Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Usel journalistik – eller den allra bästa?

Idag skriver Sportbladet att Cristiano Ronaldo överväger att konfrontera Sir Alex Ferguson när han åter anländer till Manchester. Enligt presskåren ska Ronaldo fortfarande ha Real Madrid som sin stora önskan. Min fråga lyder: Hur trovärdig är egentligen dagens journalistik?

Såpa. Jakt. Ekonomi. Skvaller. Lögner. Du kan göra listan lång. Orden är bara ett par av vad Silly Season egentligen handlar om. Eller, vad det egentligen är. Ordet i sig stämmer ganska bra. Den fåniga säsongen.

Det senaste ordet jag ramar in i händelsernas centrum, när lagen spelar träningsmatcher, luftar reserver, har semester, krökar, röker och blir tjocka. Jo, det är helt enkelt dålig journalistik.

Sportbladet är Sveriges största idrottsliga medium. Tidningen i sig är enorm, sett ur vårt avlånga lands perspektiv. Nätupplagan har växt påtagligt och givetvis finns den där, Silly Season.

I mina ögon har Sportbladet, eller Kvällsblaskan som vi också skulle kunna kalla den, flera av nutidens främsta journalister. Simon Bank och Erik Niva är i dagsläget två av “våra” främsta krönikörer. Nyhetsvärdet håller dock relativt låg klass. Trovärdigheten är noll.

Idag gör Sportbladet en hel artikel om Cristiano Ronaldo (vem annars?)…

– Jag håller mig lugn. Jag ska reda ut saker och ting, nästa vecka. Då tänker jag åka till Manchester och berätta att jag enbart vill spela för Real Madrid och att mitt beslut inte är förhandlingsbart, säger Cristiano Ronaldo till AS.

AS är i sin tur lika usla på att förmedla rättmätig information.

“Exactamente ésta es la frase que Cristiano le hizo llegar a los rectores del club blanco y que ha permitido a Calderón y a Mijatovic dormir a pierna suelta estos días: ‘Tranquilos, la próxima semana lo arreglo. Iré a Manchester y les diré que mi único deseo es jugar en el Real Madrid y que la decisión es innegociable’.”

Översättnigen överensstämmer. Det intressanta i det hela är att Ronaldo inte haft kontakt med AS överhuvudtaget. Vilket framkommer i AS artikel. Notera dock att citeringen, på ett ungefär, inleds med “Det här är en exakt fras som Cristiano Ronaldo sagt till Real Madrid’s högsta huvuden…”

Huh, hur kan de besitta den informationen?

Journalistik i världsklass, eller? Tja, man kanske kan se min irritation på dagens media som en bagatell. Men det är oerhört mödosamt att ständigt läsa dessa felciteringar, lögner och annan bedrövlig utfyllningsinformation.

Sanningen i Cristiano Ronaldos önskningar är jag inte rätt man att värdera. Killen har så vitt jag vet inte öppnat munnen i TV:n (vilket i sådana fall tydligt skulle bekräfta att det han säger verkligen är hans egna ord..).

Jag hoppas, som jag tidigare nämnt, att United säljer Ronaldo om han inte längre vill spela för Manchester United. Det finns det många andra som vill. Klappar hjärtat fortfarande för Red Devils ser jag ingen anledning att sälja världens bästa fotbollsspelare. Inte för några pengar i världen.

Kan inte bara såpan, jakten, lögnerna, sveken, irritationen och övertalningarna få ett slut.

Ett End of Story!

KÄLLOR:
http://www.as.com/futbol/articulo/cristiano-arreglare-semana-viene/dasftb/20080731dasdaiftb_45/Tes
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/england/article3008393.ab


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!