Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Supporterklubben

US 7 – 2007 / 2008

Blue is the sky…
…red is the limit?

Kommer ligan att avgöras med säsongens sista spark mot blåa Wigan på ett söndertrampat JJB Stadium eller blir säsongens sista match en bortglömd transportsträcka till Moscow/semestern….EM?

Liga – omgång 38
Oavsett vad det blir så har United bra statistik på avslutningsdagen sen Premier League startade. Räknar man sista matcherna sedan 90-talets början ser statistiken ut enligt följande; 12 vunna – 4 oavgjorda – 2 förluster och räknar man in cup-finaler som säsongens sista match blir det istället 12-3-3. Det är inte ofta denna sista Premier League – match har någon större betydelse och stämning, laguttagning samt spelet och resultat blir därefter. Har sett tillställningar som varit rent bedrövliga live, och andra som kan vara trevligt att se för man firar ett ligaguld, som tex borta mot Wimbledon -93. Då var hela Selhurst Park i Unitedfärger, trots att ligasegern firades i matchen innan mot Blackburn. Det var karneval helt enkelt…. En dröm att hade gått i uppfyllelse. Om man tittar tillbaks på alla (PL)liga-avslutningar så är det två gånger som det verkligen har avgjorts på sista sparken så att säga.
Första gången var maj -95 när United jagat Alan Shearers Blackburn hela säsongen och i sista matchen skulle United till Upton Park och Blackburn till Anfield. Förlorade Blackburn mot L´pool och United vann mot West Ham så blev det ligaguld igen…Scousern Dagleish kom hem och fick ett varmt mottagande…Shearer mfl var nervösa och de trillade dit, så United behövde bara vinna….men även där var det nervöst och krampaktigt….såg matchen på Sky och Hammers tog ledningen och sen var det ett evigt jagande, men United kom aldrig närmare än 1-1 och stolpträff trots tom Schmeichel var uppe i straffområdet i slutet…..helt otroligt äckligt att se Shearer fula tryne i livesändning från Anfield när han kommenterade ligasegern genom att anklaga United för något istället för att glädjas av sin egen bedrift….en del förnekar sig aldrig!
Andra tillfället är självklart maj -99…..vilken ”vecka” det var som började med att United var tvungna att vinna mot Spurs annars hade Arse gått om…..och Les Ferdinand gjorde på något konstigt sätt 0-1 till Spurs på OT, och det blev spel mot ett mål därefter…en volley av Beckham ordnade kvitteringen innan paus och när sen Cole lobbade in 2-1 visste jublet inga gränser…och slutminuterna var riktigt nerviga……och hur resten av denna ”veckan” gick vet vi alla eller hur Solskjaer!
Här är lite mer statistik för kalenderbitaren;
1990 – Charlton 1-0 hemma ( FA-cup 3-3, 1-0 mot Crystal Palace)
1991 – Spurs 1-1 hemma
1992 – Spurs 3-1 hemma
1993 – Wimbledon 2-1 borta
1994 – Coventry 0-0 hemma ( FA-cup 4-0 mot Chelsea)
1995 – West Ham 1-1 borta (FA-cup 0-1 mot Everton)
1996 – M´boro 3-0 borta ( FA-cup 1-0 mot L´poll)
1997 – West Ham 2-0 hemma
1998 – Barnsley 2-0 borta
1999 – Spurs 2-1 hemma ( FA-Cup 2-0 mot Newcastle o CL mot 2-1 mot B.Munchen)
2000 – A Villa 1-0 borta
2001 – Spurs 1-3 borta
2002 – Charlton 0-0 hemma
2003 – Everton 2-1 borta
2004 – A Villa 2-0 borta ( FA-cup 3-0 mot Millwall)
2005 – Southampton 2-1 borta ( FA-cup mot Arse 4-5 e.str )
2006 – Charlton 4-0 hemma
2007 – West Ham 0-1 hemma ( FA-cup mot Chelski 0-1 a.e.t)
2008 – Wigan ?-?

