Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vinst i Portugal

United spelade riktigt tråkig “CL-fotboll” i gårdagens match mot Benfica. Men det var effektivt, och 3 nya poäng bärgades.

Fernando Santos, Benfica’s coach, fick klara sig utan Rui Costa, men var i övrigt ordinarie. Både Nuno Assis och Ricardo Rocha, som var frågetecken inför matchen, fanns på bänken.

Benfica (4-2-3-1):
Quim
Alcides, Luisao, Anderson, Leo
Petit, Katsouranis
Paulo Jorge, Karagounis, Simao
Nuno Gomes

Bänk: Mantorras( in för Anderson i 82:a), Beto, Nelson, Nuno Assis (in för Karagounis i 62:a), Miccoli (in för Paulo i 65:e) , Moretto, Ricardo Rocha

Sir Alex valde att ställa upp mycket defensivt, med en ensam Louis Saha på topp. Wayne Rooney placerades till vänster på mittfältet, något som inte var lyckat. Flether placerades på bänken till förmån för John O’Shea, som hade den defensiva rollen framför backlinjen. Heinze och Vidic fick återigen förtroendet från start i backlinjen med Ferdinand och kapten Neville.

United 4-5-1:
Van der Sar
Neville (c), Ferdinand, Vidic, Heinze
Ronaldo, Carrick, O’Shea, Scholes, Rooney
Saha

Bänk: Kuszczak, Evra, Brown, Richardson, Fletcher (in för Rooney i 86:e), Solskjaer, Smith (in för Saha i 85:e)

Första halvlek:
De första 45 minuterna var en enda lång pina att se. United var inte alls inne i matchen och fick i stort sätt ägna sig åt försvar hela halvleken. Detta gjorde man dock mycket bra, hemmalaget kom inte till ett enda farligt avslut, ett par långskott var allt man mäktade med. Ferdinand och Vidic var strålande, sånär som på ett misstag i uppspelsfasen från Vidic som gav Nuno Gomes bra skottläge. Heinze hade problem med Paulo Jorge och skall vara glad att han inte blev varnad, även om tacklingarna i sig inte berättigade det, dock var domaren under all kritik och gick på i princip alla filmningar från Benfica’s håll. Paul Scholes och Michael Carrick blev varnade, Scholes helt klar, Carrick’s var dock ingen varning, Leo ramlade mer över den kritade linjen verkade det som.
Det var faktiskt United som hade den bästa chansen i halvleken. Ronaldo (ende som var bra offensivt i första) dribblade sig förbi ett par spelare och sköt ett mycket bra vobblande höger skott som målvakten Quin inte kunde hålla, returen rakt ut i banan rensades undan framför fötterna på Saha av Luisao.
Hemmalagets bästa chans var redan nämnda Nuno Gomes skott då Nemanja Vidic tappat bollen då han var på väg upp i banan. Gomes skott gick dock utanför Van der Sar’s stolpe, holländaren var inte på bollen men det blev ändå hörna.

Andra halvlek:
Det var ett helt annat United som klev ut på banan i andra halvlek. Förvisso var taktiken fortfarande att spela mer defensivt än vanligt, men nu hade man betydligt mer koll på händelserna och tillät inte portugiserna till speciellt mycket konstruktivt. Försvaret var brilljant matchen igenom, med toppar i ledaren själv, Rio Ferdinand, och kompromisslöse Vidic, som hade ett misstag på hela matchen. Gabriel Heinze var mycket bra i andra halvlek och raderade ut vem som än spelade på Benfica’s högerkant. Dock drar en onödig varning för snack ned betyget.
En kvart in i halvleken kom United’s, och matchens, enda mål. Scholes vann boll utanför eget straffområde och spelade upp till Ronaldo i mittcirkeln. Ronaldo spelade vidare sett i djupet till Saha som utmanade Anderson och efter en snabb fint sedan pricksköt 0-1 bakom Quim. Anderson var på bollen och fick den att ändra bana upp i nättaket, men frågan är om inte skottet ändå hade gått in.
Efter detta så hade United än mer koll på matchen. Carrick och Scholes var mycket bra på mitten. Framför allt den förstnämnde som jobbade över stora ytor och sprang mycket i djupled, han hade också ett par fina skottlägen, men skotten i sig var för dåliga.
I slutet fick Alan Smith göra comeback efter 8 månaders frånvaro då han och Fletcher bytte av Rooney och Saha. Skönt att ha Smitty tillbaka i spel igen.
Hemmalaget hade väldigt få farliga chanser, kan inte komma på någon rejäl faktiskt, mest halvchanser som inte var nära att resultera. Det var istället United som var nära att göra ytterliggare ett mål. Ronaldo fick frispark ett par meter utanför straffområdet. Heinze sköt fint, Quim räddade, returen gick till Fletcher som direkt sköt, Quim räddade igen, och även Carrick’s chans räddades av hemmalagets målvakt.En trippelräddning som höll Benfica kvar i matchen ytterliggare några minuter. Matchen slutade dock minuterna senare, United tog en skön arbetsseger, som knappast går till historien som någon utav de mest välspelade.
Domaren “spelade upp” sig betänkligt i andra halvlek. Han gick inte på portugiserna filmningar och försök till att få “igång” United-spelarna längre. Cred till honom.

I United har jag redan nämn att försvaret var lysande, och att Carrick och Scholes var riktigt bra. Ronaldo gjorde en magnifik andra halvlek, liksom Saha på topp. Man får inte heller glömma att O’Shea gjorde en bra match som städgumma, han tog ofta plats i defensiven då någon utav ytterbackarna blivit efter i offensiven. Den enda som föll ur ramen var Wayne Rooney, han gjorde återigen en mycket blek insats. FA’s patetiska avstängning har gjort att Rooney’s fina form från tidigare är helt bortblåst, något som kommer reta mig hela säsongen.

Nästa match är hemma mot Newcastle på söndag, den matchen startar 16.00.


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]