Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Rooney i storform mot Bolton

Med tre mål blev Wayne Rooney matchhjälte då Manchester United slog starka hemmalaget Bolton med 4-0 på Reebok Stadium. Således är Rooneys karriär inte över, såsom många i pressen tycks ha förmodat den senaste tiden. Inte heller fick United någon baksmälla efter den fina insatsen mot Liverpool.

På förhand såg detta ut att kunna bli en riktigt tuff match, Bolton hade inför matchen inte släppt in något mål på hemmaplan. United valde ett väntat lag, där enda förändringen var att Ronaldo spelade istället för Darren Fletcher. Bänken var också tämligen förväntad. Sam Allardyce kunde i sin startelva ställa upp med både Abdoulaye Faye Nicolas Anelka och El-Hadji Diouf, vilka alla var osäkra inför matchen. Bolton tycktes satsa offensivt med Anelka och Hadji Diouf i relativt fria roller på kanterna.

United inledde strålande och första chansen tillföll Patrice Evra som, efter ett fint samspel med Ryan Giggs, inte kunde överlista Jaaskelainen. Ett något tamt avslut kan tyckas, men å andra sidan täckte finländaren av bra från nära håll. Louis Saha var också nära att göra mål med en lobb, då Jaaskelainen var överspelad, men innerbacken Meite kunde nicka undan på mållinjen. Överlag var spelet under första halvan av halvleken strålande med ett dynamiskt mittfält. I stort hittade varenda pass fram och Boltons mittfält kunde inte motarbeta denna briljans.

Symptomatiskt var det en djupledsboll från Carrick som öppnade för första målet i den tionde minuten. Rooney kunde låta bollen studsa en gång innan han sköt mål, genom ett lågt vänsterskott vid Jaaskelainens högra stolpe. Ett mycket vackert mål och visar på det mångfacetterade register Rooney besitter. Han kan göra mål hur som helst.

Detta skulle han även bevisa vid andra målet sex minuter senare. Efter att ett inlägg från Gary Neville ändrat riktning på Ben Haim fick Rooney bollen i central position, ungefär vid straffområdeslinjen. Iskallt lade bollen vid Jaaskelainens vänstra stolpe.

United kunde i den första halvleken också ha gjort ett tredje mål. Saha träffade stolpen med ett distinkt skott från långt håll och Giggs hade ett bra skott med högerfoten som räddades fint av Jaaskelainen. Bolton å sin sida hade nästan ingenting i första halvlek. Nämnas kan en nick från Faye och en frispark, vilken gick utanför, från Gary Speed.

I andra halvlek blev det svårare för United. Naturligt blev laget litet passiviserat av en 2-0-ledning, men Bolton använde en högre bollpress och aggressivare spel. Det var också tydligt att Allardyce inte var nöjd med Anelka och Hadji Dioufs defensiva spel i första halvlek. Dessa båda var betydligt mer löpvilliga, något som behövdes då Speed, Campo och Giannakopoulos inte kunde hantera Uniteds mittfält i första halvlek.

Matchen var nu ett ställningskrig, precis den typ av match Bolton vill ha mot topplagen. Ett fysiskt tuffare spel manifesterades av Kevin Davis, vilken kanske skulle ha blivit utvisad efter en ful tackling på Evras smalben. Fransmannen tvingades ge upp och byttes ut mot Gabriel Heinze efter 60 minuter. Nämnas skall att Anelka innan detta skjutit bollen över van der Sars ribba från ett bra frisparksläge. I den första halvan av denna halvlek viftade domaren också bort ett patetiskt filmningsförsök från Hadji Diouf.

Ivan Campo hade sedan ett skott på mål, men van der Sar kunde parera med benen. Saha skulle sedan ha dödat matchen efter ett fint samspel. Fransmannen var helt fri i skottläget, men visade en än gång hisnande ineffektivitet. Han borde kunna ha placerat skottet bättre alternativt rundat målvakten. Istället kompenserade han sin missade målchans i den 82 minuten. En fin pass från Carrick friställde Saha på högerkanten. Fransmannen visade en beundransvärd osjälviskhet och spelade in till en centralt framrusande Ronaldo, som kunde rulla in 3-0 i tom bur.

I den 89 minuten fastställde så Rooney slutresultatet med sitt tredje mål. Inbytte Darren Fletcher slog en fin djupledsboll över Faye som Rooney distinkt sköt till vänster om Jaaskelainen. Kul för Rooney som fått utstå mer eller mindre dubiös kritik den senaste tiden.

Sammantaget var det en väl genomförd match, vilken slutade bättre än en kunnat hoppas. Det enda negativa är det faktum att laget sjönk ihop litet i början av andra halvlek, men sådana situationer kommer alltid att uppstå vid ledningar. Bäst i United var Rooney och Vidic. Serben ser bättre ut för varje match och var i stort felfri igår. Det kan bli tufft för Brown att slå sig in i laget igen. Även Carrick skall ha beröm med två fina offensiva passar, vilka resulterade i mål.

Bolton: Jaaskelainen, Hunt (Pedersen 69), Faye, Meite, Ben Haim, Giannakopoulos (Tal 83), Campo, Speed, Diouf, Davies (Smith 85), Anelka.
Outnyttjade avbytare: Walker, Vaz Te. Booked: Davies, Ben Haim.

Man Utd: Van der Sar, Neville, Ferdinand, Vidic, Evra (Heinze 61), Ronaldo, Carrick, Scholes, Giggs (Fletcher 83), Saha (O’Shea 82), Rooney.
Outnyttjades avbytare: Kuszczak, Solskjaer.

Mål: Rooney 10, 16 och 89 min. samt Ronaldo 82 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]