Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Man City – Man Utd

Nu är det dags att glömma raset från igår, viktigare matcher står på spel. Ligan kan avgöras i helgen, om resultaten går United’s väg.

Om någon innan säsongen hade sagt till mig att vi skulle komma till semifinal i CL, vara i final i FA-cupen, och leda ligan med 5 poäng i början av maj månad så hade jag garvat vederbörande rakt upp i ansiktet. Att kämpa på 3 fronter, och göra det så bra som United gjort, är inget annat än en liten bragd, framför allt inte som det utvecklat sig de senaste 2 månaderna. Jag är fruktansvärt nöjd med årets upplaga i CL från United’s sida, mest p.g.a att spelet i den turneringen passar United väldigt illa.
Gårdagens match var en av de sämre matcherna från United denna säsong. Illa valt tillfälle, men samtidigt inte särskilt oväntat. Allt snack om en ny “treble” har gått mig personligen på nerverna, varför detta jäkla snack? Överallt på diverse nätsidor har det pratats om denna “treble”, jag mår illa att bara tänka på det. För mig har det aldrig varit något annat än ligan som gäller i första hand från start, resten är enbart en bonus, detta av flera orsaker som jag tänker ta upp här och nu;

* United har inte vunnit ligan sedan 2003, något som är dåligt för att vara United.
* Champions League har förändrats till en turnering där taktikspel och fegspel är prio nummer 1, ett spel som United aldrig har kunnat spela med i, det spelet finns inte i United’s fotbollsidé. Se bara på de senaste årens 4 främsta (semifinaler och framåt) lag, med få undantag är det lag som inte har offensiven som signum som placerat sig där.
* Att spela om titlar på 3 fronter är numera i princip omöjligt, inget lag har en trupp för detta. Återigen, titta på de 4 främsta lagen i CL de senaste åren, med få undantag så är det inget av dom som varit med på alla 3 fronter. Man kan i princip vila sitt lag i form till CL om man inte är i närheten av att vinna ligan.

För mig är CL mer och mer ett “skämt” faktiskt. Visst hade det varit kul att vinna en sådan turnering igen, inget snack om saken, men att vinna ligan smäller i mina ögon mycket högre. Det är trots allt 38 matcher i ligan mot max 11-12 i CL, det är inte ens konkurrens mellan PL och CL för min del. Den känslan jag har idag efter att ha åkt ut igår är faktiskt inte ens att jag är förbannad. När man dessutom kollar tillbaka på det så ser man att en av vinnarna i turneringen inte ens skulle få deltaga, likaså Milan (med tanke på korruptionen). Nej, jag är inte bitter…
Jag hade väntat på detta i ett par veckors tid, det går inte att prestera ett försvarsspel i hög klass med 3-4 ordinarie borta varje match, det kan inget lag göra. Det var inte frågan om hur, utan när det skulle hända. United hade släppt in minst mål fram till mars månad när först Neville, sedan Vidic och Evra, och till slut Ferdinand gick sönder. Sedan dess har målen rasat in i en takt som knappast hade hänt annars. Sedan 17 mars, då Neville skadades, så har United släppt in 15 mål på 11 matcher, ett snitt på 1,36 insläppta per match, inte ens i närheten av att vara godkänt. I samtliga dessa matcher har mer än 2 ordinarie backar varit borta, 3 eller fler i mer än hälften av de 11 matcherna. Även om de finns bra ersättare så kan inget lag prestera lika bra under dessa premisser.

Nåväl, nu glömmer vi detta och blickar fram till derbyt kl. 13.45 på lördag. En match som United ville flytta p.g.a att man annars får för lite tid att vila sina spelare efter onsdagens drabbning. Självklart gick inte City med på detta, knappast förvånande.

City, under tränaren Stuart Pearce, har inte gjort mål på hemmaplan i ligan sedan den 1 januari. Ja ni läste rätt, 1/1-2007. Däremot har man varit rätt bra i bortaspelet sedan årskiftet, 3 vinster och 2 oavgjorda på 7 matcher är starkt. Nu står United för motståndet, det brukar vara ungefär som det var för Finland i hockey på 90-talet, vinner man bara mot Sverige så kvittar det hur det går i resten av matcherna.
Lagen har mötts 5 gånger på City’s hemmaplan under 2000-talet, City har 3 vinster, United 2. City har dessutom tagit poäng på Old Trafford 4 av 6 matcher under samma period. Förra säsongens möte minns man främst på ett solklart offsidemål och en bedrövlig domare Steve Bennett, samt. Ronaldo’s utvisning, matchen vanns av City med 3-1. Enligt Physioroom.com så är det frågetecken för Michael Johnson och DeMarcus Beasley, medans Micah Richards definitivt missar matchen. Joey Barton slog ner en egen spelare (Dabo) och har stängst av av egna klubben säsongen ut. Följande lag bör alltså komma till spel, förutsatt att Johnson och Beasley är tillgängliga:

Man City (4-4-2):
Isaksson
Onouha. Dunne, Distin, Ball
Johnson, Hamann, Ireland, Beasley
Mpenza, Samaras

Bänk: Weaver, Jihai, Dabo, Sinclair, Vassell

För United’s del så får man hoppas på att man skakat av sig tröttheten i benen och att man glömt bort Milan-matchen. Vidic var tillbaka från start sist och Ferdinand på bänken, detta innebär att båda är tillgängliga för spel. Frågan är om Sir Alex vågar chansa med båda 2 från start med tanke på Chelsea-matchen på onsdag, jag är tveksam. Samtidigt så måste Ferdinand få spela in sig i matchtempo igen, Vidic var väl inte 100 igår p.g.a just avsaknad av matchtempo. Evra gick ut p.g.a en lättare skada mot Everton och var avstängd mot Milan, inga uppgifter finns om hans skada. Saha var tillbaka på bänken igår efter att ha missat mängder av matcher även han, jag tippar på att han startar på lördag bredvid Rooney på topp. Vilka 4 som spelar på mitten hade inte det inte varit någon tvekan om för någon månad sedan. Men nu är Fletcher i en mycket bra form, så bra att han bör spela, frågan är på vems bekostnad, Giggs kanske? Saknas definitivt gör Park, Silvestre och Neville, frågetecken finns alltså på ett par spelare. Med dessa förutsättningar så tippar jag på följande lag på lördag:

Man Utd (4-4-2):
Van der Sar
O’Shea, Ferdinand, Brown, Heinze
Fletcher, Carrick, Scholes, Ronaldo
Saga, Rooney

Bänk: Kuszczak, Vidic, Evra, Giggs, Smith

Jag tippar på att City givetvis nu gör gör mål hemma, för första gången på 4 månader, och man tar minst 1 poäng. För det är ju trots allt United som kommer på besök…

Matchen sänds på C+ Sport 1 med start 13.45


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]