Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Newcastle – Man Utd 1-2

NEWCASTLE-MANCHESTER UNITED 1-2 (1-1)
1-0 [9] Peter Lövenkrands
1-1  [20] Wayne Rooney
1-2  [56] Dimitar Berbatov

NEWCASTLE: Harper – S.Taylor, Coloccini, Bassong, Enrique – R.Taylor (Carroll 77), Geremi, Smith, Gutierrez – Lövenkrands (LuaLua 82), Martins
Avbytare: Krul, Edgar, Cacapa, Butt, Ameobi , Viduka
Varningar: Taylor, Gutierrez

MANCHESTER UNITED: Van der Sar – O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra – Park, Fletcher, Carrick, Ronaldo – Rooney, Berbatov (Giggs 90)
Avbytare: Foster, Evans, Eckersley, Anderson, Scholes, Tevez
Varningar: Ferdinand, Vidic

United stod inför en tuff uppgift på onsdagen. Tuff för att det är lätt att få ”baksmälla” efter en cupvinst, och tuff för att Newcastle gjorde sin kanske bästa match försäsongen, uppbackad av sin fina hemmapublik.

Newcastle hade ganska väntat lag från start, Ameobi startade på bänken till förmån för Alan Smith, Smith tog plats på mitten med danske Lövenkrands på topp.
Sir Alex ställde upp med helt väntat lag, 7 ändringar gjordes gentemot helgens match.
Planen var allt annat än bra. Det var fruset på många ställen, framför allt på de centrala delarna, och detta ställde till det ordentligt ett par gånger och det tog ett tag innan planen var ”uppsprungen” tillräckligt för att United kunde börja rulla boll ordentligt.

Första halvlek:
Hemmalaget inledde bäst och ställde till det flera gånger för United. Försvaret var sällsynt dåliga och hade problem med Martins, som hade en ”sådan där dag” där han lyckades med det mesta.
Newcastle tog ledningen i den 9:e minuten och spräckte därmed Edvin van der Sar’s 1311 minuter långa nolla. En kontring efter en United-hörna resulterade i att Gutierrez fick bollen, sköt ett skott som Van der Sar inte lyckades hålla, bollen damp ner framför fötterna på Lövenkrands som enkelt satte 1-0. Bollen måste ha fått en konstig studs på det usla underlaget, något annat går inte att förklara Van der Sar’s misstag, en enkel räddning egentligen.
Kort senare fick Martins en bra chans efter ytterliggare en snabb kontring, avslutet tog dock i burgaveln under press av Vidic.
Dessa båda skulle drabba samman fler gånger. Vidic varnades efter dryga kvarten efter att han inte alls hängde med den snabbe anfallaren, serben kapade Martins ordentligt strax utanför straffområdet. Solklart gult kort och en resultatlös frispark.
United tog över matchen mer och mer och kvitterade också efter drygt 20 minuter. Fint växelspel mellan O’Shea och Park på högerkanten resulterade i ett inspel till Rooney, som vände bort ett par spelare och sköt in 1-1 bakom en chanslös Harper i hemmamålet.
United hade ytterliggare ett par bra chanser innan pausvilan, Vidic var mycket nära att göra mål på en hörna från Carrick, Vidic nick från nära håll gick dock utanför.
Slutet av halvleken blev kontroversiell. Steven Taylor slog Ronaldo över halsen men fick enbart ett gult kort för detta, Ronaldo spelade förvisso över en del men det är inte tillåtet att slå en motståndare. Det är helt odiskutabelt ett rött kort. Ferdinand blev varnad för protest i samband med detta, tror fasen det med ett sådant uselt beslut, som vanligt skyddar sig PL’s fegaste domare bakom sina kort när han vet att han gjort fel.

Andra halvlek:
Den andra halvleken blev långt ifrån lika välspelad som den första. Martins gick helt obegripligt fri från varning då han fult armbågade Vidic i en luftduell. Med Vidic ur spel gick Rooney ner i försvaret och slog en lång svepande boll som Ryan Taylor helt missbedömde, hans bröstning hem till målvakten blev alldeles för kort, Park hann mellan och serverade Berbatov till 1-2.
United var bättre än Newcastle i andra halvlek och skapade ett par fina chanser ytterliggare. Matchens bäste spelare, Wayne Rooney låg bakom det mesta i anfallsväg, bl.a hade han ett skott strax över. Berbatov hade också en bra chans som dock Harper räddade. Newcastle hade inte särskilt mycket i andra halvlek och United vann till slut ganska komfortabelt.

Sammanfattning:
Newcastle gjorde den bästa matchen som jag sett dom göra hittills den här säsongen. Det var full tändning från början till slut och man förtjänade nog en poäng. United’s försvar var märkbart förvirrat i den första halvleken, framför allt var det Vidic som vaknat på fel sida, men man kan ju inte vara felfri en hel säsong.
I United var Rooney bäst och låg bakom mycket av United’s anfallsspel. Michael Carrick bevisade återigen att han är en av ligans bästa mittfältare med ett klockrent spel och fina passningar, att han inte får mer cred är ett stort skämt om något.
Domare Bennett var lika kass som han brukar vara med United inblandade. Förvisso blev det inget matchavgörande beslut i slutändan den här gången, men att inte visa ut Taylor i slutet på första är knappast godkänt. Dessutom valde han att fria en solklar hands på en Newcastle-spelare i straffområdet. Om inte reglerna har ändrats på sistone så skall det blåsas straff om bollen hindras från att gå fram eller om den ändrar bollbana, detta gjordes hel klart. Dock skall det inte blåsas för ofrivillig hands, men om bollen ändrar bana då? Mycket svårtolkad regel är det hur som helst. United fick ett beslut mot sig på en exakt identisk situation ifjol när Chelsea fick straff när Carrick fick bollen på handen…
Segern är United’s 11:e raka i ligan, ett mycket starkt facit som är svårslaget. Samtidigt så kommer en förlust allt närmre, igår var det nära mot ett väldigt bra Newcastle. Kanske kommer förlusten i helgens FA-cupmatch, som är lågprioriterad i jämförelse med vad som komma skall. Vi lär se lika många ändrringar till helgens match, räkna med att spelare som Van der Sar, Ferdinand eller Vidic, Carrick och Berbatov ställs över, plus ett par till.