Man Utd – Celtic 3-2

United slog Celtic på Old Trafford med 3-2 i en mycket bra och underhållande match där United kom i underläge.

Onsdagskvällen började med att man nÃ¥ddes av beskedet att Ji-Sung Park blivit skadad och tvingad till operation, nÃ¥got som hÃ¥ller honom borta frÃ¥n spel i 3 mÃ¥nader. Ett tungt avbräck förstÃ¥s, och värre skulle det bli…

Gordon Strachan mönstrade en ganska väntad elva, något defensivare än den jag trodde på i införrapporten. Jiri Jarosik startade på mittfältet på bekostnad av anfallaren Zurawski. I övrigt det tippade laget.

Sir Alex kunde glädjande nog räkna in Alan Smith och Nemanja Vidic i uppställningen, bÃ¥da började pÃ¥ bänken och bÃ¥da har saknats en längre tid p.g.a skador. Förutom nämnda Park sÃ¥ saknades bara Gabriel Heinze, sÃ¥ lite skador har inte United haft pÃ¥ mycket länge, peppar peppar…
Edvin van der Sar hade blivit kvitt sitt magvirus och Paul Scholes sin knäskada och avstängning. Wayne Rooney var förstÃ¥s ocksÃ¥ tillbaka i startuppställningen efter avstängning, han började med Louis Saha pÃ¥ topp. Mikael Silvestre fick chansen till vänster i backlinjen istället för Patrice Evra, som började pÃ¥ bänken. Darren Fletcher tog platsen till höger pÃ¥ mittfältet i Park och avstängde Ronaldo’s frÃ¥nvaro.

Celtic (4-5-1):
Boruc
Wilson, Caldwell, McManus, Naylor
Nakamura, Jarosik, Lennon (c), Gravesen, McGeady
Hesselink

Bänk: Marshall, Telfer (in för Wilson i 51:a), Balde, Sno, Miller (in för Jarosik i 55:e), Maloney (in för McGeady i 69:e), Zurawski

Man Utd (4-4-2):
Van der Sar
Neville (c), Ferdinand, Brown, Silvestre
Fletcher, Carrick, Scholes, Giggs
Rooney, Saha

Bänk: Kuszczak, Evra, Vidic, O’Shea (in för Scholes i 79:e), Richardson (in för Rooney i 86:e), Smith, Solskjaer (in för Giggs i 32:e)

Celtic överraskade stort och spelade offensivt frÃ¥n start och hade väl sÃ¥ mycket av spelet som United i första halvlek, de skapade dock inget de första 20 minuterna. Det var United, genom Saha, som hade de klart bästa chanserna. En fin nick, efter inlägg frÃ¥n Neville, smet strax utanför Boruc’s stolpe. Därefter hade han en mycket vackert genomförd volley som smet ett par decimeter över mÃ¥l.
Kallduschen kom i 21:a minuten. En lÃ¥ng utspark frÃ¥n Boruc gick mot Rio Ferdinand, som istället för att enkelt sparka bort bollen, tvekade, holländaren Hesselink smet mellan och fri mot Van der Sar gjorde han inget misstag, 0-1. Slarv av Ferdinand som sÃ¥g alldeles för nonchalant ut i det ögonblicket, hans enda svaghet. Hesselink’s skott var inte direkt märkvärdigt, kanske borde Van der Sar ha tagit skottet?
Celtic’s ledning stod sig i 8 minuter innan United kvitterade. En djupledsboll pÃ¥ Ryan Giggs gjorde att Boruc “fällde” walesaren, med straff som pÃ¥följd. En relativt billig straff, Boruc kom lite fel och träffade förvisso Giggs, men han hade ändÃ¥ inte hunnit upp bollen. NÃ¥gon filmning var det knappast tal om dÃ¥ Boruc “axlade” bort Giggs, men ändÃ¥ billigt. Straffen satte Saha till höger om Boruc, som fick fingertopparna pÃ¥ bollen, men inte tillräckligt för att rädda. Tyvärr sÃ¥ skadade sig Giggs i situationen och beräknas vara borta 3 veckor, väldigt illa med tanke pÃ¥ hans storform.
I detta skede av matchen var United det bättre laget, det var dom som ville något verkade som, helt förståeligt med tanke på hemmaplan.
10 minuter efter kvitteringen kom ledningsmÃ¥let för United. Carrick bröt ett uppspel frÃ¥n Thomas Gravesen, bollen hamnade hos Scholes som slog en genial “Scholes-pass” i djupet till Saha som inte gjorde nÃ¥got misstag, 2-1. Mycket vackert fotbollsmÃ¥l.
Denna gång var det Celtic som kvitterade snabbt. Jarosik föll väldigt enkelt (hur man nu kan det med den kroppen) över ett utsträckt ben tillhörande Wes Brown. Den påföljande frisparken satte japanen Nakamura vackert över muren och in i mål bakom en chanslös Van der Sar. Men vad gjorde Saha i muren, alla hoppade utom han, och det var över honom som bollen passerade?!
Pausvila, Celtic borde vara nöjda med sin halvlek, de fick matchen dit dom ville.

