Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Om Henke och Solskjaer

En dryg, gammal och tempofattig skåning ska alltså göra succé i United.
Det är mycket möjligt att Henrik Larsson blir en stor tillgång – men varför gör han det här igen?
Inte Henke alltså – utan Ferguson.

Precis som i fallen Laurent Blanc och Andy Goram tar han in en gubbe i stället för att värva en ung och hungrig 22-åring. I Blancs och Gorams fall blev det som det blev, fransmannen skulle ju visserligen vara en ”förebild för våra unga spelare” och vad Goram skulle göra, ja, det vete tusan.

Att Ferguson än en gång plockar in en lirare han egentligen ville ha för hundra år sedan kan betyda många saker:
1) Han har blivit galen igen.
2) Han tycker att det är en briljant idé.
3) Han får inga pengar att köpa bättre spelare (läs: anfallare) för.

Själv tror jag faktiskt att det är alternativ 2 som stämmer. Ferguson har vetskapen om att pengarna är hårt hållna numera, det sitter i hans bakhuvud och han verkar inte bry sig så mycket om det. Galen har han alltid varit och då återstår bara tvåan – det är alltså briljant i hans ögon.
Och Henke kan mycket väl – till och med så är det sannolikt – bli en succé i miniformat. Han har spelat på den här nivån i både mästerskap och Barcelona/Celtic och vet vad som gäller. Med de medspelarna han får blir det garanterat några baljor också – till och med jag skulle sätta några bollar om jag fick lira med Rooney & co.
Herr Larsson får säkert mer speltid än både han och många andra tror och det blir till nytta för United som får vila nyckelspelare. Högaborgkillens fantastiska spelförståelse påminner inte så lite om Teddy Sheringhams. Att Henke dessutom är säkrare på att sätta bollen i nät än Edward är bara ett plus.

Men i Ole Gunnar Solskjaers klass kommer inte Henke upp. Aldrig. Den näsan för mål är få utrustade med.
Och apropå Solskjaer – det är här jag har mina reservationer till värvningen, med nostalgi i överflöd som motivation: Hade Ferguson trott på norrmannens kapacitet i fortsättningen hade han aldrig värvat Larsson.
Det är sorgligt, men Solskjaer gör nog sina sista Unitedmatcher under våren om han nu inte lånas ut och försvinner bakvägen.
Men så ska han inte behandlas och jag hoppas innerligt att han stannar till sommaren och får ett värdigt avsked.
De flesta supportrar verkar i alla fall euforiska över Larssons ankomst. Jag hade givetvis som de flesta andra hoppats på ett större namn i januari, men får väl nöja mig med det här.
Och sänker han Lille i Champions League skiter jag i hur otrevlig han är.

Champions League-lottningen, ja.
Den kunde inte ha slutat bättre för United. Ett lag som är trea i Ligue 1 ska inte ha något att sätta emot Premier League-ettan. Senaste säsongen vi mötte Lille gick vi till semifinal även om det visserligen krävdes ett OGS-mål för att få oavgjort i Frankrike.
Men Lille förfogar inte över den slagstyrka som i dag kan stjälpa United. Truppen innehåller stora namn som Bodmer och Makoun – som Ferguson ryktats jaga – men i jämförelse med de andra lagens maffiga trupper är det här en klockren drömlottning.
Arsenal i kvarten, Chelsea i semin och Barca i en final, någon?


Av: Mats Svensson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]