Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Från början var dom 11…

… nu är dom bara 3 kvar.

United inledde denna säsong med 8 försvarsspelare på lönelistan i A-laget, eller åtminstone 8 som i huvudsak är försvarsspelare. Dessa var: Gary Neville, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra, Wes Brown, Gabriel Heinze, Mikael Silvestre och John O’Shea. På juniorsidan fanns riktigt lovande spelare i Phil Bardsley, Gerard Pique och Johnny Evans, 3 spelare som inte hade gjort bort sig om de hade fått spela en eller annan match i A-laget. Bakom dessa fanns även juniorlagets kapten Craig Cathcart samt. Keiran Lee och Ryan Shawcross, ingen av dom var ens påtänkt att vara i närheten av A-lagsfotboll denna säsong.
Man kan alltså säga att United hade 11 försvarsspelare att tillgå, vilket givetvis är och var fullt tillräckligt. Samtliga 3 juniorer lånades ut, för 8 spelare skulle räcka mer än väl för säsongen…. trodde alla…

* Phil Bardsley lånades först ut till Glasgow Rangers, där gjorde han bara 5 matcher och petades efter ett bråk med tränare Paul Le Guen. Bardsley återvände i slutet på året till United för att därefter lånas ut på nytt, denna gång till Aston Villa där han tills nu spelat samtliga 12 matcher.
* Jättelöftet Johnny Evans lånades först ut till Antwerpen men plockades hem för att numera vara utlånad till Sunderland. Där har han varit en av lagets nyckelspelare och en starkt bidragande orsak till lagets framgång på våren.
* Gerard Pique lånades ut direkt till Real Zaragoza där han spelat mycket och gjort ett par mål.

Alla 3 skulle ha behövts…. visar det sig nu.

United inledde säsongens 5 första matcher utan Nemanja Vidic, en spelare som varit enormt bra större delen av säsongen, och är en mycket viktigt stöttesten i det försvar som varit ligans bästa när de spelat ihop. Förutom ett något högre målsnitt så var det ingen större fara på taket då Brown och Silvestre fyllde i mycket bra i Vidic frånvaro.
Sen spelades en mängd matcher med ett helt intakt försvar, så intakt att spelare som Silvestre och Brown inte fick någon speltid…

För ganska exakt 5 veckor sedan inleddes vad som skulle komma bli en mardröm, både för tränare, klubb och dess supportrar. Mikael Silvestre landade olyckligt mot Lille och bröt nyckelbenet, borta resten av säsongen.
Kapten Gary Neville, som troligen gör sin bästa säsong på många år, tacklades fult och onödigt sent av Bolton’s Gary Speed 1 vecka senare.
Sedan var det Evra’s tur att skada sig, missade ett par matcher för att sedan skadas igen efter en ful stämpling.
2 matcher senare slog Vidic nyckelbenet ur led och beräknas vara klar för spel först om 2 veckor.
Det värsta hade dock inte inträffat…. än. Rio Ferdinand, lagets hjärta längst bak och viktigaste defensiva spelare, gick sönder mot Watford i FA-cupen och tvingades åter utgå i gårdagens bottennapp mot Boro.

När det var som värst så spelade United med Fletcher och Richardson på ytterbackarna, och Brown / Heinze centralt, spelare som definitivt aldrig spelat ihop.

Just nu saknas samtliga 4 spelare ur den ordinarie backlinjen, något liknande har jag aldrig varit med om under mina 20 år som United-supporter. Utöver dessa 4 så är alltså även Silvestre borta. Kvar finns Brown, Heinze och O’Shea, den sistnämnde började på mittfältet denna säsong och var tänkt till att hålla till där.
Ferdinand’s skada är klart mest kännbar, utan Ferdinand har det sett märkbart förvirrat ut, försvaret saknar sin ledare. Tittar man på de 2 senaste matcherna så blir man mörkrädd när man tänker på vad som skall hända mot Milan i veckan…

Det värsta av allt är att det finns personer (läs Mourinho) som de facto tycker att United haft tur med skador i ligaspelet. Låt oss då titta lite närmare på detta…

Om man utgår från att United’s förstaelva ser ut så här:
VDS – Neville, Ferdinand, Vidic, Evra – Ronaldo, Carrick, Scholes, Giggs – Saha, Rooney

VDS: 29 matcher, missat 5 p.g.a skada
Neville: 24 matcher, missat 10 p.g.a skada
Ferdinand: 32, missat 2 p.g.a skada
Vidic: 24 matcher, missat 10 p.g.a skada
Evra: 20 matcher, missat 7-8 matcher p.ga skada
Ronaldo: 31 matcher, missat 1 p.g.a skada
Carrick: 29 matcher, missat 2 p.g.a skada
Scholes: 27 matcher, missat 7 p.g.a avstängning och skada
Giggs: 27 matcher, missat 5-6 p.g.a skada
Saha: 24 matcher, missat 10 p.g.a skada
Rooney: 31 matcher, missat 3 p.g.a avstängning

Utöver dessa så har viktiga ”fringe-players” som Ji-Sung Park (missat ett 15-tal matcher) och Alan Smith (missat 25 matcher).

Så om United haft tur med skador, hur fasen ser det ut när man har otur? Vågar man ens tänka på det?


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]