Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Det satt långt inne, men vinst blev det

United slog Bolton i derbyt på Reebok och är nya serieledare. Det satt dock långt inne innan Berbatov rättvist kunde avgöra med 3 minuter kvar att spela.

Gary Megson ställde ett ganska väntat lag på benen i sin vanliga 4-5-1 uppställning. Dock så fick nyförvärvet Ariza Makukula chansen ensam på topp, vilket gjorde att Kevin Davies tog platsen till höger på mittfältet. Med Kevin Nolan avstängd och Gavin McCann skadad så spelade Chris Basham och Ricardo Gardner centralt ihop med duktige Fabrice Muamba, Matt Taylor därmed till vänster. Backlinje och målvakt var de ordinarie, d.v.s Jääskelainen, Steinsson, Cahill, O’Brien och Samuel.

Sir Alex fick glädjande besked på matchdagen då både Jonny Evans och Carlos Tevez klarade testerna, båda därmed från start. Jag tippade att Park skulle starta på en av kanterna, det blev istället Fletcher som tog platsen till höger med Carrick och Anderson centralt, Ronaldo givetvis till vänster då. Tevez startade med Berbatov på topp och backlinjen var den väntade med Neville, Vidic, Evans och O’Shea.

Första halvlek:
Det var en tämligen medioker match att titta på, framför allt den första halvleken. United var som väntat det lag som ville anfalla mest, hemmalaget förlitade sig mest på att ha så mycket folk som möjligt bakom bollen och att försvara sig. En syn som man dock är van vid.
Trots detta så var det hemmalaget som började bäst och hade bollen mest de första 10-15 minuterna, men skapade särskilt mycket gjorde man inte. Deras bästa chans hade en offsidestående Kevin Davies när han volleysköt utanför. Fabrice Muamba hade också ett bra skott 25-30 meter från mål efter att Anderson slarvat på mitten och onödigt tappat boll.
Efter dryga kvarten så hade United tagit över mer och mer och släppte sedan aldrig detta, från nu började man också arbeta sig allt mer in i Bolton’s straffområde och skapa chanser. Först ut var Berbatov som sköt högt över efter bra samspel med Tevez. Sedan var det Ronaldo’s tur, ett inlägg från Fletcher hittade portugisens panna, men Jääskelainen räddade, som han skulle göra många gånger till…
Ronaldo hade sedan en farlig frispark som tog i muren och ställde Jääskelainen, finnen han dock lyfta armen tillräckligt för att få bollen där och styra till en ofarlig hörna. Anderson var nästa på tur, han fick på ett bra skott i slutet på halvleken som hemmamålvakten räddade utan större besvär.
En medioker halvlek där inget av lagen var värda något mål om man ser till spel och chanser.

Andra halvlek:
Den andra halvleken blev spelmässigt bättre, även om det inte var någon sprudlande föreställning direkt. Hemmalaget hade den första chansen då Samuel tog sig förbi Neville på vänsterkanten och slog ett inlägg som Davies nådde högst på, bollen seglade dock över Van der Sar’s ribba. 
Strax efteråt borde Fletcher gjort mål. Ronaldo’s vänsterinlägg var bra mot bortre stolpen, Fletcher valde dock att försöka nå bollen med foten istället för att språngnicka in bollen, resultatet blev inspark till Bolton.
I detta läge var United klart bättre och spelade stundtals ganska bra. Ronaldo hade ytterliggare en frispark som räddades av Jääskelainen, men så mycket mer än några halvfarliga skott utifrån och någon frispark skapade man inte.
När matchklockade tickade mot 90 minuter kom dock det helt rättvisa målet. Giggs spelade till Tevez som slet sig loss från sin bevakning och skickade in ett inlägg som Berbatov nickade in helt fri framför Jääskelainen till 0-1.

Sammanfattning:
En matchrapport blir inte mycket längre än så här när det är så få målchanser av dignitet. United var bättre än Bolton och resultatet är rättvist. Hemmamålvakten Jääskelainen var sitt lags bäste spelare, vilket säger en del om matchen. Han gjorde flera bra räddningar, men behövde ändå inte göra någon allt för kvalificerad. United gör ingen särskilt bra match i det stora hela, det märks att spelschemat börjar ta ut sin rätt och att vissa spelare inte orka prestera på högsta nivå.

Spelarbetyg:
Backlinjen var återigen helt klockren, nu 10 matcher i rad utan ett insläppt mål i ligan, rekord tillsammans med Chelsea. Både Neville och O’Shea kan betydligt bättre än vad de visade, medans Evans och Vidic var lika bra som vanligt. Van der Sar hade inte mycket att göra, han plockade säkert ner de höga bollarna och startade snabba anfall med precision som bara han kan. Det centrala mittfältet var inte särskilt bra.Framför allt Anderson slarvade mycket i passningsspelet och förlorade dueller som han normalt inte gör, även Carrick gör en mindre bra match med hans mått mätt. Däremot så var de bägge ytterkanterna med Fletcher och Ronaldo bra, att Ronaldo är på rätt väg är väldigt viktigt för United. På topp gör inte Tevez någon höjdarmatch, förutom passen till målet var han relativt osynlig och misslyckad. Berbatov var som vanligt bra och deltog mycket i spelet och även speluppbyggnaden, något han kanske tvingades i och med det centrala mittfältets mindre bra insats.

Nästa match är på onsdag, då spelas returen mot Derby i Ligacupen. Då väntas som vanligt, eftersom den cupen är lågprioriterad, Sir Alex att vila några spelare. Frågan är bara vilka när skadorna är så många. Min gissning är att hela bänken från gårdagens match startar på onsdag, kanske med undantag av Chester.