Man Utd – Wigan 1-0 (1-0)

vidicUnited kom till spel med ett förbättrat självförtroende efter matchen mot Chelsea men tyvärr kunde inte man se ett dugg av det. Hemmalaget saknade fortfarande ryggskadade Rio Ferdinand medan Wes Brown (?) och Owen Hargreaves är långtidsskadade. Ferguson startade men en ganska så väntad öppningselva; Van Der Sar; Rafael, Vidic, Evans, O’Shea; Ronaldo, Carrick, Scholes, Nani; Tévez, Berba.

Steve Bruce och Wigan hade tagit sex vinster i de senaste sju matcherna vilket betydde att laget var i storform. Bruce började i princip med samma öppningselva som mot Tottenham förra helgen vilket innebar följande elva; Kirkland; Melchiot, Scharner, Bramble, Figueroa; Valencia, Cattermole, Palacios, Taylor; Zaki, Heskey.

Hemmalaget började mycket imponerande då man efter 51 sekunder tog ledningen. Dimitar Berbatov ger med sin yttersida en magnifik passning ut till högerkanten åt Ronaldo som utmanar Figueroa, slår ett inlägg och Wayne Rooney har en lätt uppgift att trycka in 1-0 för hemmalaget. United var mycket pigga i inledningen av matchen men efter 7 minuters spel måste målskytten Rooney avbryta matchen p.g.a. en skada. Carlos Tévez ersätter honom på topp.

Efter knappa tio minuter slarvar Vidic med en passning i försvaret och Wigan är nära att kontra farligt men chansen rinner ut i sanden. Några minuter senare prövar Heskey på skott från dryga 25 meter men skottet är dåligt och går flera meter förbi målet. Strax efteråt är det Palacios tur att avlossa sin bössa men spelaren får ingen vidare träff på bollen och Van Der Sar plockar enkelt. Efter omkring 18 minuter bryter Berbatov fint nära straffområdet, ger ett bra inlägg som nästan går till Ronaldo men backen hinner emellan och rensar.

Wigan har, trots fler chanser av hemmalaget, varit det bättre laget och man har ständigt farliga möjligheter som man dock inte utnyttjar. I den 23:e minuten lyfter Nani en fin boll åt Ronaldo som är på väg att rinna igenom men Kirkland är på sin vakt och kan bryta med en fin nickrensning. Minuten senare är det nära 2-0 när Carlos Tévez utnyttjar det passiva Wiganförsvaret som tror Berbatov är i offside-läge och argentinaren springer igenom, rundar Kirkland men får bollen aningen för långt och lyckas inte vinkla in den utan en back hinner emellan och bollen går till hörna.

Trots gästernas stundtals fina spel är det skotten man måste bättra på. Ett bra exempel är när vänsterbacken Figueroa har ett hyfsat läge men skottet går minst(!) 15 meter förbi. Efter halvtimmen kontrar United genom Ronaldo, som spelar in bollen åt Nani, portugisen fortsätter den åt Tévez vars skott går rakt på en försvarare och till Scholes som skjuter men skottet täcks ut. Den senare delen av andra halvlek är verkligen uselt spel av hemmalaget och om Wigan hade haft lite mer precision i sina skott kan ställningen lätt varit en annan. Sista chansen i första halvlek får gästerna efter att John O’Shea, som haft stora problem med Antonio Valencia, slarvar med en bakåtnick och bollen rinner ut till en resultatlös hörna.

Steve Bennett visslar av första halvlek efter tre minuters tilläggstid.

Den andra halvleken inleds med en mycket ful tackling av Titus Bramble pÃ¥ Berbatov. Mittbacken fÃ¥r ett gult kort. NÃ¥gra minuter senare vill Paul Scharner vara lika tuff dÃ¥ han med en glidtackling bakifrÃ¥n hindrar Tévez frÃ¥n att avancera mot mÃ¥l. Även Scharner drar pÃ¥ sig det gula kortet. Den efterföljande frisparken tas av Ronaldo som dock skjuter rakt pÃ¥ Amr Zaki, som enligt domare Bennett hoppat för tidigt emot bollen, och frisparken slÃ¥s om. Ronaldo skjuter den – Ã¥ter igen – rakt pÃ¥ muren och en bra chans slarvas bort…

Wigan börjar så småningom komma igång efter pausvilan och efter dryga kvarten in på andra halvlek anfaller gästerna mycket farligt men försvaret med Vidic i spetsen klarar av situationen. I den 59:e minuten gör hemmalaget sitt första byte då Nani kommer av planen och ersätts av brassen Anderson. Dryga fem minuter senare fintar Valencia sig förbi O’Shea och ger ett farligt inlägg som orsakar vissa problem för hemmaförsvaret.

