Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man Utd – Liverpool

I morgon vid 15.40 kan United ha spelat bort Liverpool helt från ligatitelracet, men det blir knappast enkelt att betvinga Benitez mannar, som har enormt självförtroende efter att ha utklassat Real Madrid i Champions League.

Liverpool:
Rafael Benitez har starkast möjliga lag att välja på inför lördagens stormatch på Old Trafford. Åtminstone enligt honom själv, enligt mig så är Daniel Agger lagets bäste mittback och han finns på skadelistan, Benitez anser dock inte att han är bättre än Carragher / Skrtel. Youssi Benayoun fanns inte med mot Real, israelen har varit i mycket bra form den senaste tiden men är annars knappast en spelare för ett lag med titelambitioner. Xabi Alonso utgick efter en timme mot Real, mer än säkerhetsåtgärd skulle jag tro, men i Liverpool-kretsar klassas han som tveksam till spel. Alonso är Liverpool’s speluppläggare och väldigt viktig för lagets spel, självklart kommer han att spela.
Försvaret lär bli det vanliga med Arbeloa, Carragher, Skrtel och Aurelio, framför Reina i målet förstås. Sen lär Benitez välja att spela med 2 defensiva mittfältare framför försvaret, Mascherano och Alonso är givna, båda spelarna tillhör toppskiktet på den positionen i ligan. Sen kommer 3 spelare spela framför dessa, Kuyt till höger, Gerrard centralt och sen tror jag på Riera till vänster. Längst fram är en av ligans bästa anfallare, Fernando Torres, självskriven. Laget är givet på 10 av 11 positioner, det är bara Riera som är ett frågetecken, det kan bli holländaren Ryan Babel där.

Laget ledde ligan länge, men det gick grus i maskineriet kring jul och United har seglat ifrån rejält, 7 poäng upp till United med en match mer spelad trodde ingen Liverpool-supporter skulle hända, man var ju i princip klara seriesegrare enligt många av sina godtrogna supportrar. Bredden på truppen har dock tagit ut sin rätt, man har inte i närheten av den trupp som Chelsea och United förfogar över. När dessutom lagets store målskytt, Torres, gått skadad ofta så har man fått problem.

Senast så spelade man ut ett ruggigt uselt Real Madrid på Anfield med 4-0. Efter 2 tveksamma mål (ja, det första bör vara frispark, det andra är inte i närheten av straff) så gick luften ur Real och man hade sedan inte en chans. Liverpool hade givetvis vunnit ändå till slut (så målen i sig var nog inte avgörande), för det var nog det sämsta Real jag skådat under de sista 15 åren. Mycket starkt av Liverpool dock att vinna så klart.

Reina
Arbeloa, Carragher, Skrtel, Aurelio
Mascherano, Alonso
Kuyt, Gerrard, Riera
Torres

Bänk: Cavalieri, Hyypiä, Dossena, Lucas, Babel, Benayoun, Ngog

Man Utd:
Sir Alex har fortfarande ingen högerback tillgänglig. Rafael och Brown är skadade, Neville har inte återhämtat sig från sin skada / sjukdom. Dessutom fattas enormt viktige Owen Hargreaves fortfarande (säsongen ut), i en sådan här match hade Owen varit guld värd, han är trots allt en av de bästa i världen på det han gör.
I övrigt är laget intakt. Hur Sir Alex mönstrar sitt lag är dock svårt att sia om, han har ju en del alternativ att välja på om man säger så. Paul Scholes och Ryan Giggs startade båda i onsdags mot Inter och lär därför inte spela nu, de båda ersätts troligen av Darren Fletcher och Ji-Sung Park. Fletcher är som klippt och skuren för dessa t yper av matcher, han höjer sig alltid, Park kommer nog finnas till höger för att hjälpa O’Shea mot Riera och Aurelio. Annars tror jag laget blir detsamma som i onsdags. Berbatov hade problem med en fot då, är han 100% frisk så bör han starta. Förvisso var han inte särskilt lyckad i onsdags, men hans enorma kapacitet vet vi, få spelare är bättre på det han gör i världen. Rooney kommer nog att ligga lite längre ner i banan då Liverpool har en man extra på mitten, så att Rooney ligger och retar Mascherano (och tvärtom förstås) under matchen är ingen större sensation.

Van der Sar
O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra
Park, Carrick, Fletcher, Ronaldo
Berbatov, Rooney

Bänk: Foster, Evans, Anderson, Scholes, Giggs, Nani, Tevez

Historia:
Innan den här säsongen så hade United vunnit 8 av 10 matcher mot Liverpool i ligan, en match hade slutat oavgjort. Senast Liverpool vann på Old Trafford var i april 2004 då Murphy gjorde matchens enda mål på straff. Liverpool vann dock på Anfield i höstas med 2-1, United’s i särklass sämsta match under 2008 för övrigt. United började bäst och hade full kontroll på matchen i inledningen, men efter att Carrick tacklats sönder efter en halvtimme så tog Liverpool helt över matchen. En otränad Hargreaves kom in men orkade inte genomföra matchen på ett sätt som han normalt gör, dessutom så saknades Ronaldo.  United hade inte ett enda rätt efter detta och man gjorde i princip alla 3 målen, det ena baklängesmålet var ett självmål, det andra gav Giggs bort 5 meter från mål på kortlinjen. Liverpool saknade Torres helt och Gerrard gjorde bara ett inhopp, vilket säger en hel del om hur usla United faktiskt var.
Lagen har mötts totalt 195 gånger genom alla år, United har vunnit 77, Liverpool 64. I Premier League har lagen mötts 33 gånger, United har vunnit 18 och förlorat 8.

Matchen sänds på Canal+ Sport 1 med start 13.45