Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vinst i derbyt

United vann derbyt i Manchester med matchens enda mål, inprickat av Wayne Rooney ett par minuter innan paus. United var det bättre laget och resultatet går inte att ifrågasätta.

Det var så dags för det 150:e derbyt mellan City och United, en match som kanske var ”större” än någonsin p.g.a City’s nyfunna rikedom.

Mark Hughes valde att spela med Micah Richards som högerback och Vincent Kompany som mittback, vilket banade väg för Dietmar Hamann som defensivt ankare på mitten. I övrigt var det ett väntat lag med Robinho som någon slags släpande anfallare till vänster, brassen spelade på sprutor efter en ankelskada.

Sir Alex valde jättelöftet Rafael som högerback istället för John O’Shea, annars var det den väntade startelvan. Ji-Sung Park spelade till höger för att understödja Rafael mot Robinho och Ronaldo startade till vänster. Dimitar Berbatov startade också efter ett par matchers frånvaro p.g.a skada.

City:
Hart
Richards, Kompany, Dunne, Garrido
Vassell, Wright-Phillips, Hamann, Ireland, Robinho
Benjani

United:
Van der Sar
Rafael, Ferdinand, Vidic, Evra
Park, Carrick, Fletcher, Ronaldo
Rooney, Berbatov

Första halvlek:
United började klart bäst och var ärligt talat helt överlägsna under hela den första halvleken, även om målchanserna var lätträknade.
United spelade bra men hade förtvivlat svårt att skapa några riktigt vassa chanser. Ji-Sung Park’s inspel i början av matchen hittade Rooney vid straffpunkten, han fick dock ingen kraft i skottet och det gick rakt på Joe Hart i hemmamålet.
Efter dryga kvarten fick United en av sina sammanlagt 8 hörnor. Ronaldo kom högst men nickade strax över från bra läge. Strax efteråt hittade Rafael’s inlägg, ett av många fina, Berbatov’s skalle, hans fint placerade nick räddades dock mycket fint av Hart uppe vid krysset.
Nästa farliga chans fick Patrice Evra. Fletcher och Berbatov arbetade fint fram bollen på vänsterkanten och inspelet i mittenblev farligt, returen hamnade hos Evra som dock med sin svaga fot (högern) tofflade bollen strax över målet. Ett mål hängde nu helt kalrt i luften, men som vanligt var ineffektiviteten slående i avgörande skede.
Istället var det faktiskt hemmalaget som var nära att ta ledningen efter en dryg halvtimme. En frispark från höger boxades svagt bort av Van der Sar, bollen hamnade hos Stephen Ireland som lyfte bollen mot det halvtomma (Ferdinand stod på mållinjen) målet, bollen tog dock i stolpen.
I den 42:a minuten kom det rättvisa ledningsmålet. I en röra i straffområdet så nickade Park fram bollen till Michael Carrick, hans låga avslut räddades av Hart, returen var det en smal sak för Rooney att stöta in från nära håll, 0-1 och fullt rättvist, men i underkant.

Andra halvlek:
City gjorde 2 byten i paus, en helt misslyckad Vassell och en bra Hamann (som normalt är en medelmåtta, men mot United presterar han dock alltid bra), byttes ut till förmån för Elano och Zabaleta. Argentinaren tog plats till höger i backlinjen, Richards in i mitten och Kompany flyttades upp på sin normala plats på mitten. Samtidigt tog Wright-Phillips hand om högerkanten, efter att ha haft en egendomlig position i första halvlek.
United drog sig längre ned i banan, mer för att bevaka sin ledning, men var samtidigt livsfarliga i sina snabba kontringar.
Kompany och Benjani hade ett par skott som gick utanför, även Garrido’s frispark gick utanför Van der Sar’s stolpe, holländaren gjorde dock inga ansträngningar att ens slänga sig, vilket tyder på att han hade full koll på skotten. City hade annars svårt att ta sig igenom i mitten där Ferdinand och Vidic var strålande, tillsammans med en suverän Carrick strax framför. Inte heller på kanterna hade City någon större framgång, Evra och Rafael (med hjälp av en vilt springande Park) täppte till det mesta.
Efter dryga 70 minuter så inträffade en mycket märklig händelse. En hörna från Rooney togs ned med händerna av Ronaldo, domare Howard Webb tog upp det gula kortet, som var Ronaldo’s andra (det första var mycket märkligt när han tog bollen först) och därmed visades han ut. Ronaldo var solklart först på bollen och hade med lätthet kunnat nicka bollen mot mål, istället tar han alltså ned bollen med händerna. Portugisen hörde en signal och trodde helt klart att spelet var avblåst, någon annan rimlig förklaring finns knappast. Hade han velat slå in bollen med handen så hade han knappast försökt ta ner den, då hade han boxat den mot mål istället. En signal från någon på läktaren eller något annat är den enda förklaringen som går att ge.
Efter utvisningen så tog hemmalaget över matchbilden och utjämnade United’s överlägsna bollinnehav. Man skapade dock inte särskilt mycket av värde, farligast var det i slutet när Dunne (av alla) nickade bollen mot mål, på mållinjen hjälpte Evra Van der Sar att få iväg bollen. Joe Hart var uppe på hörnan och hade nu en lång väg tillbaka. Giggs fick bollen och spelade till Rooney, hans långskott resulterade så när, men Hart han precis tillbaka och slog bort bollen med armen. Det sista som hände var en resultatlös hörna för United…

