Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Oavgjort på Stamford Bridge

Englands 2 bästa lag delade på poängen på Stamford Bridge. United var bättre i första, Chelsea i andra, så resultatet får betäcknas som rättvist. Annars minns jag matchen mest för den horribla domarinsatsen av Mike Riley, att gubben får fortsätta att döma är ett mysterium.

Chelsea’s tränare Scolari överraskade inte med sin laguttagning, exakt den jag förutspådde i införrapporten. Deco skulle ha spelat men skadade sig uppenbarligen på uppvärmningen och in kom istället Ballack. Drogba satt som väntat på bänken.

Sir Alex däremot överraskade nog många med sin startelva. Han hade helt klart en baktanke med att försöka stressa sönder Chelsea från start för att sedan kunna sätta in kvicka fräscha spelare i andra halvlek. Det gick nästan hem…
Ji-Sung Park startade till vänster och Hargreaves till höger, Fletcher tillsammans med Scholes centralt. Inget lag som man normalt sätt sätter på banan från start om man vill föra en matchbild. Bänken för United var bland det värsta jag sett, man får nog gå tillbaka till Milan på 90-talet för att hitta en lika stark bänk. Eller vad sägs om bl.a Ronaldo, Nani, Tevez, Giggs och Brown, ruggigt starkt. Att Brown inte spelade från start var också förvånande, han har visat att han i nuläget är United’s, och England’s (England’s, inte ligans) bäste högerback, Neville är dessutom matchotränad. Förvisso fick han en match idag, men att ge honom speltid i den här matchen var förvånande. Att Tevez sattes på bänken var också förvånande, han har varit United’s bäste spelare den här säsongen och den här typen av match hade han älskat. Rooney spelade istället på topp ihop med Berbatov, ett val som väl egentligen inte är helt fel, men Tevez är just nu betydligt bättre än Rooney. Jonny Evans fick chansen i mitten ihop med Kung Rio, ett val som var helt rätt då Evans var mycket bra.

Första halvlek
United öppnade mycket starkt och var det klart bästa laget den första halvtimmen och skapade tillräckligt för att göra både ett och två mål. Det blev tyvärr bara ett.
Fletcher fick första chansen på ett fint inlägg från Hargreaves, skarvningen från Fletcher gick dock strax utanför stolpen. Nästa chans fick Ferdinand. Matchens bäste spelare bröt ett uppspel och följde själv med upp i anfallet. Rooney fick bollen och serverade Ferdinand i straffområdet, hans skott räddades dock mycket fint till hörna av Cech, via ribban. United fortsatte att pressa på och skapa chanser, utdelningen kom efter 18 minuter. Evra väggade snyggt med Rooney och serverade Berbatov, hans skott räddades av Cech men på returen dök Ji-Sung Park upp och satte 0-1. Denne Park, mycket underskattad har man sett, är bra att ha i denna typen av matcher.
Joe Cole hade haft en bra chans under denna period då han tog bollen med sig med handen och på så sätt kom förbi Evra, hans avslut tog dock i burgaveln. Rättvist med tanke på handsen. Carvalho utgick efter 12 minuter p.g.a skada, ingen nackdel för United då han är Chelsea’s klart bäste back.
Efter målet sjönk United, precis som mot Liverpool längre ner i banan och lät därmed Chelsea komma in i matchen. Medvetet eller omedvetet spelar ingen roll, så skedde i alla fall.
Efter dryga halvtimmen var Malouda nära att rinna igenom. En höjdboll där Neville trycktes ner och därmed inte fick någon fart i hemåtnicken gjorde att Van der Sar tvingades chansa i närkampen mot Malouda. Van der Sar var först på bollen och fick bollen till hörna. Straff skrek många på, de har dock ingen repris att tillgå. Van der Sar skadade sig i kollisionen och Tomasz Kuszczak ersatte honom ett par minuter senare.
Chelsea tog över allt mer, men skapade inte så värst mycket tryck trots allt. Anelka, i solklar offsideposition, blev nästan helt fri men avslutade tamt över. Ferdinand blir varnad för protest, det är bra att kunna skydda sig bakom kort när man gjort fel…
United var mycket nära att göra 2-0 i slutet, men oskärpa från Berbatov i passningsögonblicket gjorde att Park istället för att vara helt fri istället kom längre från målet.
Den första halvleken slutade med ledning för United, som överlag var det bättre laget, kanske kunde man t.o.m gjort något mål till.

