Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

En glimt av guld

Ryan Giggs har vunnit Premier League nio gånger. Det är lika många som klubben Manchester United. När 2007 är över är United endast en poäng bakom Arsenal i ligan och en glimt av guld har gjort sig sedd. Här följer tio anledningar till varför United och Giggs kan fylla prisskåpet med sin tionde trofé.

10. Tabellen
Arsenal leder visserligen ligan. Men innan förlusten mot West Ham stod United som ledare, och vinnare av Premier League efter att halva serien varit spelad. Chelsa och Liverpool finns förstås där bakom och kommer att jaga. Det råder det inget tvivel om. Frågan är om de har tillräckliga krafter för att ge Arsenal och United en match, och om de i så fall kommer att hinna ifatt? Det kommer ett slutgiltigt svar någon gång i vår.

9. Managern
För 66 år sedan föddes Alexander Chapman Ferguson. Numera tituleras han allt som oftast Sir Alex. Han är hjärnan i verket, mannen bakom fasaden, den störste sedan Sir Matt Busby och har titlar i oändlighet. 1986 anlände han till fabriksstaden Manchester, han har blivit kvar. Tacka Gud för det. När Premier League går mot sitt slut är jag den förste att säga att skotten från Govan kommer ha ett finger med i spelet. Fingertoppkänslan kommer tala och Wenger, Benitéz och Grant får så gärna slåss om andraplatsen – i fred.

8. Värvningarna
Den 26e maj 1999 avgjorde Ole Gunnar Solskjaer Champions Leaguefinalen på Camp Nou. Därefter började Sir Alex sin sydeuropeiska värvningskupp. Juan Verón och Klebérson var båda misslyckade sådana, ingen kunde heller efterträda Peter Schmeichel på ett rättmätigt vis och bredden behövde vässas till. Säsongens värvningar i form av Nani och Anderson har visat att de är att lita på i framtiden eller när någon går sönder. Carlos Tévez håller världsklass och dessa är tre praktexemplar på lyckades sydeuropér och vassa kontringsspelare. Dessutom har Fergie vunnit kampen om Owen Hargreaves, den nya Roy Keane. Dessutom har vi kanske världens bästa målvaktsuppsättning med van der Sar, Foster och Kuszczak. Peter Schmeichel är en legend, men lika saknad som på Massimo Taibis tid är han inte längre! Om vintervärvningarna(?) går vägen kommer Sir Alex ha de brittiska öarnas främsta spelarmaterial.

7. Rutinen
Trots att unga spelare som Simpson, Piqué, Anderson, Nani och Evans matchas flitigt under säsongen är det ändå rutinen som kommer vara avgörande i vår. Med levande legender i eminensen Ryan Giggs, lagkaptenen Gary Neville och trotjänaren Paul Scholes har United en enorm tillgång. Spelare som verkligen vet hur det känns att vinna! Krydda det med alltid lika exemplariska Edwin van der Sar och Rio Ferdinand i försvaret, och rivjärnet Hargreaves förstås. Kommer verkligen unga hyllade Arsenal hinna med när rutinen börjar komma till tals? Kanske får Monsieur Wenger låta högerfoten tala och slå en frispark, eller två.

6. Vinnarkultur
Som jag redan har nämnt i ingressen. Manchester United har vunnit hela nio triumfer sedan ligan bytte namn 92/93. Det är flest gånger av alla . Inget lag har förstås kunnat mäkta med något liknande. Det hör till United’s natur att vinna. Det kommer ha stor betydelse när det drar ihop sig. Vilka viker ner sig och vilka höjer sig? Tiden kommer utvisa det. Men jag är relativt säker på att vinnarkulturen kommer spela in.

5. Old Trafford
Sir Bobby Charlton kallade den Theatre of Dreams. När motståndarna tar sig an United på teatern är det aldrig lätt. Dessutom har United en av världens mest pålitliga publik. 75 – 76 000 åskadare infinner sig i princip alltid på läktaren för att stödja sitt lag. På Old Traffords gröna matta förlorar dessutom United sällan och hemmaspelet kommer vara en avgörande faktor när ligapokalen ska bärgas. På Drömmarnas Teater har United hittills vunnit tio av elva matcher. Endast en oavgjort match. Detta avslöjar jag med belåtenhet då Manchester City, Arsenal och Liverpool kommer på besök i vår. Det enda topplaget vi möter på bortaplan är Chelsea.

