Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mindre god insats mot Sunderland

Att Chelsea vinner PL har väl de flesta redan förstått, men att José Mourinho skulle skratta sig lycklig redan under Långfredagens kväll var det inte många som trodde. Ett svagt United klarade inte av att kapitalisera tre klara målchanser mot den suveräne Sunderland-målvakten Kelvin Davis. Matchen innebär att United har sex poäng ner till trean Liverpool med fyra matcher kvar att spela.

Veckan som gått har mestadels handlat om att Sir Alex Ferguson talat om att United skulle kunna vinna PL och en Mourinho, vilken mestadels viftat bort påståendet som nonsens. Matchen i går visar att den senare hade rätt och att det inte går att använda knallpulver i ett krig. United mönstrade en startelva som hade två överraskningar. Nemanja Vidic återfanns inte ens på bänken. I dennes plats spelade Wesley Brown. Istället för den bänkade Mikael Silvestre spelade Patrice Evra. I övrigt var laget oförändrat. Bänken innehöll tre spelare som var åter efter skador – Gabriel Heinze, Ole Gunnar Solskjaer och Quinton Fortune. Tim Howard och Silvestre var de andra två bänken.

Sunderland spelade, som väntat, mycket defensivt med i stort Stead på topp. Mittfältet var trångt med fem man. Det märktes redan inledningsvis att United inte alls trivdes med Sunderlands täta mittfält. Symptomatiskt för hela matchen skulle detta bli. Första chansen föll till Ryan Giggs, som slog en god frispark i Davis´ låga, vänstra hörn. I övrigt tycker undertecknad att Giggs slog alldeles för många felpass under matchen och kom inte upp i den klass han visat tidigare. Detta gäller ock för John O´Shea som ofta kom mycket lågt i sin positionering. Detta var en konsekvens av att ytterbackarna var mycket offensiva, då anfallsspelet mestadels koncentrerades dit.

En av de tre chanser som skulle ha resulterat i mål fick Ji-Sung Park efter en halvtimmes spel. Sydkoreanen lurade två Sunderlandspelare genom att, istället för att möta bollen, spetsfundigt låta den rulla emellan dem. Med en bredsida från vänsterfoten gick bollen knappt utanför Davis´ högra stolprot. Precis efter denna chans sköt Rooney, efter en touch på en motståndarspelare, precis över ribban. Skottet var mycket nära att överraska målvakten.

Sunderland var inte utan chanser. Den skarpaste fick Stead efter det att Ronaldo slarvat på mittfältet. Evra trodde att Ronaldo skulle passa till honom och sprang i full fart uppåt längst vänsterkanten. Då det inte blev fallet fick Sunderland full yta på högerkanten. Ett inspel från den duktige Hoyte var nära att nå Stead. Denne kunde emellertid inte förvalta den nästan perfekt slagna bollen, utan styrde bollen i burgaveln.

Vidare kan nämnas att Ruud van Nistelrooy inte alls var i slag. Efter en suverän pass från Rooney slarvade holländaren bort chansen med en klumpig mottagning. Dessutom såg anfallaren litet oinspirerad ut och mottagningarna var generellt sett av mindre hög klass. Många har undrat varför Louis Saha spelat så mycket den senaste tiden och det är svårt att kritisera Ferguson mot denna bakgrund.

Andra halvlek startade utan att United gjorde några förändringar. Något radikalt kan tyckas, men undertecknad tycker att det varit på sin plats att byta ut BÅDE van Nistelrooy och Evra till förmån för Solskjaer och Heinze. De förra gjorde en svag första halvlek och med tanke på motståndet karaktär hade det inte varit en allt för stor chansning. Detta hade också lett till att publiken tänt till rejält.

Park fick istället en bland de första chanserna i halvleken när han sköt strax utanför straffområdet. Målvakten avvärjde knappt. Spelet var i övrigt sig likt. United hade svårt att prestera något spel och allokeringen av detta förseddes till kanterna. Från högerkanten slog Neville ett utmärkt inlägg som van Nistelrooy missade knappt. Inte likt holländaren, men publiken började ana vart det lutade. Den andra riktigt kvalificerade chansen föll sedan till Ronaldo. Efter ett fint inspel från Rooney, till höger, sköt portugisen rakt på Davis. Sunderlands högerback Hoyte avancerade därefter framåt i banan och överraskade sånär Old Trafford med ett vänsterskott. Repriserna vittnade om en boll som gick strax utanför van der Sars stolpe.

Den tredje riktigt farliga chansen av tre föll sedan till van Nistelrooy, som gjorde sin bästa prestation under matchen då han tog emot bollen samt vände och sköt ett skott mot målvakten låga, vänstra hörn. På något mirakulöst vis kunde Davis avvärja med en utmärkt enhandsräddning. Strax därefter introducerades Solskjaer och den från Arsenal-matchen så dominante Silvestre. Ut gick Evra och O´Shea. United satsade allt framåt och Rooney låg nu lite bak van Nistelrooy och Solskjaer. Stundtals bestod backlinjen av Brown och Ferdinand, då Neville och Silvestre var offensivt positionerade.

Desperationen var påtaglig och ur den kommer sällan något. Inte denna afton heller. United fick ett antal frisparkslägen, men förvaltade dem illa. Det måste gå att kräva mer träffsäkerhet från Ronaldo i dessa lägen, eller att denne åtminstone har förnuftet att avstå någon frispark. I en match med denna karaktär kan det vara skillnaden mellan succé och fiasko. Vidare var det ibland frustrerande att se den sävlighet som spelarna visade. Bollen gick ofta runt i backlinjen utan att något hände. Detta är givetvis en konsekvens av innermittfältets frånvaro, men i det läget måste det istället vara bättre att avancera några meter in på motståndarnas planhalva och se om bättre distributionsalternativ yppar sig.

Undertecknad finner det menlöst att klaga på laget för mycket i detta läge. Laget har gjort en suverän vårsäsong och det är bara att hoppas på en avslutning, innebärande en andraplats i PL. Efter nio raka segrar skulle en mindre god match komma och det var i retroperspektiv inte förvånande att det skedde mot ett Sunderland, vilka hade allt att vinna på att kriga i 90 minuter. United har stundtals spelat över sin förmåga, där O´Shea och Giggs varit strålande.

Det är således fullt logiskt när Ferguson menar att det är nonsens att lägga för mycket ansvar på de unga herrarna Ronaldo och Rooneys axlar. Detta är inte en dålig bortförklaring utan ett faktum från en herre som varit med förr. Det tar tid innan knallpulvret blir krut, men det kommer bli så. Mina damer och herrar, vi går mot ljusare tider…

United: Van der Sar, Neville, Ferdinand, Brown, Evra (Silvestre 67), Ronaldo, O’Shea (Solskjaer 67), Giggs, Park, Rooney, van Nistelrooy.
Avbytare som inte nyttjades: Howard, Heinze, Fortune.

Sunderland: Davis, Hoyte, Danny Collins, Breen (Caldwell 63), McCartney, Lawrence, Leadbitter (Miller 74), Whitehead, Daryl Murphy, Stead (Le Tallec 80), Brown. Avbytare som inte nyttjades: Joe Murphy, Kyle.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!