Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Rooney visade vägen!

När Wayne Rooney i går kväll blev utbytt, med cirka 20 minuter kvar, applåderade till och med förbundskaptenen Fabio Capello på Old Traffords läktare. Engelsmannen hade gjort en storstilad insats och varit högst instrumental för det United som förnedrade Arsenal med 4-0 i FA-Cupens femte omgång. Därmed är United klart för kvartsfinal. Lottningen sker på måndag 14.30, svensk tid.

Sir Alex valde att ändra rejält på mittfält och anfall, med tanke på den stundande åttondelsfinalen i Champions League mot Lyon. Park, Anderson, Carrick och Fletcher intog positionerna på mittfältet. I anfallet fick Rooney kampera tillsammans med Nani. Glädjande var att Saha satt på bänken. Mot denna bakgrund är det troligt att Fergie väljer Giggs, Hargreaves, Scholes och Ronaldo som mittfältare mot Lyon på onsdag den 20 februari.

Arsenal å sin sida valde att starta med Adebayor, Clichy och Flamini på bänken. Laget var sedan innan skadedrabbat och saknade, bland andra, ytterbacken Sagna. Emellertid startade Wenger med de ordinarie mittbackarna Gallas och Toure. Också duktige Fabregas startade för gästerna.

United visade omgående att de ville lägga den nedriga förlusten mot City bakom sig. I princip sprang hemmalaget, med den enastående Fletcher, i sönder Arsenal från start. Anderson och Carrick satte hög press på Fabregas och Gilberto, vilket gjorde att bortalaget inte hade antydan till det spel de ofta visat under säsongen.

Anderson fick den första målchansen efter nio minuter. Hans volleyskott räddades emellertid komfortabelt av Lehmann. Rooney var sedan nära att kapitalisera på ett undermåligt hemåtpass från Arsenals försvar, men Lehmann han precis rensa undan. Efter sexton minuter lyckades Arsenal inte stå emot längre. Efter en hörna kunde Rooney, på pass från Anderson, nicka in 1-0. Han var, minst sagt, värd detta mål.

Knappt fyra minuter senare spelade Anderson, efter pass från Rooney, fram Nani på vänsterkanten. Portugisen kunde efter en förträfflig dribbling slå ett fint inlägg med högerfoten. Fletcher stod för en fin löpning och kunde, via Gallas, nicka in 2-0. Rooney var tio minuter senare nära att öka på ledningen två gånger om, men hans försök gick strax utanför. Med sju minuter kvar av halvleken stod Carrick för ett makalöst pass, då han från mittplan slog bollen i djupled till Nani. Yttermittfältaren tog lugnt ner bollen och slog in 3-0. Därmed var det ridå Arsenal.

I andra halvleken blev Eboue, efter fyra minuter, utvisad efter en hög fot mot Evra. Efter sextio minuter blev Rooney frispelad av den utomordentlige Anderson. Skottet blockerades av Lehmann och på returen försökte engelsmannen finna Nani i mitten av straffområdet, men bortalagets försvar kunde avvärja.

Med cirka tjugo minuter kvar fick Rooney stående ovationer då han byttes ut mot Saha. Även Anderson byttes ut mot Scholes. Arsenal gjorde ett trippelbyte då Fabregas, Hleb och Eduardo fick lämna plats för Flamini, Adebayor och Senderos. Några minuter senare skulle Fletcher göra sitt andra mål för dagen då han fint nickade in Nanis inlägg från vänster. Lehmann kunde inte avstyra bollen, utan parerade den i nättaket.

Matchen var sedan länge avgjord, men United var nära att göra 5-0 genom Saha. Totalt sett var matchen en makalös uppryckning efter debaclet mot City. Hela laget hjälpte varandra, men speciellt Rooney, Anderson och Fletcher skall prisas. Att Rooney är Uniteds mest betydelsefulla spelare är utan tvivel. Brasilianaren Anderson spelar, sin unga ålder till trots, som en rutinerad spelare. Han förstörde, tillsammans med Carrick, Arsenals spel på ett ypperligt vis. Fletcher är med sina två mål högst delaktig i segern och en förundras över skottens löpkapacitet en kväll som denna. Att inställning kan vara mer värt än talang ibland visar skotten med jämna mellanrum.

United: Van der Sar, Brown, Ferdinand, Vidic, Evra, Fletcher, Carrick, Anderson (Scholes 72), Park, Rooney (Saha 71), Nani.
Icke nyttjade avbytare: Kuszczak, O’Shea, Tevez.

Arsenal: Lehmann, Justin Hoyte, Gallas, Toure, Traore, Eboue, Fabregas (Flamini 70), Silva, Hleb (Adebayor 70), Eduardo (Senderos 71), Bendtner.
Icke nyttjade avbytare: Fabianski, Clichy.

Mål: Rooney 16 min, Fletcher 20, 74 min. och Nani 38 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]