Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Oturen skrattade United rakt upp i ansiktet

United förlorade mot Chelsea på Stamford Bridge. 2 straffsituationer blev avgörande för matchens utgång, det och 2 räddningar på mållinjen från hemmalagets sida. Dessutom så förstörde skadan på Vidic United’s rytm helt, vilket var en avgörande faktor.

Chelsea saknade Frank Lampard från startuppställningen, i övrigt var laget helt ordinarie, något man kunde välja då laget har haft flera dagars extra ledigt jämför med United.
United ”tvingades” sätta Paul Scholes och Patrice Evra helt utanför laget, Carlos Tevez, Ronaldo och Owen Hargreaves på bänken. Samtliga var för slitna för att spela 90 minuter, även spelare som Wayne Rooney och Michael Carrick borde ha vilats men kunde av förklarliga skäl inte. Att Chelsea fått ett enormt övertag på grund av detta är så övertydligt så man kan spy åt det. Inte nog med att de hade en lätt väg HELA vägen i FA-cupen och ett klart lättare schema i Champions League, att få spela 4 matcher på 13 dagar, alla 4 inom landets gränser och 2 i London – jämfört med United’s 4 matcher på 10 dagar, varav 3 på bortaplan och 1 utanför landets gränser. Självklart påverkar detta både resultat och spel för United’s del, det finns liksom ingen som helst tvekan. Det MÅSTE gå att få till ett bättre, och framför allt rättvist, spelschema. Men FA, med Brian Barwick i spetsen, är knappast kända för att vara ett förbund där man tänker till…

Chelsea:
Cech
Ferreira (ut 66), Carvalho, Terry, A.Cole
Essien, Mikel, Ballack
J.Cole (ut 87), Drogba, Kalou (ut 81)

Bänk: Cudicini, Belletti, Makelele (in 87), Anelka (in 66), Shevchenko (in 81)

United:
Van der Sar
Brown, Ferdinand, Vidic (ut 14), Silvestre
Fletcher, Carrick
Nani, Anderson (ut 65), Giggs
Rooney (ut 63)

Bänk: Kuszczak, O’Shea (in 65), Hargreaves (in 14), Ronaldo (in 63), Tevez

Matchen:
Hemmalaget började matchen bäst och satte tryck mot United’s backlinje. Något mer än något som kunde blivit halvchanser fick man dock aldrig. Det var lite rörigt i United’s försvar ett tag såg det ut som, ändå kunde inte hemmalaget utnyttja detta bättre, om det ens var rörigt.
I 8:e minuten kom matchavgörande faktor nummer 1. Didier Drogba knäade Vidic i ansiktet som däckade serben helt. Vidic kunde inte fortsätta matchen då han troligen fick en mindre hjärnskakning. Sen kan man ifrågasätta vad Drogba skall med knäet i den höjden att göra, hade det varit foten hade det varit mer naturligt. Helt klart medförde detta att United’s försvarsspel blev helt annorlunda. Brown flyttade in i mitten och Hargreaves kom in till höger. Samma försvar som mot Barcelona, men skillnaden i anfallsspel mellan Barca och Chelsea är enorm. Rytmen i United förstördes helt i och med skadan, något som fortsatte halvleken ut.
United hade inte mycket i anfallsväg att tala om, ett par halvchanser på inspel kunde ha blivit något, men icke. Chelsea spelade bra och United försökte spara på krafterna och spela ett tight försvarsspel. Chelsea skapade ett par bra chanser, den vassaste på en kontring efter hörna. Silvestre ställdes i ett svårt läge mot Joe Cole och framrusande Chelsea-spelare. Fransmannen spelade dock ett lysande försvarsspel och fick till slut bort bollen som via Carrick gick tillbaka till Cole, hans skott tog dock i stolpen.
United spelade ett bra försvarsspel men saknade Vidic enormt i spelet mot Drogba, något som man såg tydligt på Chelsea’s ledningsmål. Drogba kunde alldeles för enkelt vända upp och slå ett inlägg mot bortre stolpen där Ballack dök upp och nickade in 1-0 bakom en chanslös Van der Sar. Att inte Nani fanns på plats i det läget var följden av en fruktansvärt usel halvlek från portugisen där han inte hade ett enda rätt, katastrofalt försvarsspel i det läget.

