Matchrapport: Inter – Man Utd 0-0

INTER-MANCHESTER UNITED 0-0

INTER: Cesar – Maicon, Rivas (Cordoba 46), Chivu. Santon – Zanetti, Cambiasso, Muntari (Cruz 76) – Stankovic – Adriano (Balotelli 77), Ibrahimovic
Avbytare: Toldo,  Burdisso, Maxwell, Figo
Varningar: Maicon, Chivu, Toldo, Cordoba

MANCHESTER UNITED: Van der Sar – O’Shea, Ferdinand, Evans, Evra – Fletcher, Carrick, Giggs, Park (Rooney 83) – Ronaldo – Berbatov
Avbytare: Foster, Fabio, Gibson, Scholes, Nani, Tevez
Varningar: Fletcher, Rooney

Även om vi inte bjöds på några mål tycker jag att supermötet levde upp till sina förväntningar. United började matchen ruskigt starkt och hade med lite mer flyt tagit en ledning med sig till den andra halvleken. Efter paus kom Inter ut som ett delvis nytt lag men hade ändå förtvivlat svårt att skapa några heta lägen. På andra sidan lyckades United vaska fram några chanser och i slutsekunderna blev det riktigt farligt då Ronaldo slog en frispark som Cesar med stora problem lyckades få undan med en oortodox räddning.
– – –
Snacket inför matchen handlade mestadels om den rådande försvarskrisen då Ferguson på förhand tvingades klara sig utan Vidic, Brown, Neville och Rafel och samtidigt hade stora frågetecken på O´Shea och Evans. De båda sistnämnda kom dock till spel, till synes utan hämningar. ”Mind games” från Sir Alex sida månne?

Med båda O´Shea och Evans på plats i backlinjen bredvid Ferdinand och Evra fick United till slut ihop en duglig backlinje, tack och lov. Ferguson gjorde precis så som han ofta gör när det vankas viktiga Champions League matcher då han bytte ut sitt sedvanliga 4-4-2 mot en 4-5-1 variant med Ryan Giggs i en släpande roll bakom Dimitar Berbatov. Något överraskande startade Wayne Rooney på bänken, men om det är något man lärt sig genom åren man följt United är det att man aldrig ska ifrågasätta Fergusons val av startelva då han har en fanstastisk förmåga att välja rätt spelare och formation till rätt match. Carrick och Fletcher tog de defensiva mittfältsplatserna, flankerade av Ronaldo och Park. I mål var Van der Sar givetvis tillbaka.
– – –
Mourinho tog ut en väntad elva och jag får ursäkta min miss från införrapporten då jag hade Maxwell på vänsterbacken istället för unge Santon som fick fortsatt förtroende av Mr. Mourinho. Man kanske borde kolla lite mer på Serie A…? Något överraskande fick Nelson Rivas kliva in i mittförsvaret bredvid Chivu vilket gjorde att Cordoba fick värma bänken. I övrigt ställde man upp med en väntad startelva med Zlatan och Adriano på topp framför ett packat mittfält med Cambiasso, Zanetti, Stankovic och Muntari.

Vet inte var jag ska trycka in det så jag kan lika gärna skriva det här. Zanetti var lika lysande som Muntari var genomusel.

Första halvlek
Manchester United öppnade matchen strålande och man blåste omgående bort allt snack om defensiv uppställning och inställning. Ronaldo var piggast av samtliga spelare på planen och var nära att hitta nätmaskorna två gånger under de inledande fem minuterna. Först med en farlig frispark som smet strax utanför stolpen och därefter med en hård nick från en Ryan Giggs hörna som en välplacerad Julio Cesar gjorde en fin reflexräddning på.

