Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mästerlig Ronaldo visade vägen för United

En prestation som innehöll fart, balans, precision, vilja och kraft visade vägen för United på Villa Park i går. Efter 58 minuters spel hade det varit jämt och ett oavgjort resultat såg troligt ut. Ronaldo hade emellertid annat i tankarna och med en förbluffande dribblingsraid, med karakteristika kreerad av en virtuos, avgjorde han matchen, vilken slutade 3-0 i United´s favör.

Sir Alex Ferguson valde att ändra i laguppställningen till denna match. Något överraskande vilades Gabriel Heinze till fördel för Patrice Evra. I övrigt var backlinjen ordinarie. Vad gäller mittfältet var Michael Carrick skadad (ligament i ankeln) och i dennes position spelade Darren Fletcher. Ji-Sung Park startade istället för Wayne Rooney (dödsfall inom familjen som orsak). Detta betydde att Ryan Giggs spelade på topp tillsammans med Louis Saha. Fergie betonar efter matchen att skadan på Carrick inte är allvarlig och att denne kan vara tillbaka redan mot Wigan Athletic den 26 december.

Aston Villa startade med Hughes som högerback och till vänster petades Ridgewell till förmån för Barry. Backlinjen var i övrigt väntad. Mittfältet bestod, från vänster, av Agbonlahor, Davis, Gardner, McCann och Petrov. Ensam anfallare var Sutton. Totalt en 4-5-1-modell, vilken större delen av matchen liknande en klassisk 4-4-2-formation då Abgonlahor var mycket offensiv.

Villa startade matchen i ett raskt tempo och hade också den första chansen efter 15 minuter. Barry slog en frispark från höger, vilken Gardner till slut nickade i stolpen. Bollreturen studsade rakt i famnen på van der Sar. Tur för United, som hittills hade legat väldigt lågt i positionerna. Scholes kunde inte alls styra spelet från en position långt ner i banan och yttermittfältarna såg vilsna ut.

Strax efter denna händelse kunde United ha tagit ledningen då Neville avancerade på högerkanten och spelade in till Park i central position. Sydkoreanen stod för ett mindre bra avslut, men till dennes försvar skall det faktum klargöras att bollen kom något bakom hans tyngdpunkt. Evra försökte sedan överlista Kiraly, efter ett klackpass från Ronaldo, men skottet räddades säkert. Ronaldo stod för en enastående prestation när han dribblades sig fram på vänsterkanten och spelade fram till Fletcher i straffområdet. Denne avslutade emellertid svagt, på bollen som var perfekt slagen längs marken.

Efter pass från Giggs hade sedan Ronaldo ett fint läge att ge United ledningen. Portugisen fintade elegant bort Hughes och sköt från vänster i straffområdet strax utanför Kiraly´s vänstra stolpe. Detta var halvlekens bästa chans och vid denna tidpunkt kunde det tyckas att United måhända skulle ha gjort två mål, men effektiviteten har inte varit till sin fördel under senare tid. Istället kunde Villa ha gjort mål igen när Abgonlahor, efter ett vackert anfall, spelade fram Gardner i central position, men denna sköt högt över.

Andra halvlek startade i stort med att Petrov sköt utanför mål från höger position. Villa kunde dessförinnan ha gjort mål då Barry´s inlägg, från vänster, sånär nådde Abgonlahor.

I den 58 minuten inträffade det som avgjorde matchen. Ronaldo, som hittills varit fantastiskt bra och definitivt gjort en av sina bättre matcher i den röda tröjan, tog bollen vid mittlinjen och avancerade längs vänsterkanten. Med en vidunderlig fart tog han sig sedan fram till en position strax utanför straffområdet och avlossade ett första skott. Detta täcktes emellertid av mittbacken Cahill och bollen studsade ut mot portugisen, som med ett andra försök gav United ledningen. Skottet var hårt och placerat i Kiraly´s vänstra kryss. Till och med Scholes hade varit stolt över det.

Den rödhårige mittfältsgiganten ville inte vara sämre än sin lagkamrat och stod för årets skott sex minuter senare. Efter en hörna nickade McCann undan bollen centralt i banan. Där stod Scholes och sköt på volley ett skott som tog perfekt i ribbans underkant och in. Det kan ha varit hans bästa mål, men vem kan negligera skottet på Riverside Stadium under säsongen 1999/2000? Hur som helst. Var matchen inte död innan var den det nu.

United´s spel var efter Ronaldo´s mål klart bättre än i första halvlek. Positionerna flyttades upp och Scholes släppte lite av det defensiva ansvaret till Fletcher, vilken gjorde sitt jobb med bravur. Spelet eskalerade i den 66 minuten då Rooney byttes in istället för Park. Strax därefter spelade Rooney, från högerposition, fram Ronaldo centralt i banan, men portugisens skott räddades av Kiraly. Litet senare gjorde Ronaldo mål, men detta dömdes korrekt bort för offside. Ånyo stod Rooney för framspelningen från sin högerposition.

Det tredje målet föll fem minuter från slutet efter ett mönsteranfall. Med totalt fem tillslag från eget straffområde kunde Ronaldo rulla in bollen i tom bur. Kreatören får sägas vara Rooney som fint frispelade Neville på högerkanten, vilken spelade in till Ronaldo i bortre delen av straffområdet. Efter detta hände inte mycket förutom att Scholes och Giggs byttes ut till fördel för Silvestre och O´Shea.

Sammanfattningsvis var matchen ett styrkebesked efter matchen mot West Ham United. Att United vinner med 3-0 kanske inte fullt speglar matchen, men under sista halvtimmen var de överlägsna Villa. Det kändes som att laget hittade sin form igen efter en trevande inledning av matchen. Kantspelet var stundtals mycket bra genom Park och Ronaldo. Scholes och Fletcher gjorde totalt vad en kan kräva av dem under matchen. Giggs fungerade efter ett tag väl som anfallare och var delaktigt i mycket av spelet. Saha hittade inte riktigt fram till de rätta lägena, men var ändock bra i bollkontakterna.

Samtidigt tycker undertecknad att Marin O´Neill fattade konstiga beslut. Varför spelade Petrov yttermittfältare? Detta var underligt då ingen av innermittfältarna kunde styra spelet som honom. Likaså tycktes Abgonlahor ligga alldeles för långt fram i banan. Frågan är om han inte varit ett större hot som renodlad ytter och på så vis varit mer delaktig i spelet.

Bäst på plan var givetvis Ronaldo och detta inte bara för målen han gör. Portugisen visar denna säsong en större mognad. Han gnäller inte på domarna i lika stor utsträckning som förr och gör bättre avvägningar i spelet. Det är inte lika många onödiga skott och felpass om föregående säsonger. Vad skulle United göra utan honom?

Aston Villa: Kiraly, Hughes, Mellberg, Cahill, Barry, Agbonlahor, McCann (Angel 76), Gardner, Petrov, Davis, Sutton. Avbytare som inte nyttjades: Olejnik, Baros, Bouma, Ridgewell.

United: Van der Sar, Neville, Ferdinand, Vidic, Evra, Ronaldo, Fletcher, Park (Rooney 66), Scholes (Silvestre 88), Giggs (O’Shea 88), Saha.
Avbytare som inte nyttjades: Kuszczak, Brown.

Mål. Ronaldo 58 och 85 min. samt Scholes 64 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]