Gary eller Wes eller…Det är nu över ett år sen Gary Neville skadade sig och försvann in på rehabklinikens bakgård. Det har varit många comeback försök och setbacks sen dess. Nu senast i slutet av mars spelade han en full 90-minutare med reserverna mot City. Enligt rapporterna såg det bra ut. Kommer han att spela någon riktig match för United i år är frågan…eller kanske frågan är; kommer han någonsin att bidraga till Uniteds framgångar mer? Har han gjort sitt i United, han är trots allt 33+ och precis som Solskjaer har han en efterhängsen skada som aldrig vill ge med sig utan istället kommer bara andra småskador därtill. Är det sista chansen att få se Gary ”he hates scousers” Neville i en betydelselös sista match på säsongsslutet eller kommer han tillbaks och tar upp kampen om ”sin” plats mot framförallt Wesley Brown. Wes som nu gjort två ligamål i Unitedkarriären vill ha mer betalt för sin målfarlighet eller om det nu är mångsidighet han åberopar. Något nytt kontrakt är inte påskrivet i dagens pengavärde, men det kanske det så småningom blir, men inte med de £80000/vecka som ryktet säger att han kräver. Han börjar närma sig de 30 och har varit United trogen, och trots alla sina svåra skador har han alltid gjort sitt för laget. Nu senaste säsongen har han på ett ypperligt sätt gjort högerbacksplatsen till sin. Han är ingen modern ytterback men har klarat det offensiva bra( vem gör inte det med Ronaldo framför sig), och i defensiven är han stabil minst sagt. Om han försvinner vad lurar i kulisserna att ta över …Tycker det ser tomt ut. Tror inte på utlånade Danny Simpson. Han har nu gått på lån till Ipswich för att få mer erfarenhet. Det blev åtta matcher med United under säsongen och frågan är om han är bra nog att få fler. Ryktena säger att han helst gillar att synas med sitt ego a´la Kieran Richardson….Har vi någon mer talang på den platsen ( kanske kan vi här få nytta av Owen ”stå på bollen” Hargreaves här?). Mig veterligt har vi inga talanger i Uniteds ungdomsled som knackar på högerdörren, utan det blir nog till att gå ut på marknaden. Var finnes där? Har Ferguson någon i tankarna redan till sommaren. Om Wes lämnar , ja definitivt! Vem är frågan och NÄR kommer han…Det har ryktats om José Bosingwa från Porto…………..han är 25 år och en dribbler med fina crossbollar som upptäcktes av Jose´ Mourinho en gång i tiden. Han är fast på Portugisiska landslaget, trots att han är född i Kongo. ….så vi kan se honom i EM- i sommar…..eller varför inte Lahm från Bayern som bla Johan gillar….om han nu vill röra på sig……har själv inge klar favorit men hoppas helst på en engelsman/britt ( Hutton stack ju till Spurs, men måste finnas fler…
Skulle det bli så att vi aldrig mer få se Gary Neville på den nivå han var innan skadan så har United inte missat bara en bra högerback utan en kapten och alltigenom helröd Unitedare som brunnit för saken ”the United way” som ingen annan sedan september – 92…..(Giggs ej glömd)…..

PLANera
Har många gånger planerat för en trevlig vårutflykt, för att mötas av hagelstormar mm. Skämt åsido. Det brukar inte alltid gå som man vill när man försöker vara ute i god tid….Har varit på fler intetsägande matcher i maj pga detta planerande. Man tror att ödet ska spela med …och så kommer något och stör. Hade hoppats på CL-finl på OT en gång i tiden….men fick sälja biljetten då spagettiwestern härjade fritt i Manchester den våren….Tänkte att Sir Alex Ferguson(sonen) skull komma tillbaks till Glasgow som en härförare, men fick se gladiatorerna från Madrid på Hampden…..och så nu senast var jag i Aten och letade sten när de bittra från Scouseland förlorade mot Milanos gubbar!…så vet någon var årets final spelas…
..tänker inte ens tanken på att fixa PLAN eller en ny era….ni /vi sum behövEr(s) planera…

Hoppas på en fin vår – I would löve it!

/ Kent Yxell