Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Två mål av Rooney räddade United

Wayne Rooney såg med två kliniska avslut till att Manchester United hämtade upp underläge och vann med 2-1 på Bramall Lane över Sheffield United. United hade ett antal chanser under matchen och var överlägset laget från Sheffield. Segern innebär att Manchester United har tre poängs försprång inför tungviktsmötet på Old Trafford om en vecka.

Sir Alex Ferguson valde att starta med samma lag som mot Blackburn Rovers. Bänken var nästan densamma, så när som på Gabriel Heinze som ersatte Wesley Brown. Hemmalaget spelade med en 4-5-1-formation där lagets bäste målgörare, Rob Hulse, spelade ensam anfallare.

Första chansen i matchen tillföll bortalaget, då Kazim-Richards missade en enkel pass från Ryan Giggs på högerkanten. Den offensive Gary Neville bröt inåt banan, men tyvärr var det låga skottet alldeles för dåligt och Kenny kunde enkelt parera. I den 15 minuten kom det ologiska ledningsmålet för hemmalaget. Rio Ferdinand missade en rensning nere vid van der Sars högra kortlinje, vilket innebar att Geary kunde slå ett utmärkt inlägg. Den gamle United-spelaren Gillespie kunde enkelt möta med pannan och placera in bollen i van der Sars högra stolpe. Målet var otagbart, men markering vid målet kan kritiseras. Det bör ligga närmast tillhands att Patrice Evra skulle markera Gillespie, då den senare utgick från högerkanten vid sin löpning.

I stort var detta precis Sheffield United´s plan. Att få ett tidigt ledningsmål och försöka hålla ställningarna. För något mer offensivt spel från hemmalaget var svårt att finna under resterande del av matchen. Defensiven gjorde att Manchester United´s passningsspel stundtals var undermåligt. Det är inte konstigt att Paul Scholes gjorde en av sina sämre matcher för säsongen. Pressen på engelsmannen och hans kollega, Michael Carrick, gjorde att något sprudlande spel aldrig blev till verklighet.

Strax efter ledningsmålet var Rooney nära att kvittera på Neville´s inlägg. Emellertid gjorde Kenny en utmärkt räddning lågt, vid sin högra stolpe. Möjligen skulle United sedan ha haft en straff då Louis Saha blev knuffad i ryggen av Kozluk. Istället valde domare Mark Clattenburg att varna Giggs för protest. Kvitteringen kom i den 30 minuten när Neville slog ett fint inlägg med sin vänstra fot. Bollen skar genom minst tre spelare från hemmalaget innan Rooney tog ner den med vänsterfoten och sköt mål med den andra. Ett riktigt klassmål som är symptomatiskt för Rooney´s nuvarande form.

Fem minuter senare stod Saha för en fin individuell prestation då han tog sig fram längs högerkanten och passade bollen snett inåt banan. Passen var dåligt slagen och hittade inte fram till en centralt positionerad Giggs. Manchester United var utan tvekan värda att leda matchen vid detta tillfälle, men uppvisade inte riktig skärpa i avsluten och de avgörande passningarna.

Andra halvlek var en konstant press från bortalaget i jakten efter ett ledningsmål. Först skulle Clattenburg emellertid missa en solklar utvisning då Davis, med en tvåfotstackling, tvang ner Saha i gräset. Det är för undertecknad frapperande att en domare i PL kan missa en sådan incident.

United producerade två halvchanser genom skott av Rooney och Ronaldo, men ingen av dem lyckades träffa mål efter de båda situationerna som föranledde chanserna. Likaså försökte Scholes skjuta från distans, men skottet, vilket tog på en hemmaspelare, gick rakt på Kenny. Lite senare gjorde Jagielka en fin brytning, då han slängde sig framför Saha, vid Giggs´pass. Hemmalaget blev tröttare i en ständig jakt på boll och det var ingen överraskning när Rooney gjorde sitt andra mål.

Evra sprintade längs vänsterkanten och slog ett inlägg mot den bortre stolpen. United´s nummer åtta mötte på helvolley och 2-1 var ett faktum. Markeringen från hemmalaget kan ifrågasättas, men prestationen höll yppersta klass. Kenny var chanslös då bollen gick in i målställningens högra hörna. Därmed hade Evra spelat 1-1 på sig själv, med tanke på hemmalagets ledningsmål.

Gillespie hade sedan en nick på en frispark, men bollen gick rakt på van der Sar. Sex minuter från slut nickade Ronaldo i ribban från Giggs´ inlägg. Svagt, med tanke på avståndet från målet. Litet senare stod portugisen för ännu en märklig miss. Rooney stod för ett eminent förspel då han, genom en klack, ställde två Sheffield-spelare. Giggs tog emot passen och spelade in till en centralt stående Ronaldo. Från ett par meters håll sköt han över mål. En otrolig miss, vilken kunde ha varit kostsam i andra sammahang. United kunde sedan spela ut tiden och vinna matchen.

Sammantaget tycker undertecknad att Fergie gjorde rätt som spelade med starkaste laget, i utgångsläget var det alltså inte tal om underskattning. Kanske kan en tala om underskattning under matchen, men samtidigt presterar laget chanser för att exempelvis vinna med 1-4. Skillnaden, jämfört med förra säsongen, är att laget trots mindre bra spel lyckas vinna matcher av denna karaktär. Det finns egentligen ingen anledning att vara negativ så länge laget visar denna mentala styrka.

Avslutningsvis skall några ord ägnas åt kommentatorn under gårdagens match, Frank Sjöman. Att kommentatorerna inte är de bästa alltid var detta ett bevis på. För Herr Sjöman tycktes matchen i det närmaste vara en bisak. Viktigare var att tala om var spelarna var födda, staden Sheffields industriella utveckling samt att onyanserat nedvärdera Carrick´s kapacitet som fotbollsspelare. Vad anbelangar det senare menade Herr Sjöman att Carrick var feg som aldrig sköt och ständigt passade medspelare. Vidare hade aldrig Herr Sjöman förstått Carrick´s storhet. För undertecknad framstår det som underligt att så grovt kritisera en spelare, vilken varit instrumental till det faktum att United leder ligan, tre poäng före Chelsea. Carrick´s storhet som spelare tycks vara att operera i form av defensiv mittfältare. Att han slår enkla pass är hans storhet och roll för tillfället. Just därför har Paul Scholes´ känt en större frihet än föregående säsonger. Den defensiva tryggheten finns ånyo på mittfältet. Denna analys tycks har förbigått Herr Sjöman.

Sheffield United: Kenny, Kozluk, Davis, Jagielka, Geary, Gillespie, Law , Leigertwood, Alan Quinn (Kabba 86), Kazim-Richards (Nade 79), Hulse.
Icke använda avbytare: Morgan, Sommeil, Montgomery.

Manchester United: Van der Sar, Neville, Ferdinand, Vidic, Evra (Heinze 80), Ronaldo, Carrick, Scholes, Giggs, Rooney, Saha.
Icke använda avbytare: Kuszczak, O’Shea, Fletcher, Silvestre.

Mål: Gillespie 15 min samt Rooney 30, 75 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!