Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Supporterklubben

US 5 – 2008 / 2009

Se framåt, det blir bara bättre

Jag kan inte påstå att jag själv var särskilt nöjd med att bara ligga 3:a när 2008 blev 2009, men samtidigt visste jag ju att fortsättningen bara kan bli bättre.

United ligger i skrivande (2 januari) 3:a i ligan bakom Chelsea och Liverpool, med 2 matcher tillgodo. Och visst ser det inte alls bra ut kanske, eller gör det ändå det? Jag tänkte köra en liten uppiggare så här en liten bit in på det nya året och visa att det inte alls behöver vara så negativt som det ser ut.

Spelschemat:
När spelschemat presenterades i juni månad så blev man genast förundrar över hur det ens var möjligt att få till ett sådant spelschema för United, bl.a med samtliga 3 av huvudkonkurrenterna på bortaplan innan årets slut. Inte bara det, utav resterande 7 bortamatcher så var 6 mot lag som United haft svårt mot på bortaplan de senaste åren, bl.a derbyt mot City, Everton, Blackburn och Portsmouth, samt. ett för tillfället mycket bra Aston Villa. Som om inte detta vore nog så var samtliga 6 ligamatcher efter en Champions League-match på bortaplan, det var upplagt för ett United som redan till årsskiftet var ett slaget lag. 2 matcher flyttades dessutom till våren p.g.a diverse cupspel (bl.a VM för klubblag i december), inget annat lag var ens i närheten av detta tuffa schema. När vi gick in på det nya året så var United faktiskt inte mer än 7 poäng efter ledande Liverpool, detta med 2 matcher tillgodo. Och tittar man på statistiken så bör vi faktiskt se framåt med tillförsikt istället för att deppa ihop, som det faktiskt sett ut på många forum.
Som den statistikbitare jag är känd för att vara så blev jag genast gladare när jag kollade igenom statistiken för hösten 2008 och jämförde med föregående säsong. United mötte under hösten 9 av de 10 översta lagen från fjolårets tabell på bortaplan, man tog exakt lika många poäng som man gjorde i motsvarande möten ifjol. Det är lätt att glömma bort detta när man tittar enbart på tabellen och resultaten, vilket ju är det som de flesta gör, framför allt de som fortast räknar bort United. Ser man sedan till hur lagen presterar under våren så bör vi vara ännu gladare. United har varit det bästa laget under våren de 3 senaste säsongerna och skrapat ihop i snitt 2,25 poäng / match, att jämföras med Chelsea’s 2,18 och Liverpool’s 2,06.

Det som dock är oroväckande är att ineffektiviteten är enorm framför mål jämfört med de andra topplagen. Samtliga United’s 3 anfallare gör mål på värre än 10% av sina chanser, att jämföras med exempelvis Torres dryga 25% och Agbonlahor’s 33%. Detta ser man klart och tydligt i matcherna, det går inte en enda match utan att man undrar vad de egentligen sysslar med i straffområdet, skall det vara så svårt att få in bollsuslingen? Det finns inget lag som skapar så mycket chanser som United och bränner som man gör, tänk om vi haft normal utdelning. United har bara gjort 1,61 mål / match, sämre än lag som City och Aston Villa.
Positivt är dock att vi inte släppt in ett mål sedan den 8 november mot Arsenal, det är lite drygt 7,5 match, eller för att vara exakt… 672 minuter, det är fruktansvärt imponerande. Ha dock i åtanke att denna artikel skrevs den 2 januari.

Det känns dock som att målfabrikationen kommer att öka framöver. Dels så har skadeproblemen på mitten lättat, nu finns både Carrick och Scholes tillgängliga exempelvis, och dels så spelar sig Berbatov mer och mer in i laget. Just denne Berbatov behandlar vi mer här…

Fenomenet Dimitar Berbatov:
Bulgaren Dimitar Berbatov köptes för mer nästan 400 milj svenska kronor under de sista minuterna av transferfönstret i september. Med denna prislapp på sig så förväntar sig de flesta, med all rätt, att han skall leverera direkt. Fotbollen är dock inte så enkel.
Berbatov har blivit en sådan där spelare på forum runt om i europa som man antingen hatar eller älskar. Min käre kollega på redaktionen skickar ständiga SMS under matcherna om hur usel denna spelare är, att han är lika kass som Kleberson och Djemba-Djemba bl.a. Jag tillhör dock den senare kategorin, jag anser att Berbatov är ett geni ända ut i tåspetsarna.
Vad man absolut inte får göra som supporter till United är att jämföra bulgaren med Tevez och Rooney, han är ingen sådan spelare och kommer aldrig att bli det heller. Han arbetar sällan ner på egen planhalva och hämtar upp bollen till anfallet, han tacklar inte på allt som rör sig och han springer inte en meter om han inte behöver det. Det finns en tanke bakom varenda rörelse och varje steg som bulgaren tar. Hans ”fotbollshjärna” är vida överlägsen både Rooney’s och Tevez på alla sätt, inte helt olik en viss fransman som firade stora triumfer i United på 90-talet, inga jämförelser i övrigt. Berbatov spelar med extremt  små marginaler, han måste ha en bra dag för att lyckas med det han gör, annars tillför han inte laget någonting. Till skillnad mot Rooney och Tevez, som ändå sliter enormt för laget, men Berbatov är helt meningslös att ha på planen om han inte vaknat på rätt sida. Bulgaren är inte heller den där målskytten som folk verkar tro att han skulle vara, hans målsnitt i Tottenham och Leverkusen var egentligen inte särskilt imponerande, och det var ändå i lag som är betydligt sämre än United. För mig är Berbatov en spelare som vi saknat sedan 1997, gissa vem som slutade då, en smart spelande anfallare som kan göra det där som ingen annan kan (tänk West Ham hemma bl.a). Enligt mig så är han helt given i startelvan, oavsett vad Tevez presterade ifjol. Visst, vårt anfallsspel kanske har blivit en aning ”sämre”, men att lägga den skulden på Berbatov är rätt långsökt, det är snarare andra faktorer som spelar in.

Uppskjutna matcher med nya datum:
De 2 uppskjutna ligamatcherna från i höst, Fulham och Wigan på hemmaplan skall spelas den 14/1 samt. 17/2. Matchen mot Wigan kan dock få en ny datum om det blir omspel i FA-cupen.

/ Johan Nilsson