Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Sporting – Man Utd

United landade i eftermiddags i Lissabon, som vanligt med mängder med folk som ville få en glimps av spelarna. I morgon kväll är det dags för första matchen av denna säsongs upplaga av Champions League.

Morgondagens möte blir det blott tredje i historien mellan lagen. 1964 möttes man i ett dubbelmöte i dåvarande Europacupen, United vann hemma med 4-1 men förlorade borta med hela 5-0. I vinstmatchen då så gjorde Denis Law 3 mål, Bobby Charlton 1.
Det är dock inte länge sedan United var i Portugal och spelade. De senaste 2 säsongerna så har United mött Benfica, och har 1 vinst och 1 förlust i Lissabon, ifjol vann United med 1-0 efter mål av Louis Saha. Även Porto har stått för motståndet i “modern tid”. 1997 vann United med 4-0 hemma och spelade 0-0 borta. 2004 vann Porto i Portugal och fick 1-1 i Manchester. Ett möte som indirekt gav José Mourinho jobbet som Chelsea-tränare då linjedomaren visade prov på hur usla dom kan vara när han vinkade av Scholes perfekta mål för offside. Porto gick vidare på detta och vann sedemera Champions League den säsongen.

Sporting:
Nu är det alltså Sporting som står för motståndet. Ett av europas mest lovande lag med talanger som Veloso, Izmailov och kanske framför allt Moutinho i laget. Man saknar Derlei, Had och Silva p.g.a skador, i övrigt kommer man till match efter 2-0-seger borta mot Amadora i helgen. Inte lätt att förutse Sporting’s startelva, men jag tror den kommer se ut ungefär som nedan, kanske att Yannick Djalo startar istället för Purovic i anfallet.
För United’s del gäller det att se upp med framför allt Moutinho, den mycket spelskicklige offensive mittfältaren, därför är det mycket olyckligt att Owen Hargreaves missar matchen. Liedson är en duktig anfallare som man också behöver hålla ett extra öga på.

Sporting (4-4-2):
Stojkovic
Abel, Polga, Tonel, Ronny
Romagnoli, Veloso, Moutinho, Izmailov

Liedson, Purovic

Bänk: Tiago (mv), Gladstone, Renato, Farnerud, Simon, Paredes, Djalo

United:
United har som vanligt stora skadeproblem. 7 man saknas i morgon, bland dessa de helt givna Owen Hargreaves och lagkaptenen Gary Neville. Utöver dessa så finns Ben Foster, Mikael Silvestre, Darren Fletcher, John O’Shea och Ji-Sung Park, viktiga “fringe players” i truppen. Wayne Rooney är dock tillbaka i truppen, efter att ha bara ha spelat 45 minuter i ligan hittills, han har missat lite mer än 5 veckor p.g.a en fotskada. Rooney är enormt viktig för United’s spel, jag tvivlar dock på att han spelar mer än 45 minuter, tror inte Sir Alex vågar riskera honom mer än så med tanke på helgens möte med Chelsea i åtanke.
Målvakt och backlinje blir de samma som har varit ramstarka hittills. Mittbacksparet Ferdinand / Vidic har inlett strålande, liksom Evra på vänsterbacken. På mitten kommer United att spela med 2 man centralt, det finns helt enkelt inget alternativ då mittfältet är hårt skadedrabbat. Carrick / Scholes spelar centralt, framför sig har de definitivt Ronaldo på den ena kanten. På den andra kanten tippar jag att Ryan Giggs spelar, hans rutin fäller avgörandet gentemot Nani, även om den sistnämnde har varit bättre hittills under säsongen. Släpande anfallare tror jag att Tevez spelar, han var faktiskt mycket bra i senaste matchen då han kom ner och hämtade bollar förtjänstfullt, ensam på topp skall han dock inte spela. Längst fram tror jag att Saha nu är redo att starta sin första match på mycket länge. Saha’s 2 inhopp hittills har gjort United’s anfallsspel klar farligare, han behövs verkligen. Därmed tror jag alltså att Rooney startar på bänken. Men jag kan också vara helt ute och cykla, det skulle inte förvåna mig om både Rooney och Nani startar…
United’s spel, bortsett från den första matchen och, i viss mån, den andra, har inte alls stått att känna igen. Omständigt och ofta lågt tempo och dåliga avgörande pass, ett spel som knappast är United’s. I Champions League är det dessutom ett helt annat spel än i ligan, det är lägre tempo, mer “fegspel” och taktiktänkande som gäller, ett spel som passar United väldigt illa.

United (4-2-3-1):
Van der Sar
Brown, Ferdinand, Vidic, Evra
Scholes, Carrick
Ronadlo, Tevez, Giggs
Saha

Bänk: Kuszczak, Pique, Evans, Anderson, Nani, Eagles, Rooney

Matchen blir också ett kärt? återseende för f.d Sporting-spelarna Ronaldo och Nani, samt. f.d Sporting-tränaren Carlos Queiroz. Återstår att se hur de tas emot.

Matchen sänds på Viasat Sport 1 med start 20.45


Av: Johan [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!