Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krampaktigt United tappade poäng

Giggs ådrog sig en sträckning, Carrick skadade sig och Tévez var frånvarande. Detta med en redan diger skadelista på förhand. Därpå klarade ett blekt United bara av att spela 1-1 i premiären. Mina damer och herrar, Premier League har inletts.

Ligapremiär. Svallande känslor. Storpublik på Old Trafford, i vanlig ordning. Underbar stämning på läktaren. Äntligen. När Mike Riley blåste igång säsongen 08/09 var det inte utan att man njöt. Dessförinnan hade åskådarna på Drömmarnas Teater slutit upp i ett mäktigt tifo, med ett tydligt budskap. Nämligen att göra mål, vilket i sin tur skulle resultera i förhoppningsfull underhållande fotboll krönt med en skön seger.

“MORE GOALS PLEASE”, löd bokstavligen tifot som bredde ut sig över hela arenan med undantag för South Stand.

United kom till spel utan en rad nyckelspelare, vilket på förhand varit klart sedan länge. Uppställningen var föga oväntad bortsett från att Fraizer Campbell spelade från start. Carlos Tévez hade åkt hem till Argentina på grund av familjeskäl. Ett stort avbräck, givetvis. Kontentan av det hela innebar att United hade en bänk bestående av flera unga talanger. Där fanns således Evans, Gibson, Possebon och Rafael, tillsammans med betydligt mer erfarna John O’Shea och Gary Neville. Notera att det i år är tillåtet att ha sju spelare på avbytarbänken jämfört med fjolårets fem. Ett positivt beslut vilket i första hand kommer gynna de unga spelarna.

Laguppställning:
VDS
Brown, Ferdinand, Vidic, Evra
Fletcher, Carrick (O’Shea, 25′), Scholes, Giggs (K) (Possebon, 63′)
Campbell (Rafael, 80), Rooney

Bänken: Kuszczak, Neville, Evans och Gibson.

King Kev gjorde inte heller han några större överraskningar. Nyförvärven Coloccini, Guthrie och Jonás Gutierrez spelade alla från start. Till vänster i backlinjen fick mittfältaren Charles N’Zogbia chansen, vilket får ses som Keegans enda utropstecken. På bänken fanns bland annat Alan Smith, med förflutet i United.

Laguppställning:
Given
Beye, Coloccini, Taylor, N’Zogbia
Milner, Butt (K), Guthrie
Duff, Jonás
Martins

Bänken: Harper, Enrique, Geremi, Smith, Edgar, Bassong och Donaldson.

Varningar: Campbell, 78, Brown, 81, Rooney, 90.

Mål: 0-1 Martins, 22. 1-1 Fletcher, 24.

Publik: 75 512 åskådare

Första halvlek:
Det tog två minuter innan United skulle få matchens första målchans. Ryan Giggs frispark träffade James Milner och nådde därmed inte fram till målet. Old Trafford andades tungt och skrek ut sin protest när domaren Mike Riley förbisåg att blåsa straff när bollen träffade handen på Milner. Nåja. Bedömningen i sådana lägen är svår att avgöra, även om ingen skulle kunnat kritisera Riley om han nu blåst. I efterhand är det ändå, med neutrala ögon sätt, svårt att uttrycka kritik.

Bara ett par minuter senare fick United åter möjlgheten att ta ledningen. Wayne Rooney slog ett delikat inlägg med höger yttersida mot en framrusande Fraizer Campbell. Ungtuppen visade sig vara stark i luftrummet och endast en turlig räddning av Given höll matchen mållös. Faktum är att irländaren rädda bollen med huvudet.

United bjöd på ett par vackra kombinationer och kontrollerade matchen väl. Fenomenala passningsspelare som Giggs, Carrick och Scholes var enkla anledningar till det. Newcastle hade svårt i passningsspelet och nyförvärvet Coloccini fick ett tufft välkomnande till världens bästa fotbollsliga. Mot Europas bästa fotbollslag.

När kvarten var spelad hade United återigen skapat farligheter. Denna gången hade Campbell elegant hållt borta sin försvarare, passat Brown som med ett inlägg sökte Giggs på volley. Denna missade bollen vilket gav Rooney en ypperlig målchans. Skottet, lågt placerat, räddades av Given i hans högra hörn. Paul Scholes var först på returen men Given kastade sig hejdlöst och räddade åter. En otrolig inledning från Newcastles målvakt. Strax därpå gjorde han en enkel räddning när Scholes sköt från distans.

Med drygt 20 minuter spelade på Teatern skapade Skatorna sina första målchanser. Det uppstod smått kalabalik i straffområdet innan Steven Taylor sköt över, via en Unitedspelare. På den efterföljande hörnan rycker Obafemi Martins loss från Darren Fletcher och nickar kliniskt in 1-0 till bortalaget. Suck.

Den skotske evighetsmaskinen lät inte revanschen vänta på sig. Bara två minuter efter baklängesmålet styr Fletcher själv in Ryan Giggs eminenta inlägg. Ett vackert fotbollsmål som gav hopp om något mer. Nämligen more goals

Det blir dock inga fler mål i den första halvleken. Istället tvingas United tragiskt nog byta ut Michael Carrick redan efter 25 minuter. Passningsgeniet, som varit sjuk, ådrog sig en fotledsskada eller en vrickning av något slag. John O’Shea ersatte honom rakt av.

