Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Hand In Glove

Manchester United v Chelsea UEFA Champions League Final 2008

Att Edwin van der Sar erbjöds och accepterade en kontraktsförlängning är förstås positiva nyheter. Holländaren är fortfarande en mycket bra målvakt och historien visar att Alex Ferguson inte har lyckats speciellt bra när det gäller att köpa målvakter. Det började egentligen redan med Fergusons första målvaktsvärvning Jim Leighton. Leighton, som var Fergusons målvakt i Aberdeen, gjorde förvisso en bra första säsong i klubben men tappade sedan både form och självförtroende. När han så släppte in tre mål mot Crystal Palace i FA-cupfinalen fick Ferguson nog och tog det kontroversiella beslutet att peta sin målvakt inför returmatchen (United vann returen med 1-0 och målvakten Les Sealey svarade för några spektakulära räddningar).

Efter Leighton vaktade Les Sealey målet en säsong innan Ferguson hittade en riktig guldklimp i Peter Schmeichel. Dansken stannade i åtta säsonger och är tvivelsutan Uniteds bästa målvakt någonsin. Ferguson lyckades inte ersätta Schmeichel på ett bra sätt. Bosnich, van der Gouw, Taibi, Barthez, Howard och Carroll fick samtliga chansen utan att lyckas.

Edvin van der Sar har förvisso inte samma status som Schmeichel men rollen som målvakt i United kräver ett starkt psyke. Ferguson hoppas antagligen att Ben Foster eller Tomasz Kuszczak ska kunna ta över den dag van der Sar lämnar klubben. Ferguson verkar emellertid inte ens kunna välja sida själv – ena dagen verkar Foster vara nummer två, nästa dag Kuszczak. Och hattande mellan två olika målvakter har historiskt sett varit ett misslyckat koncept (Carroll och Howard, någon?).

Kuszczak är mest känd för att ingen kan stava hans namn – han är inte bra nog att vara nummer ett i United, medan Foster ständigt tycks råka ut för nya skador. Många verkar vara av uppfattningen att Foster är nästa stormålvakt. Jag är skeptisk. Foster är redan 25 år gammal och även om det inte är någon ålder för en målvakt så är majoriteten av elitmålvakter etablerade i en toppklubb långt tidigare. Jag kan heller inte påstå att jag är överdrivet imponerad av hans insatser i United till dags dato.

Lita på Ferguson – han vet bäst, lyder mantrat. När det gäller målvaktsfrågan är jag dock inte säker på att det är sant. Historien visar att han har gjort konstiga val när han försökt hitta rätt målvakt.