Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Medioker insats gav tre poäng

Med ett nickmål av Ryan Giggs kunde United i dag förlänga sin segersvit till fyra matcher, något som får ses mycket positivt mot bakgrund av avstängningarna på Wayne Rooney och Paul Scholes. Matchen mot Tottenham blev en ganska trist tillställning med få riktigt heta chanser.

Sir Alex Ferguson valde att mönstra Patrice Evra istället för Mikael Silvestre som vänsterback. Överraskande inkluderade managern också Kieran Richardson i startuppställningen. Orsaken till detta var att Cristiano Ronaldo och Giggs alternerade en offensiv roll under matchen. Louis Saha blev således renodlad anfallare. I övrigt disponerade Ferguson laget enligt inför-rapporten.

Tottenham å sin sida valde Ahmed Mido och Robbie Keane på topp, vilket innebar att Jermaine Defoe återfanns på bänken. Aaron Lennon uteblev på grund av knäskada, något som gav plats för egyptiern Hossam Ghaly på högerkanten. Didier Zokora och Jermaine Jenas utgjorde innermittfältet, med Edgar Davids i en vänsterroll. Backlinjen var enligt förhandsrapporterna.

Inledningen av matchen var avvaktande från båda lagen. Uniteds innermittfält hade vissa problem att finna en samarbetsform. John O´Shea vill, av naturliga skäl, ligga mer defensivt i positionerna. Samtidigt tycktes Michael Carrick också vilja göra detta, något som mycket väl fungerat i fall Scholes spelat. Resultatet blev att United inledningsvis hade ett matt offensivt spel. Ofta var Giggs, Ronaldo och Saha ensamma i det offensiva spelet. Richardsons del i spelet, överhuvudtaget, var marginell.

Första egentliga chansen var när Ronaldo bröt in från högerkanten och sköt ett lågt skott med vänsterfoten, vilket räddades komfortabelt av Robinson. Den senare fick emellertid problem när United fick en frispark, från relativt långt avstånd, centralt i banan. Ronaldo sköt ett av sina skruvade skott, vilket fick till resultat att Robinson bara kunde parera ut bollen i banan. Giggs mötte skickligt med huvudet och bollen gick via ribban in i mål. En svår prestation av walesaren, med tanke på att bollen kommer väldigt plötsligt till honom.

Tempot efter målet var lågt och det var egentligen inte förrän efter 35 minuter som det hettade till igen. Denna gång var det Davids som slog ett inlägg mot Michael Dawson, efter en hörna. Evra, som borde ta markeringen på Dawson vid tillfället, var helt överspelad när Dawson försökte lyfta bollen över Edwin van der Sar. Detta misslyckades och holländaren kunde även stoppa returen, vilken Ledley King sköt.

Sista riktiga chansen i halvleken tillföll United sedan Gigg slagit ett bra inlägg från vänsterkanten. Det var sånär att Gary Neville kunde möta bollen vid bortre stolpen. Neville var för övrigt mycket bra i dag och Davids hade det mycket svårt. Kaptenen imponerade ock med sin offensiva vilja. Det var högerkanten som fungerade bäst för United. På andra sidan var Richardson frapperande anonym. Det känns mycket märkligt att Ferguson kunde välja att spela honom före Ji-Sung Park. Richardson påminner mycket om Quinton Fortune, det vill säga en spelare som löper mycket, arbetar hårt, men inte får ut någonting. Tilläggas skall också att Evra inte var på bästa spelhumör i dag, något offensivt spel var knappt att skåda.

Andra halvlek startade med en god chans för Tottenham. Pascal Chimbodas inlägg tog olyckligt på Ronaldo och var så när att gå i mål. Emellertid kunde van der Sar med en utmärkt räddning förhindra detta. Spurs spelade med bättre mod i andra halvlek och Uniteds markeringsspel var inte det bästa. United fick hursomhelst nästa chans då Saha och Ronaldo samspelade väl. Ronaldo fick skottläge från snäv vinkel, men Robinson räddade.

Tottenham kunde under halvleken mycket väl ha gjort två mål. Undertecknad tänker då på Benoit Assou-Ekottos och Reto Zieglers crossbollar. Både inbytte Jermaine Defoe och Mido kunder gjort bättre ifrån sig vad gäller huvudspelet. Det var överraskande att se Rio Ferdinand och Wes Brown så passiva i dessa lägen.

Under matchens gång flöt spelet relativt trögt för United, även om det skall sägas att framförallt Carrick spelade upp sig och distribuerade bollarna väl. Ronaldo var ständigt ett hot då han fick utrymme, likaså Giggs, men United skärpa saknades i dag. Efter att Carrick byts ut mot Darren Fletcher spelade den senare fram Saha mycket fint. Fransmannen var något självisk då han sköt själv istället för att spela in till också inbytte Park. I slutskedet kom Saha fri med Robinson, efter att ha lyckats skaka av sig Assou-Ekotto. Det blev emellertid ett mycket svagt avslut, något som i matcher som denna kan kosta mycket. Saha måste bli mer klinisk i sina avslut, sedan Ruud van Nistelrooy lämnat United. Han är den ende renodlade avslutaren i klubben. Rooney är som bekant mycket mer allround i sitt spel. Till fransmannens försvar var han i övrigt bra i dag, framförallt när han mötte uppspel och vidarebefordrade dessa.

Sammantaget var det en match som inte alls levde upp till förväntningarna. United skall emellertid ha beröm för den mycket fina säsongsinledningen. Att ta tre vinster utan Rooney och Scholes är ett styrkebesked. Det är också för tidigt att bedöma Carrick. Denne blir bättre med tiden, framförallt i det offensiva spelet. Det som oroar litet i dag är att Brown och Ferdinand stundtals slarvade i sitt positionsspel. Giggs och Ronaldo var återigen mycket duktiga. De båda är instrumentala i Uniteds offensiva spel, de gånger innermittfältet inte består den offensiva kraften. Det blir intressant att se hur ett mittfält bestående av Giggs, Carrick, Scholes och Ronaldo klarar av Arsenal nästa söndag. Blir det månne en femte raka vinst?

United: Van der Sar, Neville, Ferdinand, Brown, Evra, Ronaldo (Silvestre 90), Carrick (Fletcher 79), O’Shea, Richardson (Park 70), Giggs, Saha. Avbytare som inte nyttjades: Kuszczak och Solskjaer.

Tottenham: Robinson, Chimbonda, Dawson, King (Murphy 81), Assou-Ekotto, Jenas, Zokora, Davids (Ziegler 57), Ghaly, Keane (Defoe 57), Mido. Avbytare som inte nyttjades: Cerny och Huddlestone.

Mål: Ryan Giggs 9 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]