Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Monstret Vidic bakom United’s succe

Han har stått i skuggan av Rio Ferdinand. Men frågan är om inte Nemanja Vidic saknar en överman för tillfället. Igår spelade United 1-0 mot Wigan, vilket innebär att laget hållit nollan, i Premier League, nio(!) matcher i följd. Mycket tack vare Vidic.

Anfallsspelet har i år inte varit lika bra som ifjol. Ronaldo har definitivt inte kommit upp i samma form, vilket är en av orsakerna. Dessutom har United, som vanligt, brottats med skadebekymmer på viktiga spelare. Ronaldo, missade stora delar av säsongsinledningen på grund av en skada han ådrog sig i EM. Även Paul Scholes, Michael Carrick och Dimitar Berbatov har fått delar av säsongen förstörd.

Därav är det med stor glädje vi kunnat se ett försvarsspel som hållit absolut världsklass. Visst, i inledningen var det något instabilt mot till exempel Liverpool och Hull City. Men det har enbart förbättrats. Idag ståtar laget med en alldeles fantastisk statistik som talar om att senast United släppte in ett ligamål var den åttonde november. Då nätade Samir Nasri två gånger om när Arsenal besegrade United på Emirates. Senast United släppte in mål på Old Trafford var så sent som den förste november, då Hull kom på besök.

Detta är mäkta imponerande med tanke på att United även varit skadebenägna i försvaret. Till exempel har Wes Brown varit skadad i princip hela säsongen, Patrice Evra avstängd en rad matcher och numer skadad, även Rio Ferdinand har haft problem med en ömmande rygg. United har ofta matchat unga spelare som Rafael och Jonny Evans. Det har inneburit att Vidic fått ta ett stort ansvar. Han har varit ett monster i mittens rike. Kanske särskilt igår.

”I thought Nemanja Vidic was fantastic. He epitomised everything. If you see a better centre-half display than that anywhere in the country then you are a very lucky man”, säger Sir Alex Ferguson enligt BBC Sport.