Andra halvlek
Chelsea som hemmalag, och dessutom jagandes en kvittering, var naturligt nog det lag som pressade på mest. United var lite för passiva och stressade ofta iväg bollen när man fick tag i den.
Inget av lagen skapade något särskilt under den första kvarten, inget att skriva hem om i alla fall. Scholes byttes ut efter 10 minuter då han hade ett gult kort efter första halvlek, ett gult kort han hade “tjänat” ihop till. Ronaldo ersatte honom med följden att han tog platsen till höger och Hargreaves flyttades in i mitten. I och med detta så fick Ashley Cole mycket mer yta till vänster, dit också spelet nu mestadels förlades.
Efter dryga timmens spel så fick både Neville och Berbatov vars en varning med en minuts mellanrum, Neville’s helt korrekt då han gjorde ner Anelka nere vid hörnflaggan, Berbatov hade “tjänat” ihop till sin…
Chelsea satte allt mer press på United’s backlinje, med härföraren Ferdinand i spetsen, kvitteringen skulle med all säkerhet komma, frågan var bara när? Neville hade tur att han inte fick sitt andra gula, fem minuter efter det första, då hans tackling missade Ballack precis. Men Riley hade inte haft ett rätt hittills, så varför starta nu?
Chelsea hade ett par ströchanser innan Joe Cole frispelades av Ballack, Cole’s avslut gick dock rakt på Kuszczak i United-målet, returen skyfflades iväg av Ferdinand.
United’s bästa chans fram tills dess var en frispark från Ronaldo som träffade Alex i muren och gick till hörna.
Med dryga kvarten kom dagens miss av Anelka. Ett inspel från höger, och tveksamt ingripande från Kuszczak gjorde att Anelka fick bollen och hade helt öppet mål, på något sätt så lyckades dock fransmannen att missa!
Med 12 minuter kvar kunde Rooney ha avgjort. Spel på vänsterkanten slutade med att Rooney i ganska fritt läge sköt avslutade i burgaveln, det borde han definitivt ha gjort bättre. Tyvärr var det en ödesdiger miss eftersom Chelsea kunde kvittera 2 minuter senare. Rooney gav bort en frispark och fick ett helt korrekt gult kort av Riley. Frisparken lyftes in, Ferdinand fick en knuff av Kalou som nickade in 1-1, i det läget rättvist. Frågan är vem som hade markeringen där, Ferdinand är bra, men så bra att han kan markera 2 man, när han dessutom sätts ur spel av den ena, det är han inte. Och skulle inte Kuszczak ha gått ut och boxat bort bollen? Det var ingen hård frispark och han kunde med lätthet gjort detta.
Strax efteråt var Kalou nära att göra ett nytt mål på ett inspel från höger, Neville täckte dock bollen till hörna.
Det sista 10 minuterna bjöd in på så mycket klara chanser. United hade den bästa när Fletcher’s skott täcktes med magen av Alex. Sista chansen föll till Chelsea när Cole sprang rakt in i Ferdinand, som var först på bollen. Riley blåste dock av matchen i detta skede, det var en minst sagt konstig situation.

Sammanfattning
Oavgjort är i mina ögon ett rättvist resultat. Lagen hade vars en halvlek och skapade samtidigt ungefär lika många klara chanser. Cech visade varför han är ligans bäste målvakt med ett par svettiga räddningar, Kuszczak gjorde ett ganska stabilt inhopp. även om han kanske borde gått ut på kvitteringen. Rio Ferdinand var bäst på plan matchen igenom, han styrde upp en duktig Jonny Evans perfekt.