Den andra halvleken rivstartades av United, det märktes att Sir Alex hade snackat “ordentligt” med grabbarna i pausen.
Det var ett nytt individuellt misstag som skulle avgöra matchen. Gravesen hade bollen på egen planhalva men slog en riktig idiotpass rakt i gapet på Scholes som serverade Saha i djupled. Fransmannens avslut räddades av Boruc, returen slogs in av inhoppande (för Giggs) Ole-Gunnar Solskajer, 3-2.
Efter detta sÃ¥ kontrollerade United matchen helt, även om Celtic inte saknade chanser. United’s försvar var märkbart darrigt vid flera tillfällen, det var samarbetet mellan Ferdinand och Brown som inte klaffade riktigt. Dock sÃ¥ skapades ingen jättechans frÃ¥n Celtic’s sida.
Det var annars United som hade flertalet mycket bra chanser att utöka ledningen, oftast genom Saha. Han hade ett par fina nickar, på den ena gjorde Boruc en jätteräddning. Vid ett tillfälle så höll Telfer på att göra självmål då han fick bollen på sig efter ett inlägg. Boruc lyckades dock på något otroligt sätt vända i luften och tippa bollen i egen stolpe och sedan ut, otrolig räddning. Saha hade även ett par bra skott som inte träffade målramen.
Wayne Rooney dÃ¥… Jo han syntes inte sÃ¥ mycket som vanligt, framför allt inte i första halvlek. Han borde dÃ¥ haft en straff dÃ¥ Gravesen överföll honom bakifrÃ¥n, men det jämnade ut sig med den tveksamma som Giggs fick. I andra halvlek sÃ¥g man mer av Rooney, mycket pÃ¥ grund av att Sir Alex lät honom börja pÃ¥ kanten och därmed fÃ¥ honom att löpa mer.
Ett mycket fin anfall, iscensatt av Ferdinand och Neville, resulterade sÃ¥när dÃ¥ Ferdinand’s inlägg längs marken missades av Rooney. Han kom även fri i slutet av matchen efter en fin prestation. Dock sÃ¥ maskerade han sin avslutning mycket dÃ¥ligt och Boruc kunde pÃ¥ nytt rädda.

En klart rättvis seger för United. Försvarsmisstag kostade 2 baklängesmÃ¥l och man borde gjort ett par mÃ¥l till framÃ¥t om det inte vore för storspelande Boruc i Celtic’s mÃ¥l.

I United var Saha helt suverän, han lyckades med nästan allt, borde dock gjort fler mål. Scholes var brilljant på mitten, även Carrick var mycket bra. Fletcher skötte sig utmärkt till höger, även om han sällan höll sig där. Neville var bäst i ett för dagen dåligt försvar.

Nästa match är på söndag hemma mot Arsenal. Då befinner sig jag och Jesper, bl.a, på plats i Manchester. Vi hoppas på ett lika bra anfallande United, men med ett betydligt bättre försvarsspel.

Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]