Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Some Goals Are Bigger Than Others [I]: Ryan Giggs mot Arsenal 1999

Den 14 april 1999, Arsenal-Manchester United, semifinal i FA-cupen (på Villa Park i Birmingham).
Målskytt: Ryan Giggs.

Målet.

Det kanske inte är det snyggaste målet i Uniteds historia. Det är kanske inte det viktigaste målet i Uniteds historia. Men i en kombination av estetik och betydelse är det svårt att överträffa Giggs fantastiska soloräd.

United och Arsenal hade kämpat sida vid sida hela säsongen, lagen var etta (United) och tvåa i ligan och lagen möttes i FA-cupens semifinal (United var förstås ett steg före Arsenal och kämpade också för att vinna Europacupen). Den första matchen slutade mållös efter att United rånats på ett mål av domaren. Omspelet kom att bli en episk match. United var länge det bästa laget och tog en tidig ledning tack vare ett patenterat långskott av Beckham. Arsenal kom dock tillbaka och kunde kvittera genom Bergkamp med ungefär 20 minuter kvar att spela.

Arsenal tog över spelet. Ett långskott från Bergkamp parerades av Schmeichel, men inte bättre än att Anelka kunde göra mål på returen. Anelka jublade, tillsammans med lagkamrater och supportrar, en bra stund innan det gick upp för honom att målet hade underkänts. Uniteds chanser att vinna matchen minskades emellertid rejält någon minut senare, då den magnifika Roy Keane blev utvisad. Med elva spelare mot tio (en ovan position för Wengers busar) dominerade Arsenal. På övertid tog sig Parlour in i straffområdet, lurade bort Phil Neville som svarade med att fälla Arsenalspelaren – straff Arsenal. Bergkamp klev för att skicka Arsenal till Wembley. Peter Schmeichel hade dock andra planer. Dansken slängde sig till vänster och lyckades rädda holländarens straff.

Förlängning. Bara Arsenal, United går på knäna. Det återstår tio minuter av förlängningen, United kämpar för att tvinga matchen till ett avgörande på straffar. Då slår Vieira en dålig passning. Giggs vinner bollen tio meter in på egen planhalva och sätter full fart framåt. Han rundar en, två, tre och fyra Arsenalspelare. Till slut är det bara målvakt Seaman kvar. Giggs visar ingen pardon och trycker distinkt upp bollen i nättaket förbi en chanslös målvakt.

Resten är historia. United vinner matchen med 2-1 och tittar aldrig bakåt. När säsongen summeras ståtar United med en historisk och unik trippel.