I United gjorde, förutom redan nämnda Ferdinand och Evans, Darren Fletcher och Ji-Sung Park en bra match på mitten. Ebra gjorde en suverän första halvlek men tvingades mer på defensiven i den andra. Hargreaves skötte sitt jobb bra på kanten och stängde igen den kanten nästan helt med Neville. Scholes var bra med bollen men fick en ganska tidig varning som hämmade honom. På topp slet Rooney och Berbatov bra, bulgaren kommer att bli en oerhörd tillgång. Rooney jobbade på som vanligt men missade som vanligt minst en klar chans till mål.

Sen måste jag avsluta med att kritisera domare Mike Riley. Gubben har aldrig varit bra och idag var han en monumental katastrof. Han avgör inte matchen till någons fördel, så det är inte alls därför han förtjänar kritik, men att dela ut 8 varningar i en match som knappt hade en ful tackling är uselt. United fick 7 varningar, 3, kanske 4, av dessa kan jag köpa. Neville’s och Rooney’s varningar är helt korrekta efter hårda tacklingar, men att då samtidigt inte varna Joe Cole då han sparkar ner Ferdinand – eller ännu värre Kalou’s tvåfotare på Ronaldo – är så uselt så det finns inga ord för det. Scholes och Berbatov’s varningar kanske jag kan köpa till viss del. Men ingen av dom gjorde någonting alls för att berättigas en varning, att “samla ihop” till en varning förutsätter att man gjort något som var i närheten av ett gult flera gånger, varken Berbatov eller Scholes gjorde detta. Riktigt dålig känsla för spelet. Att sedan inte Neville fick sin andra varning och därmed en utvisning är horribelt även det. De 3 andra varningarna är en katastrof. Ferdinand får sin p.g.a att den assisterande domaren för andra gången (först den solklara handsen, sedan den solklara offsiden) inte sköter sitt jobb som han ska. Rio blir självklart irriterad på detta, helt naturligt. Evra’s varning är likadan, den assisterande sköter inte sitt genom att ge United inkast, Riley försvarar sig bakom kortet igen… Den sista på Ronaldo är värst av alla. Kalou kommer med en tvåfotare på Ronaldo, som självklart, och med all rätt, vill ha det till ett gult kort, istället blir Ronaldo varnad för protest. Skulle han varnat Ronaldo så var det i så fall för filmningen tidigare, inte för protesten. Helt otroligt. Riley drog verkligen det här med “ingen annan än lagkaptenen får prata med domaren”-regeln till sin yttersta spets. Det är fortfarande tillåtet att reagera på domslut, något som Riley helt missat. Det var mycket länge sedan jag såg en så embarmlig domarinsats i en match som var så otroligt lättdömd egentligen. En katastrof.

Nästa match för United är hemma redan på tisdag, hur man nu kan lägga en match 2 dagar efter en bortamatch, mot Middlesbrough i Carling Cup. Räkna med att ytterst få av spelarna som spelade 90 minuter i dagens match kommer att spela då. Räkna istället med speltid för Possebon, någon eller båda tvillingarna Da Silva och Manucho, kryddat kanske med Kuszczak, Anderson, Giggs, O’Shea och Nani.

En poäng borta på Stamford Bridge, mot huvudkonkurrenten är trots allt riktigt bra och United skall vara nöjda. Nu är 3 svåra bortamatcher avverkade, United har som bekant ett enormt svårt bortasschema innan nyår, och en match tillgodo (mot Fulham). Detta var ett fall framåt, både spelmässigt och individuellt. Än är det inte kört…

Chelsea:
Cech
Bosingwa, Carvalho (Alex 11:e), Terry, A.Cole
J.Cole, Ballack (Kalou 73:e, Obi Mikel, Lampard, Malouda (Drogba 46:e)
Anelka

Bänk: Cudicini, Ferreira, Belleti, Bridge

United:
Van der Sar (Kuszczak 31:e)
Neville, Ferdinand, Evans, Evra
Hargreaves, Fletcher, Scholes (Ronaldo 55:e), Park (O’Shea 73:e)

Bänk: Brown, Giggs, Nani, Tevez


Av: Johan [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]