Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Fat Freddy

Uppe vid skotska gränsen i England, där språket slutar vara någorlunda begripligt och går över till att vara helt obegripligt ligger staden Newcastle upon Tyne, mer känd som Newcastle.

Denna stad har ett av Englands största köpcenter, en stor bro, en smurf i sitt fotbollslag och Mary Poppins som stadens stora hjälte. Vad man däremot inte längre har är utmanaren till Ken Bates titel mest korkade styrelseordförande någonsin (givetvis undantaget Ridsdale) , nämligen ingen annan än Fat Freddy Shepherd som idag till folkets stora jubel avgick/fick sparken med omedelbar verkan.

Freddy Shepherd var styrelseordförande i Newcastle under femtons års tid. Femton år där han levererade den ena praktgrodan efter den andra i kombination med några av de mest korkade beslut som någonsin fattats. Vad sägs om iden att avveckla reservlaget för att skydda gräsmattan? Att ett fotbollslag bara behöver en A-lagstrupp och resten kan man köpa in vid behov. Vem annars än Freddie i kombination med Kevin Keegan hade kunnat visa sådan framförhållning tio år innan Chelsea? Eller när Fat Freddie 2005 frankt deklarerade att Newcastle var en Galactico-klubb och alla som lämnade klubben bytte ner sig. 

Ett år efter detta profetiska uttalande slutade Newcastle på trettonde plats.

En annan höjdare var när smurfen Owen skulle lämna Real Madrid och Liverpool bjöd 8 miljoner pund. Fat Freddy måste ha missuppfattat någonting för han trodde man spelade poker. Med cigarren i käften och sin coolaste pokermin försökte han spela steencool och sade: Reraise, Newcastle bjuder 17 för rehabsmurfen. Take that spankie!

Vilket Real gjorde. Skrattandes. Liksom resten av Europa för den delen.

Men av alla dessa dumheter som följt Shepherd genom åren är det en som sticker ut mer än någon annan. 1998 – ett flertal år innan Svennis föll i samma fälla – gick Freddy på bordell med den falska shejken från NOTW. Redan vid den tidpunkten försökte Fat Freddy spela världsvan och med borne idiotens rätt vantolkade han världsvan till att snacka skit om sina anställda och sin klubb. Han inledde med att förklara för den häpna reportern att Shearer var Mary Poppins, kvinnorna i Newcastle var fula som hundar och den gemena Newcastle-supportern var så korkad att han köpte vilket skräp som helst, bara det fanns det en Newcastle-logga någonstans i närheten av plasten.

Skrattar bäst som skrattar sist antar jag. Efter lång tid har de korkade Newcastlesupportrarna fått sin vilja igenom. Det enda som fattades var att Fat Freddie rullades i tjära och fjädrar och bars ut tillsammans med Bröderna Dalton.

Fast, det är klart.

Kvällen är ännu ung…