Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United mästare i Carling Cup!

Manchester United – Tottenham Hotspur 0-0 (4-1 efter straffar)

 

Manchester United:  Foster, O’Shea (Vidic 76), Evans, Ferdinand, Evra, Ronaldo, Scholes, Gibson (Giggs 91), Nani, Tévez och Welbeck (Anderson 56).

Avbytare: Kuszczak, Park, Possebon och Eckersley.  
Varningar: O`Shea, Ronaldo och Scholes.

 

Tottenham Hotspur: Gomes, Corluka, Dawson, King, Assou-Ekotto, Lennon (Bentley 102), Jenas (Bale 98), Zokora, Modric, Bent och Pavlyuchenko (O’Hara 65).

Avbytare: Alnwick, Huddlestone, Gunter och Taarabt.

Varningar: –

 

Efter en ganska bra match lyckades United, med påföljande förlängning och straffar, bli mästare i Carling Cup. Bakom vinsten stod Foster med två fina räddningar under matchen och en straffräddning…

 

Sir Alex bjöd på några överraskningar i startelvan. Bland dem var att Rio, Evra och Scholes startade. Dessutom var Neville, Rooney och Berbatov inte ens med på bänken. I övrigt var laget väntat. Harry Redknapp tog ut ett fullt väntat lag, förutom att Woodgate inte spelade (ankelskada) och det faktum att Jenas, Zokora och Modric alla startade. Modric utgick från kanten i Spurs 4-4-2-formation.

 

Bland de första chanserna i matchen var ett fint skott av Gibson som precis strök Gomes vänstra kryss. Just Gibson och Scholes hade full kontroll över mittfältet i matchens inledning, då United dominerade. Nästa farliga chans föll till Nani, vilket bröt in från sin vänsterkant och sköt ett lågt skott. Detta räddades av Gomes, vid dennes högra stolprot.

 

Spurs spelade inte dåligt och var vid vissa tillfällen farliga. Bland annat samarbetade Corluka och Lennon fint vid flera tillfällen. Deras kombinationer lurade Evra vid ett par tillfällen. Evra fick ett tämligen dåligt understöd av Nani defensivt. Främst Ferdinand stod emot inspelen på ett lysande sätt.

 

Ferdinand var, efter en hörna, nära att ge United ledning genom en fin volley. Skottet gick emellertid precis över ribban. I stort var detta vad som hände i första halvlek. Det syntes tydligt att Welbeck inte var kraftfull nog att kunna hantera King och Dawson. Jämfört med den evigt kämpande Tévez (som vid flera tillfällen distribuerade bollar på ett förtjänstfullt sätt) stod sig ynglingen lätt. Spurs främsta hot var Lennons snabbhet och hade det inte varit för Ferdinands eminenta sätt att läsa spelet kunde Londonlaget mycket väl ha haft ledningen i pausen.

 

Tio minuter efter paus bytte Fergie in Anderson istället för Welbeck. Brasilianaren gjorde ett fint inhopp genom sin snabbhet och offensivvilja. United var efter detta nära att ta ledningen då Evans, efter hörna, sköt ett missriktat skott som Tévez styrde precis utanför. Strax efter denna incident, i den 66 minuten, får Ronaldo gult kort för filmning då han faller efter kontakt med King innanför straffområdet. Situationen är svår att bedöma, men nog kunde domaren ha dömt straff. King har en viss kontakt med portugisen och att ge den senare gult kort är förkastligt. Nämnas skall att en redan varnad O´Shea skulle ha blivit utvisad då han fällde Modric. Även detta var en domarmiss. O´Shea blev så småningom utbytt mot Vidic.

 

Fyra minuter senare får Lennon, efter framspelning av Assou-Ekotto, ett fritt läge i straffområdet, men hans skott reflexräddades av Foster. Det var en mycket fin räddning av den skicklige engelsmannen. Nästa farliga chans föll när matchuret stod på 93 minuter (tre minuters tillägg), då Ronaldo bröt in från högerkanten. Med ett fint vänsterskott träffade han insidan av den högra stolpen. Oturligt för portugisen som gjort en fullt godkänd match.

 

Således blev det tilläggstid (2 x 15 minuter) och Fergie valde att byta ut Gibson till förmån för Giggs innan denna startade. I förlängningen var det två trötta lag. Främst syntes detta på hela nästan samtliga spelare i Spurs och Ronaldo samt Evans. Modric var efter 115 minuter mycket nära att ge Spurs ledningen men hans skott, efter en fin löpning, räddades duktigt av Foster, vilken höll ihop benen på det låga skottet. Evra hade för United ett fint skott från vänster, vilket nästa gick in i Gomes högra kryss.

 

Det var alltså ingen överraskning att straffar skulle avgöra finalen. Giggs inledde fint genom att, via Gomes vänstra stolpe ge United ledningen. O´Hara såg därefter mycket nervös ut då han skulle ta nästa straff. Mycket riktigt räddades denna fint, till höger, av Foster. Nästa straff satte Tévez säkert. Också Corluka satte sin straff, högt i mål. Ronaldo var iskall då han satte sin straff (mitt i mål) och gav United en 3-1-ledning. Bentley sköt sedan utanför den vänstra stolpen. För Anderson återstod sedan att avgöra matchen på ett säkert sätt (ett skott nästan i mitten av målet). United vann med 4-1.

 

Sammanfattningsvis var det en okej insats från United, inte mer. En skall emellertid ha i minnet att några av de ordinarie spelarna inte deltog. Bäst i laget var Ferdinand. Hans sätt att läsa spelet och att mana på sina mannar var storartat. Givetvis skall Foster ha stort beröm för sin insats med, framförallt, två mycket kvalificerade räddningar innan straffarna. Sämst i United var utan tvekan Nani. Det är i det närmaste skrämmande hur en spelare som kostat så mycket pengar kan prestera så lite. Han gör i princip allt fel i denna match. Undertecknad tänker främst på hans många felpass och oförmågan att släppa bollen i rätt tid. Park kunde lugnt sitta på bänken och se sin plats i laget cementeras…