Inter hade svårt att få tag i bollen men när man väl gjorde det sökte man alltid Zlatan och Adriano centralt och med bollen vi fötterna skapade de båda anfallsbjässarna en del oro i United-försvaret. Efter den grymma öppningen av United följde några minuter med låst spel och lågt tempo där det blev tydligt hur stor respekt de båda lagen har för varandra. United tog därefter över taktpinnen igen och trummade på med ett snabbt passningsspel med många frisparkar (de flesta av dem korrekta) som följd då Inter inte riktigt hängde med. Redan efter 20 minuter börjar det bli dålig stämning från Inters sida, både på planen och från läktarhåll. Mycket fokus lades på att klaga på domare istället för att försöka få tag i bollen med schyssta medel.

United radar sedan upp flertalet målchanser i snabb följd. I den 27e minuten rycker Giggs mästerligt förbi en vilsen Rivas och helt ren i straffområdet väljer han att avsluta ur snäv vinkel istället för att slå en rak passning in i boxen där Park och Berbatov kom framrusande. Julio Cesar kommer ut fint och gör en bra räddning, en bra passning från Giggs sida mot Berbatov och det hade förmodligen varit 1-0 där, men vem är jag att klaga på Ryan Giggs? Minuten senare får United frispark en bra bit från mål men Ronaldo stegar som vanligt upp och får till en grym träff som går precis över muren för att sedan dippa på vägen mot mål innan den slår i stolpen och går ut. Fantastisk frispark av Ronaldo även om det ska tilläggas att Cesar var med nere i hörnet och förmodligen hade tagit bollen om den gått innanför stolpen. Kort därefter är Ronaldo återigen en hårsmån från att göra mål då han kommer upp lysande på ett fint inlägg från Giggs men nicken går precis utanför den på mållinjen fastvuxne Julio Cesars högra stolpe. Nära där! Vid den här tidpunkten i matchen fick Inter knappt låna bollen och ett mål hängde verkligen i luften för de röda.

Zlatan blixtrar sedan till och visar sin giftighet då han vänder bort United försvaret ute på vänsterkanten innan han slår en ett farligt inlägg mot första stolpen som dock VDS kommer ut bra på och räddar. Inter blir mer och mer frustrerat och i slutet av halvleken eskalerar det hela då United får ännu en frispark vilket framförallt Inter-bänken inte kan ta vilket resulterar i att Toldo (!) av alla människor åker på ett gult kort. Något han verkade ganska nöjd med, av flinet att döma. I momentet dessförinnan rensar O´Shea iväg bollen som flyger iväg lika bra som irländarens fot som fortsätter rätt upp i klockspelet på stackars Muntari som knappast var nöjd med livet i den stunden.

Andra halvlek
Mourinho agerade direkt i halvtid genom att byta ut en misslyckad Nelson Rivas och sätta in Ivan Cordoba, som genast styrde upp Inters backlinje. Inter öppnar andra halvleken starkt och vaskar fram en jättechans redan efter två minuter då Cambiassos inspel längs vänsterkanten når fram till Adriano i bra läge mitt i straffområdet misslyckas både med att få en ren träff och att träffa målet. Strax därpå uppstår en straffsituation efter att Zanetti kommit runt på högerkanten och skickat in ett lysande inlägg mot Adriano som i kamp med Rio Ferdinand stöper i backen efter viss kontakt från engelsmannen. Verkligen ingen straff i mina ögon men man har sett domare blåsa för mindre så där ska United vara tacksamma…

Inter pressar United betydligt högre i den andra halvleken vilket trasar sönder Uniteds fina passningsspel från den första halvleken en aning. I samband med högre press och slarvigare passningsspel från båda lagen blir även närkamperna tuffare med varningar på både Chivu och Maicon runt timmen spelad som följd.

I den 66e minuten är det Cristiano Ronaldo som forsar fram längs högerkanten och slår in ett vasst inspel mot tre framrusande United-spelare som samtliga dock misslyckas med att nå fram till bollen, men farligt var det och Santon hade det inte lätt mot Ronaldo… Giggs är sedan på egen hand nära att skjuta ledningen till United då han bryter in från högerkanten, skojar bort Chivu med några kvicka överstegsfinter och sånär får även walesaren ner Cordoba som dock lyckas täcka Giggs avslut på ett strålande sätt. Fin aktion av Giggs som var stundtals briljant i den här matchen.

