Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Tvetydig Ronaldo bakom seger för United

En skickligt genomförd filmning och en strålande framspelning från Cristiano Ronaldo låg bakom United´s seger mot Spurs på White Hart Lane. Slutresultatet skrevs till slut till 4-0, där Nemanja Vidic och Paul Scholes gjorde de övriga målen. På slutet såg det ut som om Edwin van der Sar bröt näsan och John O´Shea fick stå i mål de sista minuterna.

Sir Alex Ferguson spelade exakt det lag som förutspåddes i rapporten inför matchen. Detta var ett ganska väntat lag, inte vidare svårt att lista ut. Likaså innehöll bänken inga överraskningar. Spurs startade med Tom Huddlestone istället för Jermaine Jenas på innermittfältet. I övrigt var också denna startelva väntad.

Det var Spurs som startade matchen bäst. Malbranque vann snabbt två bolldueller mot Ronaldo och såg farlig ut. Det såg ut att kunna bli en jobbig eftermiddag för kapten Gary Neville (som alltså inte fick markera Aaron Lennon). Vidare skulle det visa sig vara ett klokt beslut av Fergie att ställa den snabbe Patrice Evra mot den lika snabbe Lennon. Under första halvleken stod Spurs´ innermittfält upp väl mot Scholes och Michael Carrick. Symptomatiskt var det inte förrän i den 20 minuten som första målchansen kom. På en hörna nickade Carrick mot mål, Robinson parerade och bollen studsade ut till Ronaldo, vilken från nära håll sköt långt över. Ett mindre bra avslut från portugisen, United skulle ha tagit ledningen vid detta tillfälle.

Lite senare kunde United ha fått straff då Larsson jobbade sig igenom i straffområdet och ett osmidigt ingripande från Gardner gjorde att svensken föll i marken. Emellertid valde domaren (Mark Clattenburg) att inte blåsa straff. Till synes hade han ingen större hjälp från linjedomaren, hade han fått klartecken därifrån kunde det ha blivit straff. Domaren var i första halvlek ojämn i sina bedömningar. Han blåste en mängd dubiösa frisparkar och gav kort till Vidic, men inte till Zokora för liknade överträdelser av regelverket.

Berbatov var nära att ge Spurs ledningen då han sköt från ett läge, till höger vid straffområdet, men van der Sar avvärjde. Rooney drog sedan på sig ett onödigt kort då han gjorde ner Lee i frustration för en förlorad duell tidigare. På en hörna några minuter senare kunde likaväl Spurs ha fått straff, då Neville höll om Chimbonda vid en hörna. Den senare föll till marken (kanske lite väl lättvindigt?), men domaren valde att fria.

I den första halvlekens slutskeden avancerade Ronaldo förbi Lee och Malbranque innanför straffområdet. Efter minimal kontakt med den senare föll han till marken. Detta var ingen straff och visar den mindre goda egenskapen hos Ronaldo, förmågan att filma till sig fördelar. Till hans försvar skall sägas att det händer sällan numera, men det är lika onödigt varje gång. Straffen tog portugisen själv hand om och sköt bollen distinkt i Robinsons´ vänstra hörn. Ledningen kan näppeligen sägas vara välförtjänt, det var en ytterst jämn halvlek. Domare Clattenburg kände säkert ett visst tryck att blåsa straff, efter situationen med Larsson tidigare i matchen.

I andra halvlek skulle United dominera mera. Både Carrick och Vidic hade nickchanser på hörnor, men Robinson avstyrde väl. Just Vidic gjorde sedan 2-0 efter ännu den tredje hörnan i rad. Hörnan slogs av Carrick. Serben var dominant i luftrummet och Dawson fullföljde inte sin markering. I övrigt skall sägas att serben tog hand om Berbatov väl i hela matchen. Den skicklige bulgaren fick enbart ett par mindre chanser i matchen.

Några minuter senare, i den 54, skulle Ronaldo visa den sida som hela fotbollsvärlden kan njuta av. Han accelererade mycket fint förbi Lee på högerkanten och spelade in bollen till Scholes, som liggande vid mållinjen kunde rulla in 3-0. Matchen var nu över. Den tvivelaktiga straffen samt det faktum att Spurs efter hand spelade defensivt med sina två yttermittfältare var det som låg bakom siffrorna i denna fas av matchen. Likaså kunde inte Huddlestone och Zokora matcha Carrick och Scholes. Rio Ferdinand var majestätisk mot Defoe, vilken knappt syntes i hela matchen. Martin Jol markerade sin missbelåtenhet genom att byta ut Defoe och Zokora till fördel för Keane och Ghaly. Detta förändrade emellertid ingenting.

Efter 60 minuter var Rooney, som annars hade en anonym eftermiddag, nära att göra 4-0 efter pass från Larsson. Engelsmannen stod en bit utanför straffområdet och lyckades sånär skruva bollen innanför Robinsons´ vänstra stolpe. Van der Sar räddade sen då Berbatov kom fri, efter en fin framspelning från Huddlestone. Avslutat var tamt skall tilläggas. Desto finare var holländarens räddning lite senare, då Ghaly nickade på hörna.

Det fjärde målet kom när Rooney och Ronaldo bytts ut mot Saha och Park. Saha avancerade vid mittplan och slog en fin boll genom Spurs´ försvar som Giggs var först på. Den legendariske walesaren gjorde inget misstag då han placerade in bollen i Robinsons´ vänstra hörn. Luften hade fullständigt gått ur Spurs.

Emellertid hände inget mer intressant i matchen, bortsett från att van der Sar fick Keanes´ knä i huvudet. Det kan vara så illa att van der Sar brutit näsan och mer utförliga rapporter väntas senare under kvällen eller under morgondagen. O´Shea fick hoppa in mellan stolparna de sista minuterna och han göra ett bra ingripande då Keane kom fri, efter ett galet bakåtpass från Ferdinand.

Sammanfattningsvis var det ett överraskande bra resultat för United. Självklart går det att kritisera Ronaldo för hans filmning, men en skall inte glömma att United vann med 4-0 och att portugisen på ett strålande vis spelat fram till det tredje målet. Helt avgörande var alltså inte hans mindre goda uppträdande vid straffen. Beröm skall också ges till Evra som på ett strålande vis anonymiserade Lennon. Det var också väldigt kul att se Saha, vilken kommer in och slår en briljant pass till det fjärde målet. Fransmannen tycks alltså inte ha tappat för mycket i form efter sin senaste skadefrånvaro. Mittbacksparet Ferdinand och Vidic är nästan felfria, förutom det faktum att Berbatov fick ett par chanser.

Spurs: Robinson, Chimbonda, Young-Pyo Lee, Dawson, Gardner, Lennon, Huddlestone, Zokora (Ghaly 56), Malbranque, Defoe (Keane 56), Berbatov. Avbytare som inte nyttjades: Cerny, Murphy och Rocha.

United: Van der Sar, Neville, Evra, Ferdinand, Vidic, Ronaldo (Park 68), Carrick, Scholes, Giggs (O’Shea 80), Rooney (Saha 64), Larsson. Avbytare som inte nyttjades: Kuszczak och Heinze.

Domare: M Clattenburg (Co Durham).

Mål: Ronaldo 45 min. (straff), Vidic 48 min., Scholes 54 min. och Giggs 77 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]