Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Stark andra halvlek gav seger med 3-2

United vann i eftermiddag med 3-2 över Reading. Ole Gunnar Solskjaer samt Cristiano Ronaldo (2) gjorde målen. Trots detta blev det ett par nervpåfrestande minuter under slutet efter att Mikael Silvestre, med ett frapperande misstag, givit motståndarna ett sent mål. Reading kan säkert överraska fler lag under säsongen.

Startelvan innehöll ånyo ett par överraskningar. Att Wesley Brown spelade istället för Gary Neville var emellertid ingen överraskning mot bakgrund av morgonens rapporter, vilka gör gällande att den sistnämnde blir borta en tid med vad- samt knäoperationer. Trots att han orsakade en straff senast var Silvestre alltså med från start då Nemanja Vidic saknades genom avstängning. Rio Ferdinand samt Gabriel Heinze var tillbaka i startuppställning. Mittfältet bestod av Ronaldo, Carrick, O´Shea och Park. På topp spelade något oväntat Solskjaer igen tillsammans med Rooney.

Reading startade med vad som såg ut som en 4-1-4-1-uppställning med Gunnarsson positionerad strax framför backlinjen. Duktige Doyle utgick från en vänsterposition och Lita spelade på topp. I övrigt återfanns inga överraskningar i Steve Coppell´s startelvan.

United startade matchen i raskt tempo och det syntes tydligt att Carrick var inriktad på att slå mer offensiva passar denna eftermiddag, med den defensive O´Shea bakom sig. Första målchansen föll till Ronaldo, vilken blev fint frispelad på högerkanten av Brown. Från en relativt snäv vinkel kunde Hahnemann emellertid rädda portugisens skott. Brown gjorde för övrigt en bra match igen, med stor offensivlusta.

Lita hade därefter en god chans då han mycket enkelt vände bort Silvestre och sköt med vänsterfoten mot van der Sar´s högra hörna. Skottet gick en bit utanför. Det syntes att Reading ämnade göra det svårt för United att attackera i mitten och samtidigt ligga lågt med sina yttermittfältare. Främst Gunnarsson spelade uppoffrande och Ronaldo och Rooney hade svårt att skjuta sina farliga skott från centrala positioner. Nästa chans som tillföll United hade Ronaldo på hörna, men målvakten räddade. På denna retur fick inte Solskjaer in bollen, utan målvakten räddade med god hjälp från backen Murty.

United hade det onekligen svårt i matchen och det var bara Ronaldo som levererade ett framgångsrikt spel av yttrarna, Park gjorde ingen bra halvlek. I den 33 minuten slog Ronaldo, från vänsterkanten, ett fint inlägg som Solskjaer nickade in vid målvaktens högra stolpe. Det var ett vackert mål och på reprisen såg det ut som om norrmannens löpning precis hann undan offsiden.

Ledningen varade inte längre än fem minuter. Shorey slog en frispark, till vänster, en bit in på planhalvan. På denna kom Sonko före van der Sar och United-försvaret kunde bara titta på när bollen gick in i det bortre hörnet. Det var inte ett fullt lyckat utrusningsförsök från holländaren, något som tack och lov inte händer för ofta. Kvitteringen var en mindre kalldusch då United haft större delen av spelet och Reading enbart försvarat sig.

Hemmalaget var sedan mycket nära att göra mål då hete Ronaldo nickade mot målvaktens högra kryss efter en hörna. Bollen tycktes på repriserna toucha i ribban. Halvleken slutade 1-1, men med fördel United.

Till andra halvlek byttes den anonyme Park ut mot den magnifike Ryan Giggs. United´s spel började kännas mer balanserat och alternativt med walesaren och Ronaldo på kanterna. Rooney kunde några minuter in i halvleken ha givit United ledningen efter en framspelning av Ronaldo. Engelsmannen försökte, från vänsterposition vid straffområdet, placera in bollen i målvaktens högra hörn, men försöket misslyckades. Ronaldo slog sedan ett inlägg från vänster som Giggs sånär lyckades styra in i Hahnemann´s vänstra hörn. Ett mål låg onekligen i görningen.

Ett sådant kom efter ett bländande anfall med få tillslag på bollen i den 59 minuten. Giggs spelade bollen mot Rooney, som med en yttersida slog bollen till Solskjaer på vänsterkanten. Norrmannen for, med ett utmärkt tillslag på bollen, förbi Sonko och sköt mot målvaktens bortre hörna. Bollen tog i stolpen, men Ronaldo (vem annars?) sköt in bollen på returen. Ett mycket välförtjänt mål och Solskjaer visade att hans karriär lång ifrån är slut.

Bortalaget förlorade Murty genom skada och den inbytte Sonje var bara på planen i nio minuter innan han blev utvisad. Med tio man på banan hade inte Reading kraft att hota United. Ett tredje mål för hemmalaget kom då Giggs slog en fin boll, från högerkanten, till Ronaldo. Portugisen slog in bollen på volley från central position framför mål. Målet var en manifestation av planens två giganter, ty Giggs varde instrumental i United´s fina halvlek. Walesaren såg mycket fräsch ute efter att ha vilat några halvlekar från startuppställningen.

United bytte sedan ut Ronaldo och Rooney mot Fletcher och Richardson. Den sistnämnde spelade fram Giggs i ett friläge, men Hahnemann kunde rädda walesarens skott mot det vänstra hörnet. Förutom detta hade Carrick ett fint skott mot målvaktens vänstra hörn, men skottet räddades.

På övertid kände Silvestre sig tvungen att enkelt bli bortlurad av Lita, som enkelt kunde rulla bollen mellan van der Sar´s ben. Det blev därmed ett par nervösa minuter, men United lyckades hålla undan och vinna.

Återigen gör United alltså en mycket stark andra halvlek och vilka matchens lirare var kan tydas ovan. Positivt var också att Carrick kunde ta lite av det offensiva ansvar som krävdes i Scholes´ frånvaro. Engelsmannen bevisade att han inte enbart kan spela i sidled, vilket elaka tungor påstår. Givetvis är det värt att nämna legendaren Solskjaer också. Förutom målet spelade han mycket klokt, något som han gav uttryck för i det fina förarbetet till 2-1-målet. Negativt var Park´s mycket anonyma första halvlek. Sydkoreanen måste bli tuffare i sitt spel om det skall leda någon vart. Han har de tekniska kvalitéerna, men behöver få en aggressivare inställning. Likaså kunde det konstateras att Silvestre är en säkerhetsrisk. Att för andra matchen i rad vara direkt ansvarig för ett mål är inte alls bra. Med lite otur kunde hans klumpiga insats i dag ha kostat poäng. Det är tur att Vidic är tillbaka till nästa match. Undertecknad hoppas även att det inte är någon större fara med Ferdinand, vilken haltade efter 20 minuter, men som efter behandling fullföljde matchen.

United: Van der Sar, Brown, Ferdinand, Silvestre, Heinze, Ronaldo (Fletcher, 78), O’Shea, Carrick, Park (Giggs, 46), Rooney (Richardson, 78), Solskjaer.
Icke använda avbytare: Kuszczak, Saha.

Reading: Hahnemann, Murty (c) (Sodje, 59), Gunnarsson, Sonko, Ingimarsson, Shorey, Little (Seol, 67), Sidwell, Harper, Lita, Doyle (Hunt, 73).
Icke använda avbytare: Oster, Federici.

Målgörare: Solskjaer 33 min., Sonko 38 min., Ronaldo 59 och 77 min. samt Lita 90 + 1 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]