Efter halvtimmen så plockar Van Der Sar säkert ett farligt inlägg, öppnar den snabbt åt Ronaldo men kastet misslyckas och Valencia får bollen och skjuter den stenhårt mot det högra hörnet men holländaren gör en suverän räddning och håller i bollen. Några minuter efteråt ger Valencia ett hårt inlägg från högerkanten och Emile Heskey kommer först på bollen men får inte styrt bollen mot mål och det blir inspark för United.

Efter 70 minuter får Berbatov bollen i ett hyfsat läge ungefär 30 meter från mål. Bulgaren gör först en halvfint och avancerar mot mål och avlossar ett skott som dock styrs till hörna. Hörnan resulterar inte i något farligt och fem minuter senare gör gästerna sitt första byte. Amr Zaki som var pigg i början av matchen byts ut och in springer Henri Camara. Titus Bramble fortsätter sedan gästerna dåliga skottförsök då han drar rejält förbi efter dryga 80 minuter. Minuten senare gör Wigan sitt andra byte då De Ridder kommer in och Taylor kommer ut. Strax efteråt kommer Valencia förbi Evans och får iväg ett riktigt hårt skott som dock svävar några meter över ribban. Några minuter senare kör Ronaldo in från högerkanten och skjuter men skottet är svagt och går utanför den främre stolpen.

Berbatov försöker sedan med sin klurig tåfjutt/yttersida skruva bollen i bortre hörnet och det är inte långt ifrån att bollen går in. Efter 85 minuter kommer Paul Scholes ut och Darren Fletcher springer in för att hjälpa laget få ett grepp om mittfältet. Trots det är det gästerna som genom Wilson Palacios – som var utmärkt matchen igenom – anfaller farligt och flera gånger har Vidic & co det tufft men lyckas varje gång reda ut situationen. Wigan för ännu ett byte då Lee Cattermole byts ut och Olivier Kapo kommer in.

Berbatov är sedan nära att hitta en djupledsspringande Ronaldo men Figueroa hinner emellan. Under de sista minuterna lyckas gästerna skapa några halvchanser men efter Heskeys nick som går utanför i den 93:e minuten så är matchen slut.

Sammanfattning & Spelarkritik

Trots det tidiga ledningsmålet faller hemmalaget tillbaka och låter gästerna få ett grepp om mittfältet där Carrick och Scholes aldrig lyckas med att få kontrollen. Wigan pressade högt uppifrån så att duon inte fick tid att utföra sitt utmärkta passningsspel. Inte heller anfallet gör någon höjdare till match och efter Rooneys skada känns det som att vi förlorar en del av vår kapacitet. Carlos Tévez gör ett gediget jobb och skapar en hel del men missar bl.a. en utmärkt målchans då han är fri med målvakten. Berbatov har flera fina framspelningar (som i det första målet till Ronaldo) och skapar flera lägen åt hemmalaget med sin kreativitet men saknar understöd.

Försvaret står åter igen för en klockren insats till undantag från John O’Shea som hade stora problem med den snabbe Valencia. Vidic är hemmalagets klart bästa spelare men även Van Der Sar bidrar till det fina försvarsspelet med säkra ingripanden (inte det slarviga utkastet). Ronaldo och Nani försöker mycket men speciellt den senare nämnda gör en riktigt dålig insats, speciellt under de första 45 minuterna. Mängder med misslyckade två-meters passningar gör att vi allt mer väntar på Zoran Tosic debut i den röda tröjan. Nani försöker alltid på det svåraste alternativet, och misslyckas nästan alltid. Ronaldo däremot kommer ofta förbi sin motståndare och skapar många farliga lägen men kungen av fjolårssäsongen har en otroligt lång väg tillbaka till den nivå han var under 07/08.

Prestationen mot Wigan var under all kritik och kan beskrivas som ett riktigt sömnpiller. Endast mittlåset får godkänt tillsammans med Edwin Van Der Sar. Efter den imponerande segern mot Chelsea trodde jag att spelarna var riktigt taggade att fortsätta på samma sätt men tydligen var så inte fallet. Dessutom förlorade man nu Rooney i tre veckors tid medan Evans, Scholes, Tévez och Ronaldo ådrog sig små smällar. Till matchen mot Bolton i helgen krävs en rejäl förbättring om man vill vara Top of the League på lördagskvällen, något jag tror kommer att tända spelarna inför helgens match.