Den andra halvleken startade Chelsea åter bäst. Men dryga 10 minuter in i den så förändrades matchbilden egentligen helt. Carvalho slog en vansinnespass bakåt i banan, Rooney snappade upp bollen och fri med Cech gjorde han inget misstag. 1-1 var som en skänk från ovan i det läget. Tyvärr tvingades Rooney byta kort efter målet då han under en tid hade haft problem med en skada uppe i höfttrakten, Ronaldo ersatte honom på topp.
Efter målet tog United över spelet och var då klart bättre än hemmalaget. Chelsea hade ett par skottförsök utifrån (bl.a en frispark) och någon halvchans, men Ferdinand CO höll tätt…
… ända fram till 87:e minuten. Carrick fick bollen på handen precis innanför straffområdet. Domare Wiley såg inte, märkligt då han hade hittat mängder med billiga frisparkar till hemmalaget i farliga lägen tidigare. Linjedomaren, ja jag skriver fortfarande så då jag inte anser att de assisterat för United’s del särskilt mycket under säsongen, han såg dock handsen och följdaktligen blev det straff. Ballack satte säkert straffen till 2-1.
Någon minut efteråt borde nog United haft straff. Ett inspel från vänsterkanten hittade Carrick som skulle slå till bollen, Ballack drog dock bort stödjebenet från honom. Straff? Knappast. Bollen hamnade hos Ronaldo som sköt bollen mot mål, Ashley Cole räddade dock på mållinjen.
Samma visa var det på övertid. Efter en tilltrasslad situation så nickade Fletcher mot det tomma målet, där dök Shevchenko upp och räddade bollen, det enda vettiga 450-miljonermannen gjort den här säsongen. Bollen hamnade hos Ferdinand som tog den enkelt från Mikel, så enkelt att Mikel slängde sig raklång på marken och fick den billigaste frisparken i matchen. Ferdinand och Hargreaves blev förståeligt nog förbannade och varnade båda två, uselt av Wiley (inte varningarna men frisparken). Hade de haft varningar tidigare så hade de visats ut, så likheter med Mascherano’s utvisning, som vissa drar, är absurd då den saknar en mycket viktig ingrediens.

Chelsea vann matchen till slut ganska rättvist kanske med 2-1. Chansmässigt var United dock väl så bra och hade med lite tur fått med sig en poäng.
Straffen som Chelsea får är i sig klar, inget att snacka om, dock är konsekvensen av straffarna den här säsongen pinsamt kass. Både Queiroz och Sir Alex poängterade detta i intervjuer efter matchen i hårda ordalag. Båda kommer väl återigen bli straffade, FA gör så när de vet att deras män på lönelistan har gjort fel, i detta fallet domarna. United har gått miste om flera straffar den här säsongen i liknande situationer, senast mot Blackburn.
Det skall dock sägas att United inte förlorade den här matchen på domarna, det är bara så jävla trist att se hur inkonsekvent det varit mot United, Chelsea var helt enkelt något bättre spelmässigt denna gången.

I United var Ferdinand återigen strålande och övergläsnte återigen sin kollega från landslaget på andra sidan. Silvestre kom in för en tröttkörd Evra och gjorde det väldigt bra, där förlorade United inte matchen. På mitten stod Carrick inte att känna igen, mycket matchande den sista tiden sätter sina spår. Flecher var däremot bra, som alltid i matcher mot de större lagen. Anderson gjorde en hyffsad match men hade för lite boll för min smak. Nani’s första halvlek var den sämsta jag sett någon spelare göra denna säsongen, han spelade upp sig något i andra, men att han inte byttes ut mot Tevez tidigt var förvånande. Troligen enbart p.g.a att Anderson tvingades utgå även han p.g.a känning av en skada. Rooney gjorde ett bra jobb ensam på topp, trots att han var hämmad av sin höft.

United går nu på sparlåga inför de sista matcherna. Igår hade man väldigt otur med mycket. Skador tidigt på nyckelspelare samt. 2 räddningar på mållinjen. Lägg till straffsituationerna så förstår man att det inte var United’s dag igår helt enkelt. Spelschemat har man dock inte otur med, där ligger något helt annat begravet…

Nästa match är returen i Champions League hemma mot Barcelona på Old Trafford på tisdags. Chelsea spelar, förstås, en dag senare hemma mot Liverpool.


Av: Johan [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]