Sammanfattning:
En helt klart rättvis seger. United var bättre på allt, inklusive att bränna målchanser. United borde tagit vara på mer av spelövertaget i den första halvleken, då man var överlägsna. Den andra halvleken var jämnare när United kröp längre ned i banan, sista 20 hade hemmalaget naturligt nog (med tanke på utvisningen) mer boll.

Domarkritik:
Domare Webb har dömt United 3 gånger den här säsongen, samtliga gånger har han varnat fler United-spelare än motståndare, och samtliga gånger har det varit obefogat. Igår var 3 av de 6 gula korten mycket märkliga. Rafael’s första är klart det värsta, han slänger tillbaka bollen efter en frispark till exakt det ställe där frisparken skall läggas. Jag såg flera matcher i helgen där spelare slängde bort bollen, men detta bestraffades inte. Ronaldo’s första gula är också märkligt, han hamnar på efterkälken på Wright-Phillips men kommer tillbaka och slår undan bollen först (av de repriser jag sett) och träffar sedan engelsmannen, då är det knappast gult kort. Darren Fletcher’s gula kort kommer till efter att Webb missat en solklar frispark till Evra på United’s planhalva, Fletcher tvingas fälla Robinho med frispark i bra läge som följd. Robinho varnades dessutom inte när han med dobbarna före träffade Van der Sar i första halvlek, inte heller Richards höga spark i magen på Vidic resulterade.
United straffas nu med böter eftersom de fick 6 varningar, alla som sett United spela vet att detta knappast är en rättvis bild av laget. Överlag den här säsongen har United fått enorma mängder egendomliga kort emot sig av någon anledning.

Spelarkritik:
I United var Wayne Rooney och Patrice Evra de 2 bästa spelarna. Rooney avgör matchen och gör i övrigt en mycket fin match, Evra ägde hela vänstersidan som vanligt. Slå upp ordet vänsterback och där finns en bild på Evra, killen är klart bäst i världen på den positionen. Michael Carrick var mycket bra på mitten och var sitt vanliga jag igen, han fördelade bollarna brilljant och vann det mesta på mitten. Ji-Sung Park fortsätter att imponera, igår hjälpte han unge Rafael med att täcka upp Robinho på ett förtjänstfullt sätt, dessutom skapade Park fina chanser i offensiven. Rafael gör en mycket fin match på högerbacken, hans defensiv går från klarhet till klarhet, offensivt är han nästan ett lika farlig vapen som Evra på andra kanten, och hans inlägg håller mycket hög klass. Rio Ferdinand och Nemanja Vidic var båda mycket bra, med Vidic som den bättre av dom 2 den här dagen, han hade mer att göra dessutom.
De enda som inte får godkänt av mig igår är Ronaldo, Fletcher och Berbatov. Ronaldo lyckades inte med speciellt mycket och kom inte till några vassa avslut förutom nicken i första halvlek. Även om handbollen i andra var märklig och knappast ”medveten” så kan han mycket bättre. Fletcher var väl egentligen inte sämre än vad han varit tidigare säsonger, dock har han varit mycket bra den här säsongen och nådde inte upp till den klassen denna gången. Berbatov var mycket bra i första halvlek, då satt man som vanligt och njöt av bulgarens sanslösa nedtagningar och teknik på ett tillslag. I andra halvlek var det tvärtom, han lyckades inte med någonting och borde plockats av banan tidigare till förmån för Tevez, som nu inte kom in alls…

Nästa match är mot Blackburn i Carling Cup på onsdag kväll, den matchen sänds märkligt nog inte på TV…


Av: Johan [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]