Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ronaldo kammade hem allt

Det var föga oväntat, men igår tilldelades Cristiano Ronaldo FIFA:s utmärkelse för priset som 2008 års främsta fotbollspelare. I och med det kammade Ronaldo hem en hel drös med priser för sin fantastiska fjolårssäsong.

Igår krönte Ronaldo en fullständigt makaber säsong med att tilldelas FIFA:s pris som 2008 års främsta fotbollsspelare. Cermonin ägde rum i Schweiz och självaste Pelè stod som prisutdelare.

FIFA:s pris avgörs efter röster från de 2008 medlemmarna i FIFA. Varje lagkapten och förbundskapten nominerar tre kandidater, vartefter en poängställning redogörs. Bakom Ronaldo hamnade, inte heller oväntat, Lionel Messi och Fernando Torres. Argentinas förbundskapten tillika nationalikon Diego Armando Maradona var en av många som röstade på Ronaldo som nummer ett.

Det var det således många som gjorde. Något man heller inte förundras över. Ronaldos fjolårssäsong var i det närmaste ideal, med endast ett par bakslag. Straffmissen mot Barcelona och Chelsea kan nämnas, samt ett EM-slutspel där Ronaldo inte spelade på samma kapacitet som i United, men trots allt var en av Portugals bättre spelare. Han var i det närmaste orsaken till samtliga mål i gruppspelet och bjöd på en del magi, som vanligt.

Ronaldo gjorde ossanolika 42 mål säsongen 2007/2008. I och med det passerade han George Best tidigare målrekord för en mittfältare i Manchester United. Dock lyckades han aldrig bräcka Denis Laws totala klubbrekord. Ronaldo vann skytteligan samt den totala poängligan i Premier League. Han vann även skytteligan i Champions League. Han var en av de viktigaste orsakerna till Uniteds lyckade säsong där man rodde hem den åtrovärda dubbeln, med vinst i både Premier League och Champions League. Ronaldos frisparkskanon mot Portsmouth röstades fram till säsongens vackraste i Premier League. Ronaldos oerhörda målfabrikation ledde till att han tidigare mottagit Guldskon som Europas bästa målskytt samt Guldbollen (Ballon d’Or) som Europas bästa fotbollsspelare.

Såväl logiken som statistiken talar sitt tydliga språk. Cristiano Ronaldo är världens bästa fotbollsspelare. Han kommer förmodligen vara top tre under en længre tid. Han är den mest kompletta fotbollsspelaren som idag går att hitta. Ingen annan är så oförutsägbar eller framgångsrik. Ingen kan påstå något annat. Han har allt. Jag har svårt att finna en mer komplett spelare än dagens Ronaldo. Inte ens Ronaldinho var lika komplett under sin tid som den bäste. Däremot kan det diskuteras huruvida Dinhos egenskaper lyste starkare än Ronaldos. Men det är en helt annan historia…

Nåväl, det känns skönt att ha världens bästa spelare i sin trupp. Det är första gången en United-spelare fått priset, som delades ut först 1991. David Beckham röstades fram som nummer två, 1999 och 2001. Noterbart är att Ronaldo rankades som nummer tre ifjol, bakom Messi och vinnaren Kakà.

I år gick det än bättre!