Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Kampen om titeln tätnar

En miserabelt genomförd match innebar tre förlorade poäng och striden om ligatiteln är för tillfället mycket spännande, nu skiljer det tre poäng till Chelsea. Ett mindre bra ingripande av Edwin van der Sar samt ett självmål av Rio Ferdinand resulterade i ett bakslag för United. Det hjälpte inte att John O´Shea reducerade på övertid. Alan Smith kunde ha kvitterat för United, men detta var inte ligaledarnas dag.

Sir Alex Ferguson valde en väntad startelva. Nästan. Kieran Richardson hade emellertid tagit position, till vänster, på mittfältet. Dessutom spelade Darren Fletcher till höger. Sammantaget innebar detta att Cristiano Ronaldo fick en mer central position. Tanken var troligen att han skulle operera i utrymmet mellan mittfältet och anfallet (Rooney). Ryan Giggs satt således på bänken.

Det kändes från början att United var slitet efter veckans match mot Roma. I princip inget fungerade. Paul Scholes och Michael Carrick lyckades inte stå upp mot det aggressiva innermittfältet i Portsmouth. Likaledes hade United problem på sin vänstersida, där Heinze och Richardson spelade. Heinze hade inte en av sina bättre dagar i dag och detta kan inte enbart skyllas på dåligt understöd från den erbarmlige Richardson. Argentinaren var slarvig i uppspelen, dålig i positionsspelet och var omständlig i sitt spel.

De första trettio minuterna bjöd inte på någon större underhållning. Ronaldo hade ett par frisparksläge, vilka inte resulterade i något beaktansvärt. Portugisen hade emellertid den första farliga målchansen för bortalaget. I sedvanligt manér dribblade han sig igenom hemmaförsvaret. I skottögonblicket valde nummer sju att skjuta mot James´ korta stolpe. Tyvärr gick bollen precis utanför denna.

I den trettionde minuten skulle Richardson omständligt ta ner en höjdboll med bröstet. Tack vare den oduglige mittfältarens undermåliga kontroll tog Benjani bollen och sköt ett högt skott mot van der Sar. Holländaren gjorde inte ett av sina mer förträffliga ingripanden, då han parerade bollen rakt ut i banan. Taylor störtade fram med Ferdinand i ryggen och kunde enkelt stöta in 1-0. Målet påminde onekligen om Roma´s 2-1-mål i onsdags. Det är lätt att vara för kritisk i detta läge. Bollen går trots allt väldig högt i målet, men nog kan det krävas att en rutinerad målvakt inte parerar bollen rakt ute i skottfältet. Målet var symptomatiskt för hela matchen.

United skulle i den första halvleken skapa ytterligare två goda målchanser. Strax efter målet hade Carrick ett läge, centralt i straffområdet, men skottet var misslyckat. Fletcher missade sedan, efter ett fint genomspel från Rooney. Avslutet var inte det bästa, men James´ parerade väl med benen.

Portsmouth kunde gå till halvtidsvila med 1-0. United´s spel stämde inte alls. Lite kritik måste riktas mot laguttagningen. Givetvis har Richardson inte i laget att göra. Tvivelsutan. Det hade varit bättre att starta med två renodlade anfallare. Således skulle Solskjaer eller Smith ha kamperat med Rooney i anfallet. United kändes inte farliga och Ronaldo trivdes inte i sin position. Han spelar bäst med utgångspunkt från vänsterkanten. Tilläggas skall att Lauren gjorde en god match som i högerbackspositionen. Tack vare det ovan nämnda var också innermittfältarna hämmade. Kantspelet var inte sig likt i avsaknad av Giggs och en Ronaldo, fri från Richardson. Spelet blev i högsta grad stereotypt.

