Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Man Utd – Celtic 3-2

United slog Celtic på Old Trafford med 3-2 i en mycket bra och underhållande match där United kom i underläge.

Onsdagskvällen började med att man nåddes av beskedet att Ji-Sung Park blivit skadad och tvingad till operation, något som håller honom borta från spel i 3 månader. Ett tungt avbräck förstås, och värre skulle det bli…

Gordon Strachan mönstrade en ganska väntad elva, något defensivare än den jag trodde på i införrapporten. Jiri Jarosik startade på mittfältet på bekostnad av anfallaren Zurawski. I övrigt det tippade laget.

Sir Alex kunde glädjande nog räkna in Alan Smith och Nemanja Vidic i uppställningen, båda började på bänken och båda har saknats en längre tid p.g.a skador. Förutom nämnda Park så saknades bara Gabriel Heinze, så lite skador har inte United haft på mycket länge, peppar peppar…
Edvin van der Sar hade blivit kvitt sitt magvirus och Paul Scholes sin knäskada och avstängning. Wayne Rooney var förstås också tillbaka i startuppställningen efter avstängning, han började med Louis Saha på topp. Mikael Silvestre fick chansen till vänster i backlinjen istället för Patrice Evra, som började på bänken. Darren Fletcher tog platsen till höger på mittfältet i Park och avstängde Ronaldo’s frånvaro.

Celtic (4-5-1):
Boruc
Wilson, Caldwell, McManus, Naylor
Nakamura, Jarosik, Lennon (c), Gravesen, McGeady
Hesselink

Bänk: Marshall, Telfer (in för Wilson i 51:a), Balde, Sno, Miller (in för Jarosik i 55:e), Maloney (in för McGeady i 69:e), Zurawski

Man Utd (4-4-2):
Van der Sar
Neville (c), Ferdinand, Brown, Silvestre
Fletcher, Carrick, Scholes, Giggs
Rooney, Saha

Bänk: Kuszczak, Evra, Vidic, O’Shea (in för Scholes i 79:e), Richardson (in för Rooney i 86:e), Smith, Solskjaer (in för Giggs i 32:e)

Celtic överraskade stort och spelade offensivt från start och hade väl så mycket av spelet som United i första halvlek, de skapade dock inget de första 20 minuterna. Det var United, genom Saha, som hade de klart bästa chanserna. En fin nick, efter inlägg från Neville, smet strax utanför Boruc’s stolpe. Därefter hade han en mycket vackert genomförd volley som smet ett par decimeter över mål.
Kallduschen kom i 21:a minuten. En lång utspark från Boruc gick mot Rio Ferdinand, som istället för att enkelt sparka bort bollen, tvekade, holländaren Hesselink smet mellan och fri mot Van der Sar gjorde han inget misstag, 0-1. Slarv av Ferdinand som såg alldeles för nonchalant ut i det ögonblicket, hans enda svaghet. Hesselink’s skott var inte direkt märkvärdigt, kanske borde Van der Sar ha tagit skottet?
Celtic’s ledning stod sig i 8 minuter innan United kvitterade. En djupledsboll på Ryan Giggs gjorde att Boruc “fällde” walesaren, med straff som påföljd. En relativt billig straff, Boruc kom lite fel och träffade förvisso Giggs, men han hade ändå inte hunnit upp bollen. Någon filmning var det knappast tal om då Boruc “axlade” bort Giggs, men ändå billigt. Straffen satte Saha till höger om Boruc, som fick fingertopparna på bollen, men inte tillräckligt för att rädda. Tyvärr så skadade sig Giggs i situationen och beräknas vara borta 3 veckor, väldigt illa med tanke på hans storform.
I detta skede av matchen var United det bättre laget, det var dom som ville något verkade som, helt förståeligt med tanke på hemmaplan.
10 minuter efter kvitteringen kom ledningsmålet för United. Carrick bröt ett uppspel från Thomas Gravesen, bollen hamnade hos Scholes som slog en genial “Scholes-pass” i djupet till Saha som inte gjorde något misstag, 2-1. Mycket vackert fotbollsmål.
Denna gång var det Celtic som kvitterade snabbt. Jarosik föll väldigt enkelt (hur man nu kan det med den kroppen) över ett utsträckt ben tillhörande Wes Brown. Den påföljande frisparken satte japanen Nakamura vackert över muren och in i mål bakom en chanslös Van der Sar. Men vad gjorde Saha i muren, alla hoppade utom han, och det var över honom som bollen passerade?!
Pausvila, Celtic borde vara nöjda med sin halvlek, de fick matchen dit dom ville.

Den andra halvleken rivstartades av United, det märktes att Sir Alex hade snackat “ordentligt” med grabbarna i pausen.
Det var ett nytt individuellt misstag som skulle avgöra matchen. Gravesen hade bollen på egen planhalva men slog en riktig idiotpass rakt i gapet på Scholes som serverade Saha i djupled. Fransmannens avslut räddades av Boruc, returen slogs in av inhoppande (för Giggs) Ole-Gunnar Solskajer, 3-2.
Efter detta så kontrollerade United matchen helt, även om Celtic inte saknade chanser. United’s försvar var märkbart darrigt vid flera tillfällen, det var samarbetet mellan Ferdinand och Brown som inte klaffade riktigt. Dock så skapades ingen jättechans från Celtic’s sida.
Det var annars United som hade flertalet mycket bra chanser att utöka ledningen, oftast genom Saha. Han hade ett par fina nickar, på den ena gjorde Boruc en jätteräddning. Vid ett tillfälle så höll Telfer på att göra självmål då han fick bollen på sig efter ett inlägg. Boruc lyckades dock på något otroligt sätt vända i luften och tippa bollen i egen stolpe och sedan ut, otrolig räddning. Saha hade även ett par bra skott som inte träffade målramen.
Wayne Rooney då… Jo han syntes inte så mycket som vanligt, framför allt inte i första halvlek. Han borde då haft en straff då Gravesen överföll honom bakifrån, men det jämnade ut sig med den tveksamma som Giggs fick. I andra halvlek såg man mer av Rooney, mycket på grund av att Sir Alex lät honom börja på kanten och därmed få honom att löpa mer.
Ett mycket fin anfall, iscensatt av Ferdinand och Neville, resulterade sånär då Ferdinand’s inlägg längs marken missades av Rooney. Han kom även fri i slutet av matchen efter en fin prestation. Dock så maskerade han sin avslutning mycket dåligt och Boruc kunde på nytt rädda.

En klart rättvis seger för United. Försvarsmisstag kostade 2 baklängesmål och man borde gjort ett par mål till framåt om det inte vore för storspelande Boruc i Celtic’s mål.

I United var Saha helt suverän, han lyckades med nästan allt, borde dock gjort fler mål. Scholes var brilljant på mitten, även Carrick var mycket bra. Fletcher skötte sig utmärkt till höger, även om han sällan höll sig där. Neville var bäst i ett för dagen dåligt försvar.

Nästa match är på söndag hemma mot Arsenal. Då befinner sig jag och Jesper, bl.a, på plats i Manchester. Vi hoppas på ett lika bra anfallande United, men med ett betydligt bättre försvarsspel.


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]