Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allbäck tystade Man United

Det var ett blekt och till synes omotiverat Manchester United som kom till Köpenhamn. Det hela slutade på allra värsta vis då Marcus Allbäck avgjorde, just då alla trodde att FCK:s stormatch skulle raseras.

Numera, när Sir Alex Ferguson egentligen chockar i valet av startelva, blir man inte längre chockerad. För det händer så ofta nu för tiden. Visst måste ett lag vila spelare då säsongen är lång, visst måste det ske vid många upprepade tillfällen. Men med Neville, Saha och Giggs skadade vore det lägligt att spela med bästa manskap från början, i alla fall enligt mig. Nu stod Sir Alex där och tvingades till förändringar han inte velat göra. Huruvida tankarna var när Nemanja Vidic blev utbytt mot Ferdinand i halvtid medan Silvestre spelade hela matchen har jag tyvärr ingen aning om. I mål inledde Van der Sar. Ytterbackar blev Brown och Heinze, Evra byttes in med 10 minuter kvar. På mittfältet kom nästa chock. Paul Scholes på bänken! Mittfältet bestod av Scholes ersättare John O’Shea samt Fletcher, Carrick och Ronaldo. Defensivt alltså. I anfallet spelade Rooney och Solskjaer.

Jag klandrar inte förlusten på managern, oavsett vilka spelare vi ställer upp med så ska vi besegra FC Köpenhamn. Men jag undrar fortfarande varför laget inte är intakt i en match som kan föra oss vidare i Champions League. Att aldrig byta ut ett vinnande försvar ser jag som en självklarhet. Att vila Paul Scholes i en så pass viktig match är för mig som att kalla FC Köpenhamn för ett blåbärslag. Det finns lixom inte på den där berömda kartan.

Jag förvånades också över hur matchen startade. Och hur den slutade. Men sett till inledningen av matchen lät United FCK styra och ställa. Möjligen hade Sir Alex en tanke med att starta lite defensivare, se O’Shea och Fletcher, för att sedan gå till attack i slutet av matchen, se Scholes. En klok tanke? Nej, jag tycker faktiskt inte det. Att låta hungriga FCK ligga på anfall hela tiden är omöjligen bra, man blir inte trött av att anfalla, man blir inte trött av se målet i vitögat. Om det nu har något sådant. Men när FCK verkligen känner att de kan besegra Manchester United. Då kommer den där tröttheten spillas över till energi som kan fälla vilket lag som helst, till och med United. Dessutom är United inte världens bästa lag när man är pressade, man är inte heller det berömdra kontringslaget á la Arsenal. United ska föra matcherna och inneha det mesta av bolleninnehavet. Nu vek vi ner oss istället.

FCK:s första målchans var när förra IFK Göteborg-backen Oscar Wendt lossade ett skott. Dock inga problem för Edvin van der Sar. Trots spelövertaget kunde inte danskarna skapa någon riktig målchans. Silerbauer och Graavgard hade också avslut på mål, men inget som störde United. Offensivt var det främst formstarka Wayne Rooney som skapade, sorgligt nog är måltorkan häpnadsväckande lång i Europa. Senaste gången Rooney nätade var i CL-kvalet mot Debreceni för två år sedan! Även Rooney lyckades bara vaska fram halvchanser även om de var det närmsta vi kom i den första halvkleken. Vid straffområdskanten sköt han ett bra skott som Christiansen räddade. En nick över och så en halvträff med ett skott utanför som resultat. Detta efter en fin kombination då Brown gick på offensiven och skickade bollen till Rooney efter touch från Solskjaer.

I halvlek byttes Nemanja Vidic ut och Rio Ferdinand ersatte. FCK gjorde inga spelarbyten utan fortsatte matchen med Berglund på bänken, Allbäck och Atiba Hutchinson (fd. Helsingborg) spelade på topp.

Ca 10 minuter in i andra halvlek dyker två klara målchanser upp, ett för vardera lag. Det var Hutchinson som sumpade den för FCK då han nickade över i bra läge efter ett inlägg från Bergvold. På andra sidan missade John O’Shea om inte ett ännu bättre läge efter en ny fin kombination längs högerkanten. Den gången genom Flether och Rooney. Efter inlägg från Heinze missade Rooney nästa möjlighet med sin nick. Sedan spelade Rooney fram Solskjaer till nästa chans men skottet blockerades till en hörna. Nu var tiden inne, inte för United till råga på allt. Det var just i den här perioden på matchen United var som bäst, men det var just då Marcus Allbäck skulle tysta storfavoriten.

Jacobsen slog en hörna från vänster, Hutchinson nickade och från nära håll snubblade Marcus Allbäck bollen förbi både Heinze och Van der Sar. Den danska huvudstaden kokade inte, den exploderade! Matchen mot United är och var den största i FC Köpenhamns historia. Marcus Allbäcks mål kommer aldrig att glömmas.

Strax innan målet genomfördes två offensiva byten, ett för vardera lag. Berglund in, Scholes in.

Det var efter målet som United, på allvar, försökte göra mål. Det var inte förren då man verkligen gick till anfall. Det var förmodligen nu vi, enligt Sir Alex taktik, skulle ha gjort vårat ledningsmål. Nu fick vi istället kämpa för en kvittering, något vi aldrig lyckades med. Rooney, vem annars, passade fram Scholes till läge, den sistnämnde försökte chippa bollen över FCK-målvakten Christiansen, men utan framgång. På stopptidsminuterna gjorde United allt i sin väg för att kvittera men den danska muren stod i vägen för allt och Christiansen släppte ingenting förbi sig. Ja, nästan. Cristiano Ronaldo hade en boll i mål men det dömdes bort för offside. Närmare än så kom aldrig Man Utd.

Det är två matcher kvar, en poäng behövs för vidare avancemang. Visst kan det hetta till i Glaskow och tänk om det skulle bli förlust. Då står vi där alldeles utlämnade till den sista matchen mot Benfica och m å s t e ta poäng. Tänk om mardrömsscenariot vill vara med i leken, den vackraste av alla lekar. Nämligen fotbollen.

Hur mycket den än vill vara med, så stängs den ute på Celtic Park.
Hoppas jag…

FC Köpenhamn (4-4-2):
Christiansen
Jacobsen, Hangeland, Gravgaard, Wendt
Silberbauer (Kvist 71), Linderoth, Norregaard, Bergvold (Berglund 68)
Allbäck (Thomassen 89), Hutchinson

Bänken:
Gall, Pimpong

Manchester United (4-4-2):
Van der Sar (K)
Brown, Silvestre, Vidic (Ferdinand 45), Heinze (Evra 80)
Fletcher (Scholes 71), Carrick, O’Shea, Ronaldo
Solskjaer, Rooney

Bänken:
Kuszczak, Jones, Richardson, Smith

Bäst i United var Wayne Rooney, även om ingen spelade på sin fulla kapacitet.

The show must go on! Man Utd – Portsmouth på lördag!


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]