Efter 75 minuter inser Mourinho att han måste göra någonting och han plockar då ut Adriano och Muntari, båda helt misslyckade och ersätter dem med Balotelli samt Julio Cruz. Några minuter därpå får Inter en hörna som blir livsfarlig, bollen går via Zlatan till Cambiasso som dock inte är riktigt beredd vilket gör att VDS kan plocka upp bollen. I den 83e matchminuten gör så Ferguson sitt första och enda byte då han plockar ut en strålande Park och ersätter honom med en spelsugen Wayne Rooney. Noterbart är att Ji-Sung sprang 9.99 km under tiden han var på planen, snittet i United låg då på 8.57 km…

Rooney hinner med att dra på sig ett gult kort innan han i den 89e minuten är sånär att bli målskytt. Berbatov slår en fullkomligt briljant djupledsboll mot Rooney som är före Cordoba men inte Julio Cesar som återigen räddar Inter med sin utrusning. Med 30 sekunder kvar på matchklockan får United frispark i perfekt C.Ronaldo läge och frisparken från portugisen vållar Cesar enorma problem. Bollen vobblar i luften innan den träffar en Juio Cesar utan koll i bröstet varpå domare Luis Medina Cantalejo blåser av matchen.

Sammanfattning och spelarkritik
På förhand hade jag varit riktigt nöjd med 0-0 men som matchen utspelade sig kommer Ferguson och hans grabbar att vara rejält besvikna på att man inte fick med sig en ledning till returen om två veckor. United var strålande, framförallt i den första halvleken som med lite mer flyt hade kunnat sluta 2,3-0. United hade sådan makalös kontroll i den första halvleken, mycket tack vare att man vann mittfältskampen där Carrick och Fletcher var briljanta. Framförallt Fletcher är en väldigt underskattad spelare som inte alls får den cred han förtjänar av alla ”fotbollsexperter” i Sverige. Skotten presterar ALLTID i de här matcherna och är i mina (och Sir Alex) ögon tokgiven i startelvan till matcher av denna dignitet. Inter höjde sig till den andra halvleken och jämnade ut matchen spelmässigt, men hade förtvivlat svårt att skapa någonting mot det skadeskjutna United-försvaret. Defensivt är Inter riktigt starka, man har en världsmålvakt och ett centralt mittfält med Zanetti i spetsen som inte är enkelt att komma igenom men framåt såg italienarna riktigt beskedliga ut. Zlatan är en av världens bästa spelare men han kom inte riktigt upp på den höga nivå som han behöver hålla en sådan här match. Samtidigt fick jag stundtals känslan av att Zlatan lider av att han inte har bättre spelare runt sig. Inter ställde upp med det bästa man hade igår i offensiv väg och det dög helt enkelt inte. Kanske måste Zlatan byta klubb om något eller några år om han vill vinna Champions League?

Hursomhelst slutade matchen 0-0 och nu krävs en seger på Old Trafford i returen om det ska bli fortsatt CL-spel för the Red Devils denna säsong. Om två veckor kommer Vidic att vara tillbaka, Rooney kommer vara än mer matchtränad och United har då alla möjligheter att göra det där målet som krävs för att slå ut Jose Mourinho och hans Internazionale.
– – –
Mourinho mötte aldrig upp med Ferguson efter slutsignalen för det sedvanliga handslaget och ”the Special One” förklarade det hela på ett ”speciellt” sätt efter matchen:

”My dug-out is a special dug-out, I have a special door in the dug-out that means I can leave directly to the dressing-rooms”.

Han är allt speciell, den där Mourinho.

Matchrapporten från Svenska Fans…


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS