Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United ryckte i ligatoppen

Cristiano Ronaldo, iklädd kaptensbindeln, passerade George Best i historieböckerna när han ikväll avgjorde tillställningen mot Bolton – redan efter 20 minuter. Då hade portugisen gjort två eleganta mål, sitt 32a och 33e. Ett tafatt United bjöd dock in Bolton i matchen men en lysande Tomasz Kuszczak stoppade allt. I och med 2-0-segern är det nu tre poäng ner till Arsenal.

Det var dagen då Cristiano Ronaldo blev historisk. Dagen då Avram Grant och Arsene Wenger fick känna en hård vindpust välta deras drömmar. I alla fall till viss del. Manchester United har nu tagit in Arsenals stora försprång (nio poäng..) och leder nu ligan med tre poäng. När bollen studsade snett på Ricardo Carvalhos rygg, på White Hart Lane, stod det också klart att Chelsea inte förmådde att ta in ytterligare på de ovan placerade lagen. Kvällens stora vinnare var således Sir Alex Fergusons röda maskin.

Sir Alex vilade en rad spelare, vilket var väntat. Att Ben Foster inte fick chansen var dock en skräll. Istället vikarierade Tomas Kuszczak för en skadad VDS. Owen Hargreaves spelade högerback(!) på Browns bekostnad, Piqué ersatte en frånvarande Rio Ferdinand och John O’Shea ersatte Evra. På mittfältet vilades Giggs till förmån för Nani medan Anderson och Fletcher utgjorde det centrala mittfältet. På topp spelade Louis Saha istället för Wayne Rooney.

Startelva Manchester United:
Kuszczak
Hargreaves, Piqué, Vidic (Brown, 60′), O’Shea
Ronaldo (K), Fletcher, Anderson (Scholes, 70′), Nani
Tévez, Saha (Rooney, 70′)

Bänken: Foster, Evra.

Gary Megson gjorde inga större överaskningar i startelvan. Han valde dock en mer defensiv uppställning än i tidigare matcher. Bolton spelade någon sorts 4-5-1-uppställning där Gavin McCann i första hand tog på sig det defensiva ansvaret. Det innebar att Campo petades. Varken Kevin Nolan eller Gary Cahill spelade, vilka på förhand varit osäkra för spel. Meite ersatte inte helt förvånande Cahill i mittförsvaret medan Guthrie ersatte Nolan, vilket inte var lika självklart. Kevin Davies spelade längst fram i anfallet.

Startleva Bolton Wanderers:
Al Habsi
Steinsson, A O’Brien, Meite (Hunt, 46′), Gardner
McCann
Diouf, J O’Brien, Guthrie (Giannakopoulos, 82′), Taylor
Davies (K)

Bänken: Walker, Campo, Rasiak.

Första halvlek:
Det var en intensiv och tempofylld inledning på ett högst stämningsfullt Old Trafford. United satte full fart mot Bolton-målet och det var bara en felstuds som hindrade Carlos Tévez från att göra 1-0 på Louis Sahas idealiska lyftning. Chansen mynnade ut till en hörna. Denna skulle dock resultera i mål.

Nani slog hörnan från höger, Ronaldo nådde högst i luftrummet, Tévez försökte med en cykelspark men missade bollen. Därpå fick Cristiano Ronaldo åter en möjlighet och sköt då kliniskt och distinkt in 1-0 till United.

Bolton stack emellanåt upp i enstaka kontringar. Det var främst trion Taylor, Diouf och Davies som låg bakom dessa attacker. I den 18onde minuten höll det på att smälla. Guthrie kom loss på högerkanten och slog ett inlägg som letade sig fram till en löpandes Kevin Davies på den bortre stolpen. Målchansen borde ha resulterat i ett mål, men Tomasz Kuszczak parerade och hade just inlett sin magnifika match.
Bara minuten senare stämplades Ronaldo och United fick frispark i ett mycket bra läge. Cristiano Ronaldo stegade fram och slog frisparken med en märklig båge, i vanlig ordning, vilket gjorde skottet otagbart. I och med målet, det 33e för säsongen, passerade han George Bests målrekord för en ytter. Fantastiskt!
Efter målet avstannade Boltons kontringsspel en aning medan United bara trummade på. Det bjöds på soloräder, klapp-klapp och målchanser i mängder. Den första halvleken var helt enkelt en sann uppvisning från den röda maskinen.
Närmast ett 3-0-mål var Nemanja Vidic. Serben vann en nickduell på hörna, men bollen räddades på mållinjen. Resterande chanser räddade vikarierande Ali Al-Habsi.

Andra halvlek:
Gary Megson insåg problemet. Den offensiva trion som verkade fått relativt fria händer på förväg blev för ensamma mot ett solit hemmaförsvar. Därför flyttade Bolton upp desto mer spelare på offensiv planhalva i den andra halvleken, vilket gav en positiv effekt.
Halvlekens första målchans tillhörde dock United. Nani sköt en låg frispark i Al-Habsis vänstra hörn. Denne räddade skottet utan att släppa retur. Jussi Jaaskelainens ersättare var sannerligen mycket stabil.

Därefter tog Bolton för sig mer och mer. Kevin Davies var ett orosmoment. Med drygt 50 mintuter spelade skar han in i banan från höger och lossade ett vänsterskott som Kuszczak klarade.
I den 56e minuten brände det rejält i knutarna. El-Hadji Diouf slog in en frispark strax utanför straffområdet. Domarens vissla ljöd och målet dömdes bort. Uppföljaren var inte lika bra, men Kuszczak tvingades ändå göra en fin parad.
Några minuter senare var domaren åter på United’s sida. Denna gång uppstod kroppskontakt, möjligen mer än så, mellan Tévez och Davies i United’s straffområde. Den sistnämnde föll men domaren friade.
I anfallet därefter sköt inhopparen Nicky Hunt ett kanonskott på halvvolley långt utifrån. Bollen gick relativt rakt på Kuszczak som ändå tvingades tippa bollen till hörna.
Strax därefter var det Gavin McCann’s tur att testa polacken. Återigen stod den levande väggen i vägen och Bolton skulle aldrig få hål på Tomasz Kuszczak.
De sista 20 minuterna tillhörde mestadels United. Då hade redan en blödande Vidic och en misstänkt skadad Louis Saha utgått. Rooney och Brown ersatte. Även Anderson byttes ut till förmån för Scholes.
United skapade ett par riktigt bra lägen men åter spökade ineffektiviteten. Såväl Nani som Tévez gjorde allt rätt med undantag för avsluten. Dessa var allt för ofta under all kritik!
I slutskedet av matchen kontrade United, efter en hörna, med Ronaldo i spetsen. Nani fick bollen och skulle, utan tvekan, spelat en fristående Rooney. Portugisen sköt istället, långt, långt utanför. Engelsmannen blev fullständigt rasande och Sir Alex kunde bara instämma. Det blev därmed inga fler United-mål.
Det blev heller inga mål för Bolton men det var onekligen ypperst nära att Matthew Taylor petade in ett tröstmål med några få minuter kvar. Bollen dök upp hos en fristående Taylor som petade bollen under en liggandes Kuszczak, och bollen gick sånär i mål.

Vinsten var relativt komfortabel. United var helt klart tafatt i den andra halvleken men verkade ha tankarna på annat håll (Läs: Liverpool). Dessutom behövde man inte anstränga sig särskilt efter att Ronaldo avgjort matchen i ett tidigt läge, något som var det ultimata scenariot i matchen – för United’s del. Den första halvleken var klart sevärd och med neutrala ögon sett även den andra. Då spelade bottenlaget Bolton verkligen attraktiv fotboll och om rättvisan fått tala hade åtminstone någon boll trillat in. Å andra sidan var United, som så ofta förr, också ineffektiva och kunde mycket väl ha tripplat målskörden. I United visade Tomasz Kuszczak att Manchester United innehar världens främsta målvaktsuppsättning. Denne var makalös och tog allt. I slutet av matchen märktes det tydligt att varken Rio eller Vida befann sig på planen. Varje fast situation blev farlig och det märktes tydligt att dessa är ovärderliga i årets upplaga av United. John O’Shea gjorde en mycket bra insats som vänsterback och var flera gånger en frisk fläkt i offensiven. Hargreaves var tämligen blek på ovan position men kämpade och slet i vanlig ordning. Centralt gjorde Gerard Piqué en klart godkänd insats. Cristiano Ronaldo gjorde en riktigt bra insats och hans medverkande var förstås matchavgörande. Centralt i banan gjorde Fletcher sitt jobb i det tysta medan Anderson blandade och gav. Nani gjorde det mesta rätt fram till det sista avgörande skedet. Där har han en hel del att lära. I anfallet gjorde både Carlos Tévez och Louis Saha en gedigen insats, men man ska kunna kräva mer i avslutslägena av två spelare som tjänar miljoner i veckan.

På söndag väntar Liverpool på Theatre of Dreams. En match att verkligen se fram emot!


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!