Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ligan avgjord

I går avgjordes PL. Manchester United spelade 1-1 mot Middlesbrough på Old Trafford. Matchen var tämligen händelselös och det märktes tydligt att alla skador tärt på laget. Då Chelsea kommer att vinna matchen mot Newcastle United på St´ James´ Park i eftermiddag skiljer det en poäng lagen emellan. Situationen är nattsvart. Chelsea vinner med all sannolikhet ligan säsongen 2006/07.

United startade matchen med ett förväntat lag, förutom att Kieran Richardson spelade istället för Giggs. Således var Rio Ferdinand tillbaka i backlinjen. Knappt hade undertecknad börjat klaga på Richardsons medverkan förrän denne rullat in 1-0 till United. Paul Scholes serverade Rooney ett suveränt pass från egen planhalva. Anfallaren tvekade litet i avslutet och försökte runda målvakten Schwarzer. Genom detta såg bollen ut att hamna för långt ifrån Rooney. Tur var då att Richardson följt löpvägen och kunde stöta in bollen i tomt mål.

Precis som i matchen mot Sheffield United ledde alltså United tidigt i matchen. Emellertid var magkänslan att det skulle behövas minst två mål för att besegra det alltid lika luriga Middlesbrough. Det visade sig snart att hemmalaget hade mycket svårt att prestera på sista tredjedelen av spelplanen. Rochemback och Boateng gjorde det svårt för Uniteds mittfält och i bortalagets försvar var Woodgate i god form, enda misstaget var att han inte lyckades ställa Rooney offside vid 1-0-målet.

Matchen kändes händelselös. Ronaldo hade ett ofarligt skott på mål och lyckades strax efter ordna en frispark i farligt läge. Av någon anledning tog Gabriel Heinze denna och skottet gick rakt i muren. Minuten före halvtid tog sig Ferdinand för ljumsken och det syntes direkt att han skulle utgå. I samband med detta stod alldeles för många av Uniteds spelare och tittade på bollen, vilket innebar att en fri Downing kunde slå ett inlägg från vänsterkanten. Inlägget var suveränt och Viduka nickade in 1-1 vid Edwin van der Sars högra stolpe. På reprisen tycks Ferdinand var litet hämmad av sin skada och Brown hinner inte fram och avvärja inlägget. Emellertid måste det gå att begära mer från John O´Shea som tittar för mycket på bollen. Downing skulle inte få slå inlägget ostört.

Till andra halvlek bytte SAF ut Ferdinand (vilken blir borta i cirka två veckor) mot Darren Fletcher. Likaså byttes Richardson (mindre skada) ut mot Giggs. Backlinjen formerades så att Fletcher spelade högerback och O´Shea kamperade med Brown i mittförsvaret. Förhoppningen var att Giggs skulle bli instrumental i Uniteds förbättring. Så blev inte fallet.

Istället var det Viduka som hade ett jätteläge att göra 2-1 till bortalaget, då han vände bort Brown i straffområdet. Uniteds målvakt läste situationen väl och räddade australiensarens skott. Ronaldo hade några minuter senare ett bra skottläge vis straffområdeslinjen, men skottet gick utanför. Två minuter efter detta spelade Cattermore fram Yakubu i straffområdet, men återigen avvärjde van der Sar väl. Den hårt arbetande Cattermore var sedan nära att göra ett drömmål med ett långskott. Emellertid gick bollen strax utanför van der Sars högra kryss.

I den 66 minuten gjorde så United sitt tredje byte, då Ole Gunnar Solskjaer byttes in istället för Alan Smith. Den senare hade knappts synts i Uniteds krampaktiga spel. United hade blivit alltmer desperata, vilket syntes främsti det icke strukturerade försvarsspelet. Laget hade ett par halvchanser genom Giggs skott, vilket Boateng täckte av, samt en nick av Solskjaer.

Tiden rann ifrån hemmalaget och med elva minuter kvar trodde många United återtagit ledningen genom Rooney. Den unge engelsmannen mottog ett pass från Giggs i straffområdet och försökte lobba över Schwarzer med yttersidan av högerfoten. Försöket var bra, men bollen gick precis utanför Schwarzers vänstra kryss. Rooney hade sedan ytterligare ett skottförsök, men även detta gick utanför målet.

Två chanser återstod i matchen. Carrick sköt, efter väggspel med Giggs, över målet med ett pressat skott. Med litet mer behärskning i situationen hade han kunnat avgöra matchen. Skottläget var bra, med tanke på att skottfältet nästan var fritt samt det faktum att det skedde från straffområdets ytterkant. Boro skulle sedan ha haft en straff då inbytte Lee fälldes av O´Shea i straffområdet, men som alla redan vet får bortalagen inga straffar på Old Trafford, samtidigt som United alltid får straff för alla motståndarlagets förseelser. Hade det varit Chelsea, Arsenal eller Liverpool i samma situation hade de förlorat matchen, tvivelsutan.

Sammanfattningsvis var det en beklämmande insats från United. Spelet var under all kritik. Frapperande var att se det stundtals undermåliga passningsspelet. Undertecknad tänker främst på Heinze, vilken knappt kan slå ett pass på några meter numera. Vidare var det sista passet alltid misslyckat och laget verkade stressade, felpassarna var otaliga under matchen. Tyvärr kunde inte eminensen Giggs förändra matchbilden såsom fansen hoppats. Ronaldo var inte i den form han visat på sistone. Han tycktes sakna den arbetsvilja han visat under hela säsongen och var ideligen omsvärmad av bortalagets spelare.

Samtidigt skall en beakta det faktum att laget är slitet. Antalet skador de sista månaderna har tagit ut sin rätt på spelet. I motsats till Chelsea har United inte den breda trupp som behövs för att hantera sådana situationer. Det är inte konstigt att lagets förvarsspel drabbats av skadorna på lagkapten Neville, giganten Vidic och den ständigt skicklige Ferdinand. Vidare var det synd att Louis Saha tappade i form efter nyår, samtidigt som han återigen blivit oerhört skadebenägen. Skadan på Park är också något att lyfta fram. Sydkoreanen var i sitt livs form då han skadades för några veckor sedan. Med honom som alternativ på mittfältet, tillsammans med de andra spelarna, är det lätt att tro på en annan situation. Detta är inte ett försök att bortförklara lagets mindre goda prestationer, utan snarare realism i sin puraste form.

Undertecknads tro är att det blir mycket svårt att vinna ligan mot ovanstående beskrivning, den är i princip avgjord till Chelseas fördel. United har ett mycket tufft restprogram. Det krävs i princip vinst i varenda match samt minst ett oavgjort på Stamford Bridge för att situationen skall redas ut. Detta är inte troligt i nuläget. Det är inte enbart med en bra startelva som en liga vinnes, utan en bred trupp. United mot trippeln? Tror inte det.

Man Utd: Van der Sar, O’Shea, Ferdinand (Fletcher 46), Brown, Heinze, Ronaldo, Scholes, Carrick, Richardson (Giggs 46), Smith (Solskjaer 67), Rooney.
Icke nyttjade avbytare: Kuszczak och Eagles.

Middlesbrough: Schwarzer, Davies, Woodgate, Pogatetz, Taylor, Cattermole, Rochemback, Boateng, Downing, Yakubu (Lee 81), Viduka.
Icke nyttjade avbytare: Jones, Huth, Morrison och Johnson.

Mål: Richardson 3 min. samt Viduka 44 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]