Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United krossade Fulham med 5-1

I eftermiddag visade United storform då de slog Fulham med 5-1 på Old Trafford. Louis Saha, Wayne Rooney (2), Ronaldo och ett självmål visade vägen inför en publik om 75 111 personer.

Sir Alex Ferguson mönstrade ett ganska väntat lag. Edwin van der Sar stod i mål. Backlinjen utgjordes av Gary Neville, Rio Ferdinand, Wesley Brown och Patrice Evra. Den senare valdes alltså före Mikael Silvestre och visade under matchen god form, såsom rapporterats från försäsongen. På innermittfältet spelade Paul Scholes och John O´Shea. Kanterna bemannades av Ryan Giggs och Cristiano Ronaldo.

Det var under de första nitton minuterna som matchen avgjordes. United hade vid den tidpunkten gjort fyra mål genom ett storartat anfallsspel. Statistiken talade om fyra skott på mål för United under första halvlek. Av dessa gick tre i mål. Det första, efter sju minuter, var kanske det vackraste. Rooney anföll på högerkanten och slog ett inlägg mot Saha, som nickade till Giggs på vänsterkanten. Walesaren slog sedan ett utmärkt inlägg som Saha, på Yorke-manér, vackert nickade i målvaktens långa hörn. Kul för Saha, som behövde en flygande start. Han blir otroligt viktig denna säsong.

Kort därefter, i den femtonde minuten, kom det andra målet. Även denna gång ett resultat från spel på vänsterkanten. Ronaldo spelade fram Saha, som med ett lågt inlägg skapade oreda i försvaret. En framrusande Rooney gjorde att Fulham-backen Pearce styrde bollen i mål. Något tafatt av målvakten Niemi, men anfallet gick snabbt.

En minut senare var det dags för matchens tredje mål. Saha sköt ett skott på volley, från vänster, efter att Neville slagit ett inlägg. Bollen, som parerades av Niemi, sköts i mål av Rooney i central position. Några minuter senare skulle Ronaldo tysta den buande Fulham-klacken. Denna gång var det kompisen Rooney som tog rollen av kreatör. Den hetlevrade engelsmannen slog ett inlägg från vänsterkanten, vilket möttes av Ronaldo med en bredsida. Bollen gick upp i nättaket och Fulhams finländske målvakt kunna bara agera statist.

Spelet i första halvlek var briljant, även om det skall sägas att Fulham var i mindre god form. Alla på mittfältet spelade väldigt bra. Att Scholes är instrumental för laget var tydligt. Ingen, kanske i hela PL, kan fördela bollar till sina medspelare som den rutinerade engelsmannen. O´Shea, som såg pigg ut, låg tätt bakom Scholes i hela matchen och krympte ytorna väl. Irländaren hade i dag ett snabbt passningsspel, något som han inte bemästrade alla gånger den föregående säsongen. Kantspelarna Giggs och Ronaldo var i gott slag, något som torde ha framgått ovan. Klanderfritt.

Fulham fick, turligt, ett tröstmål i den 41 minuten. Helguson sköt, efter pass från Bullard, ett skott högt på Ferdinand. Bollen ändrade riktning och ismannen i Uniteds mål kunde intet göra. United hade även ett stolpskott i första halvlek genom Scholes. Bollreturen tog i ryggen på Niemi, men finländaren han ta den innan mållinjen.

Andra halvlek blev något av en transportsträcka. United var, av förklarliga skäl, inte lika aggressiva i sitt spel utan boll och passningsspelet överlag hade fler misstag. Neville byttes mot Mikael Silvestre. Troligen ingen skada, utan istället i förebyggande syfte. Brown tog således högerbackpositionen.

Domaren, Marriner, kom så småningom i fokus. Michael Brown stod för en vansinnestackling på Giggs vid planens ena sidlinje. Tackling var med båda sulorna på Giggs smalben och skulle ha renderat i ett rött kort, med påföljande avstängning. Istället visade domaren upp ett gult kort, vilket framstod som osannolikt. Giggs var frustrerad och fick själv ett gult kort när han kort därefter tacklade Brown. Ett korrekt domslut, men vad som var mer frapperande var det faktum att Brown nu sparkade efter walesaren utan att få något gult kort. En kan bara föreställa sig rubrikerna om Brown burit en röd tröja denna eftermiddag. Vidare skulle United ha haft straffspark då Giggs inlägg träffade Rosenier på en utsträckt hand.

Uniteds femte mål gjordes av Rooney, efter ett mönsteranfall. Scholes passade till Ronaldo från mittplan. Portugisen samarbetade med Brown, vilken slog en boll mot den centrala delen av straffområdet. Rooney kunde enkelt skjuta bollen i målvakten bortre hörn. Magnifikt.

Sammanfattningsvis var matchen underhållande att skåda. United lyckades prestera ett bra mittfältsspel och de offensiva spelarna är så gott som felfria. Det enda som kunde ha gjorts bättre var friläget som Ronaldo missade, efter en fin pass från Rooney. Uniteds försvarsspelre hade inte mycket att göra, men särskilt Evra skall ha beröm för några fina brytningar och god offensivlusta. Fransmannen visade lite av den form som han en gång hade i Monaco. Noterbart är att Ole Gunnar Solskjaer och Ji-Sung Park byttes in. Det är svårt att bedöma dem då matchen vid detta skede var relativt tempofattig.

United: Van der Sar, Neville (c) (Silvestre, 46), Ferdinand, Brown, Evra, Ronaldo, O’Shea, Scholes, Giggs (Park, 61), Rooney, Saha (Solskjaer, 61).
Avbytaren som inte nyttjades: Kuszczak, Fletcher.

Fulham: Niemi, Pearce, Christanval, Queudrue, Rosenior, Diop, Brown (Radzinksi, 61), Bullard, Boa Morte (c), Helguson, John.
Avbytare som inte nyttjades: Crossley (GK), Volz, Bocanegra, McBride.

Domare: Ref: A Marriner (W Midlands).

Mål: Saha 7 min., Pearce 15 min. självmål, Rooney 16 och 64 min. samt Ronaldo 19 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!