4. Defensiven
Elva insläppta mål på 21 matcher. Faktan är magnifik och statistiken ljuger aldrig. Manchester United har – i mina ögon – världens bästa försvar. Edwin van der Sar går inte att hylla nog. “The jolly green giant” har visserligen blivit “The jolly blue giant” men i övrigt håller VDS samma standard som den förra säsongen, och jag anser honom vara en av vår tids främsta målvakter! Lagkaptenen Gary Neville blir ett viktigt tillskott när våren anländer, en av fotbollsvärldens mest underskattade spelare. Patrice Evra är tillsammans med Phillip Lahm just nu världens bästa ytterbackar. Nivån är exceptionell, match efter match. Och för att inte tala om mittbacksparet Rio Ferdinand och Nemanja Vidic. Den förstnämnde är ledaren och styrman medan den sistnämnde rensar det som slinker igenom i takt med en norsk fiskefabrik. Med dessa herrar är United aldrig ute på djupt vatten.

3. Matchvinnare
Andy Cole, Dwight Yorke, Ole Gunnar Solskjaer och Ruud van Nistelrooy. Ständigt hade de kravet på sig att göra mål. I dagens Manchester United kan matchvinnaren vara betydligt fler och när Rooney inte producerar finns Tévez, Saha, Ronaldo och Nani till förfogande. Det är inte för intet som United mäktat med näst flest mål i Premier League. Dessutom har det fantastiska försvarsspelet öppnat upp för kontringsskickliga spelare som Nani, Ronaldo och Giggs. Då går det onekligen undan, vilka lag hinner egentligen med?

2. Ronaldo
Ansedd som världens näst bästa fotbollspelare. I Premier League är det dock ingen som kan jämföra sig med magikern från Madeira. 22-åringen har i mitt tycke ett register bredare än alla andras. Snabbheten, tekniken, skottet, frisparkarna, de viktiga straffarna, styrkan i luftrummet, fysiken och känslan för målet. Lägg därtill hans utvecklade tvåvägsspel och den form han just nu befinner sig i. 19 mål på 19 matcher har det hittils blivit, 14 i PL (rätta mig om minnet sviker). Faktan är häpnandsveckande och vetskapen om att killen är mittfältare gör inte saken sämre. Manchester United är en lagmaskin, men när något inte fungerar till fullo finns nummer 7 väl till hands. När tiden närmar sig 90 och segern inte är i hamn riktar sig Old Traffords blickar mot honom, alla förväntar sig något extra. Saken med Cristiano Ronaldo är att han aldrig gör någon annan än motståndaren besviken.

1. Bredden
Ingen tackar nej till en Ronaldo. Men om denne skulle gå sönder finns Ji-Sung Park och Nani att stoppa in. Under höstsäsongen har Gary Neville och Paul Scholes missat samtliga matcher, utan att det har märkts. Jag undrar hur Liverpool hade klarat sig utan Gerrard och Carragher och Arsenal utan Fabregas och Toure. I sanningens tecken framgick det tydligt hur Chelsea rasade samman mot Aston Villa (4-4) utan både Lampard och Terry. Manchester United har tack vare Sir Alex spenderade Glazer-pengar lyckats forma ännu ett storlag. Imponerade, förstås. Men inte särskilt förvånande. Sir Alex är ett geni. Bredden i dagens United kommer att vara av största vikt då matcherna i Champions League och FA-cupen onekligen tär på krafterna. Då är det aldrig fel att ha en bänk bestående av Ben Foster, Wes Brown, Nani, Anderson och Saha. Ja, ni ser själva. Dessutom finns redan nämnda Park och Carrick utöver dessa och jag höjer årets upplaga av Manchester United som en av de fem bästa genom tiderna. Det borde räcka till ett tionde ligaguld, men man kan aldrig vara säker. Bollen är trots allt rund!

Glöm heller inte att den där glimten av guld fortfarande bara är en glimt…


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]