I den 37:e minuten var United mycket nära att vända matchen. Patrice Evra slog ett giftigt inlägg från vänsterkanten, via en Newcastleförsvarare mot det egna målet. Styrningen höll på att ställa Given som dock visade prov på fina reflexer. Sekunden senare sköt Paul Scholes en hård, men sned, volley. Denna träffade Roo i huvudet och gick därpå utanför. Det stod alltså 1-1 efter 45 minuters kamp på Old Trafford.

Matchen var någorlunda underhållande, särskilt när Carrick fanns på planen. Därpå tappade United litet. Newcastle hoppas att kontringarna skulle bli gynnsamma med snabba kantspringare som Jonás och Duff, vilka då och då oroade. Framför allt den förstnämnde som tycktes vara överallt. Shay Given är orsaken till att Magpies fortfarande är med i matchen. Han gör en sanslös insats. I United är defensiven stabil. Mittfältet stundtals galant, där Fletcher ändå är den svaga länken. I anfallet kämpar och sliter Campbell utan resultat. Rooney är blek och seg. Förmodligen påverkad av virussjukdomen.

Andra halvlek:

Den andra halvleken blir inte lika händelserik som den första, snarare en sömning och krampaktig historia. Fraizer Campbell var en av få spelare som visade den rätta viljan att vara konstruktiv. När timmen var spelad hade han vänt och vridit sig förbi sin motståndare strax utanför straffområdet. Skottet med vänsterfoten var bra, men Given räddade.

Vid den här tidpunkten skapade United ett litet tryck, för första gången på länge. Det blev dock aldrig några riktigt farliga målchanser. Istället var det målskytten Martins som var närmast. Det var återigen en hörna och återigen en markeringsmiss som gav upphov till möjligheten. John O’Shea var inte snabb nog att hänga med Oba. Turligt nog gick inte nicken i mål.

Strax därefter byttes Giggs ut, befarad skadad. En sträckning möjligtvis. Även Campbell skulle snart börja halta. Rodrigo Possebon gjorde A-lagsdebut när han bytte av kapten Giggs.

Det dröjde inte lång tid innan Given åter skulle få parera. Evra slog ett nytt inlägg, Campbell var åter högst i luftrummet, men mål blev det aldrig.

Undertecknad såg inte Scholes göra ett felpass förrän i den 66:e minuten. Det kunde ha kostat rejält. Crossbollen blev för kort eller för lång, beroende hur man ser på saken. Oavsett vilket bröt Newcastle och Jonás kunde kontra. Han kom ända in till straffområdet men där visade Vidic klass med en perfekt glidtackling. På den efterföljande hörnan fick Jonás en ny chans, men Rooneys glidtackling störde tillräckligt. Skottet över.

Med 70 minuter spelade hade först Scholes skjutit över efter hörna. Wayne Rooney och Fraizer Campbell kontrade sedan, i anfallet efter. Roo släppte bollen alldeles för tidigt och unge Campbell blev ställd. Slarvigt av Rooney. Ytterligare ett par minuter senare skapar United sin bästa målchans i den andra halvleken. En hörna letade sig fram till Vidic som sånär nickade in 2-1. Bollen studsade ned i backen och upp i ribban. Newcastle rensade undan.

Spelet förblir sedan statiskt och United är uddlöst. Det dröjer till matchens sista stopptidsminut innan en ny möjlighet skapas. Inbytte Rafael kapas solklart av Butt, centimetrar från staffområdet. Frispark, förstås. Rooney kliver fram, men skjuter utanför. Viva Ronaldo.

Den fantastiska dynamik United visade upp ifjol syntes knappast igår. Förvisso saknades Ronaldo och Tévez, vilket var märkbart. Men Rooney gjorde en undermålg insats i anfallet. Anfallspartnern Campbell var klasser bättre. Tyvärr byttes denne ut med tio minuter kvar, just när en “striker” behövs. Kände han av någon skada? I annat fall är undertecknad kritisk till Fergies byte. Ut, Campbell. In, Rafael. Positivt var Possebons insats. Han var lysande på mittfältet och bjöd på såväl teknik som begåvade passningar. Även O’Shea gjorde en tämligen god insats.

Bakåt sett gjorde VDS en stabil match. Duktig i luftrummet och chanslös på målet. Brown löpte med i offensiven och slog ett par bra inlägg. En godkänd match. Ferdinand var tillsammans med Vidic två jättar i försvaret. Ingen kom förbi. Evra var kanske lagets främsta spelare. Aktiv i offensiven och lagets mest kreativa spelare. Fletcher gjorde en knapp godkänd insats. Målskytt förvisso. Giggs var grym den timme han spelade. Legenden håller än. En assist dessutom. Carrick spelade bara 25 minuter men var duktig under den tiden. Scholes var även han bra på mitten, men kroknade på slutet.

Premiären är överstökad. Tyvärr blev det bara en poäng och United har redan halkat efter övriga topplag. United saknar för många spelare för att kunna bjuda på fotboll i absolut toppklass. Rooney verkade inte i slag, men formen lär stiga. Roligt var ändå att unga spelare som Possebon och Campbell tog för sig.

På måndag möter United Pompey. Ett lag man redan vunnit över två gånger i år. Dels under turnén i Afrika samt i CS-finalen.

En önskning? More goals, please.


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]