Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Rooney hjälte mot Spurs

Det blev som förutspått en jämn, välspelad match på White Hart Lane med två formstarka lag. Men det fanns en sak som skilde lagen åt; Tottenham hade ingen Wayne Rooney, de hade Yuong-Pyo Lee!

Efter en mycket stark inledning från Tottenham kunde man ana att detta både skulle bli tufft och svårt. Tottenham spelade mycket bra i den första halvleken. Det var offensivt och många chanser för deras del. Både Jermaine Defoe och Michael Dawson hade bra chanser, men hade inte förmågan att få in bollen bakom en för dagen duktig Edvin van der Sar.

Det var inte svårt att förstå att det offensiva Tottenham kunde skapa chanser; Davids, Keane, Defoe, Jenas och Carrick är bara exempel på deras offensiva styrkor. Men istället för att ligga på defensiven och kämpa för att dröja med baklängesmålet tog United tag i matchen.

Efter en kontring och en markeringsmiss från otursgubben Young-Pyo Lee i den 8:e minuten kunde Cristiano Ronaldo vid hörnflaggan trampa framåt. Med en diagonal-passning längs mållinjen passerade bollen måklvakten Paul Robinson och en förgäves kämpande Edgar Davids hann aldrig med. Wayne Rooney gled längs marken och stötte in 1-0 till United.

Målet var inte rättvist vid den tidpunkten av matchen och måste ha kännts tungt för Spurs att släppa in ett mål så pass tidigt i matchen. Men de fortsatte sitt offensiva och samtidigt roliga spel. Ett par chanser till skulle komma, Jermaine Defoe var inte alltför kall vid de heta situationerna. Om marginalerna och flytet funnits på hemmalagets sida hade de lika gärna kunnat ledat med ett par mål. Men jag tycker inte man kan kalla det tur att leda en match. Det handar lika mycket om att skapa chanserna som att förvalta dem. Tottenham hade Jermaine Defoe. Men laget från norr hade Wayne Rooney. Det skulle bli skillnaden i jakten på Champions League!

För i den 36:e matchminuten skulle 2-0 komma. Sydkoreanen Yuong-Pyo Lee skulle återigen stå för ett misstag. Ensam nere vid egen hörnflagga tappade han, efter en märklig löpning in mot centrala straffområdet, bollen till landsmannen Ji-Sung Park. Han spelade sedan fram bollen till en fri Wayne Rooney, som alldeles iskallt väntade ut Robinson. Han placerade sedan säkert in bollen bland nätmaskorna.

2-0 kanske var än mer orättvist, om man nu kan kalla det så. Då marginalerna inte finns på rätt sida. Det var ett hårt slag för Tottenham-spelarna. Ett underläge med 2-0 fanns givetvis inte på kartan sett ur deras perspektiv. Att komma tillbaka nu vore givetvis starkt. Men, chanserna hade de skapat nu gällde det bara att förvalta dem.

United ställde upp med ett försvar som agerade bra, Neville, Ferdinand, Vidic och Silvestre är det för dagen bästa backarna som kan spela. Tre av dem är enligt mig givna när alla är hela och friska. Dvs. Silvestre kommer snart att bytas ut mot Gabriel Heinze. Det blev ingen speltid för Heinze den här gången heller men vår krigare lär vara tillbaka inom kort.

Strax efter paus fick Tottenham precis den start de behövde, det var flyt, marginaler på rätt sida och allt det där andra som behövs när en sådan boll ska trilla in. Efter en hörna där vi var först på bollen, sprang Van der Sar ut men hamnnade illa nog på fel ställe på fel tidpunkt och bollen tog i bröstet på en Tottenhamspelare. Efter mycket om och men studsade bollen fram till Jermaine Jenas som kunde reducera i öppet mål. Otur för vår del, eller handlade det bara om det där med att förvalta sina chanser? Även om försvaret var starkt är det just ett sådant mål som ska passera vår mållinje.

Man kunde då tro att Spurs skulle få energi, självförtroende och ytterligare vassa chanser. Tja, de två första tankarna var nog sanna men den tredje blev turligt nog aldrig verklig. United täppte till och matchen övergick istället till en United-dominans. Ruud van Nistelrooy försökte skriva in sig i målprotokollet, han lyckades så när. Ett långt utkast från van der Sar nådde till slut fram till Ruud, men stolpen var i vägen. Van Nistelrooy är trots allt inte den Van Nistelrooy han varit tidigare. Men å andra sidan är han inte den ultimata fotbollspelaren, däremot brukar han oftast symboliseras som den ultimata målskytten.

Andra halvlek var dock inte lika rolig och händelserik som den första. Det var som att United tog tag i matchen och bara spelade av den. Även om man inte kunde vara helt lungn, då det ändå bara var ett mål som skiljde. Sett till Spurs chanser i den första halvan av matchen ska man nog vara nöjd och glad att vi tog tre poäng. Visserligen skapade dem mest och med Uniteds effektivitet hade dem säkerligen vunnit. Nu krävs i princip bara en seger till för att säkra andraplatsen, kanske inte ens det. Då hoppas jag vi ger oss ut i Europa, mer rustade än någonsin!

United (4-4-2):
Van der Sar

Neville, Ferdinand, Vidic, Silvestre

Ronaldo (Brown, 90), O’Shea, Giggs, Park

Rooney, Van Nistelrooy

Det känns nästan tjatigt att skriva det, men Wayne Rooney var återigen bäst i United! Med två mål avgjorde han matchen och visade återigen hur betydelsefull han är för sitt lag.


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]