Fergie agerade direkt i andra halvleks inledning. Richardson byttes ut till förmån för eminensen Giggs. Denne trädde in i Ronaldo´s roll bakom Rooney. Ronaldo utgångsläge var hädanefter från vänsterkanten. Precis i början av halvleken friställer Giggs en till synes onside-springande Rooney. På något vis dömer linjedomaren offside. Detta kunde ha inneburit vändningen för United, men det var inte alls deras dag. Domarteamet var för övrigt högst inkonsekventa i sina bedömningar. Undertecknad tänker främst på flera frisparkar i första halvlek, vilka Ronaldo skulle ha haft till sin fördel. Värst var knuffen på portugisen i slutet av första halvlek, det är pikant att det kan fortgå.

United var sedan nära att göra mål på en hörna, men ingen fick in bollen i det kaosartade tillståndet. Efter detta hade Giggs en chans på volley, men James´ fortsatte att imponera och räddade högt i målet. Med en halvtimme kvar visade Fergie tydligt sina intentioner och bytte ut Fletcher till förmån för Solskjaer. Spelet blev emellertid inte markant bättre. Istället var det Portsmouth som presterade nästa stora målchans. Taylor slog, från vänster, ett pass mot Davis. Denne mötte på volley och siktade mot van der Sar´s vänstra hörn. Holländaren gör en fenomenal räddning, kanske säsongens bästa.

I den 69 minuten kommer Rooney fri mot målet, men Primus hinner på något vis ifatt den kvicke anfallaren och bryter situationen. Bollen hamnar hos Solskjaer som skjuter högt över. United ropade på straff, men i sanningens namn såg det ut som om hemmalagets back gjorde en fin avvärjning.

United lyckades inte få in bollen trots ett antal möjligheter. Matchen avgjordes istället då Ferdinand i total diskrepans med van der Sar passerade bollen i eget mål, någon minut från slutet. Situationer som denna inträffar, det var bara synd att det skulle hända i denna match. United gav, trots detta, inte upp. Efter ett skott av Solskjaer lyckades O´Shea forcera bollen över mållinjen och det återstod i detta läget tre minuter av tilläggstiden. Med ungefär en minut kvar av denna fick inhoppande Smith ett läge på volley, men James räddade ånyo, till höger i målet.

Sammanfattningsvis var det en dåligt genomförd match från United´s sida. Laget tycktes sakna riktig energi och de avslutande momenten var nästan ständigt okoncentrerade. Enda ljuspunkten var Wesley Brown som gjorde en mycket fin match. Mittbacken vann flera dueller med Benjani och genomförde ett antal resoluta ingripanden. Tråkigt var också att Fergie valde att satsa på både Fletcher och Richardson från start. I en så pass viktig match hade det nog varit klokare att spela Solskjaer och Giggs från start, eller i vart fall en av dem, även om det väntar en tuff match mot Roma på Old Trafford under tisdagen. Likaledes hade det varit trevligt att se två renodlade anfallare.

Att vinna ligan känns för tillfället långt bort, med tanke på det tuffa restprogrammet. De som talar om en trippel kan i det närmaste liknas vid små påskkycklingar, det går inte att ta dem på allvar. Det är nu tre poäng som skiljer ner till Chelsea, vilka har fördelen att möta United på Stamford Bridge den 9 maj. Räddningen kan bli den sardoniska inställningen Londonklubben visar till denna match. I mångt och mycket framstår det för dem som en självklarhet att matchen är vunnen, något som Mourinho också poängterat tidigare under säsongen. Låt oss hoppas att det finns sardiner kvar på båten när denna match spelas…

Portsmouth: James, Lauren, Primus, Stefanovic, Traore, O’Neil, Davis, Hughes, Taylor, Mwaruwari (LuaLua 67), Kanu (Kranjcar 81).
Avbytare som inte nyttjades: Ashdown, Pamarot, Todorov.

Man Utd: Van der Sar, O’Shea, Ferdinand, Brown, Heinze, Fletcher (Solskjaer 59), Scholes, Carrick (Smith 77), Richardson (Giggs 46), Rooney, Ronaldo.
Avbytare som inte nyttjades: Kuszczak, Evra.

Mål: Taylor 30 min., Ferdinand (självmål) 89 min och O´Shea 90 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]