Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man Utd – Porto (CL)

Efter den otroliga segern mot Aston Villa igår är det nu dags för Champions League och det första kvartsfinalmöte med FC Porto. Rooney, Vidic och Scholes är samtliga tillbaka och förväntas starta matchen på tisdagskvällen.
Vi lever fortfarande i harmoni efter den fantastiska segern senast. Kiko Macheda spelade sig säkerligen in i fansens hjärtan men nu är det hög dags att lägga matchen bakom sig och koncentrera sig på nästa hinder i vägen, nämligen FC Porto. Laget slog ut Atletico Madrid från turneringen i förra omgången och är trots den på förhand svaga ställningen ett verkligt hot för Sir Alex mannar.
Till tisdagens match förväntas Wayne Rooney, Nemanja Vidic och Paul Scholes samtliga göra comeback efter avstängningar (Premier League), medan Rio Ferdinand tyvärr tvingas stå över matchen. Ji-Sung Park är även han redo att löpa mot Porto då han vilade mot Villa senast. För övrigt har United inga återvändande spelare från skador att glädja sig över, men att Wazza är tillbaka är något jag personligen anser vara mycket viktigt.
Porto

FC Porto som senast slog ut Atletico Madrid går som rejäla underdogs till mötet med giganterna Manchester United. Trots en liknande status i hemlandet, där man leder ligan fyra poäng före Sporting och fem poäng före Benfica är man en relativt liten klubb ute i Europas hetluft. Men vi skall absolut inte underskatta Porto.

Porto har inga stora skadebekymmer, det är endast Sapunaru som kan komma att missa matchen på Old Trafford. För övrigt är laget intakt, och tränare Jesualdo Ferreira har flera alternativ att välja emellan då han gör upp öppningselvan inför tisdagskvällens match.

Målet lär dock vaktas av Helton, numera klar etta i Porto trots stundvis ostabilt spel. I backlinjen hittar vi Cissokho till vänster och om Sapunaru hinner återhämta sig efter skada startar han till höger. Annars kan Fucile eller Pedro Emanuel vara tänkbara alternativ. Backklippan Bruno Alves och Rolando bildar ett fysiskt starkt mittlås som har sina starka sidor i luftspelet.

På mittfältet brukar vi oftast få se Ferreira formera ett tre-manna-mittfält, men jag tror mera på ett 4-4-2 spelsystem då man ändå spelar på Old Trafford. Inte kanske världens klokaste drag att gå och tokanfalla där inte. Men om Ferreira trots allt skulle gå med den offensiva 4-3-3 uppställningen innebär det att Lucho, Raul Meireles och Fernando formerar mittfältet. I en möjlig 4-4-2 skulle Lucho kunna få en offensiv, fri roll medan Fernando och Meireles skulle inleda i mitten och kanske Ferreira skulle dra ner någon anfallare till en mer defensiv roll.

I anfallet (4-3-3) tror jag att Hulk, Lisandro Lopez och Rodriguez startar. Rodriguez som i en mer defensiv roll (enligt Alexander Pires) löper nedanför Lopez och Hulk. Lisandro leder för övrigt Champions Leagues skytteliga medan Hulk gjort sig ett namn på sistone med sin goda fysik, snabbhet och tunga vänsterskott.

 

Manchester United

Till tisdagskvällens möte är alltså trion Rooney, Vidic och Scholes tillbaka medan Ferdinand fortfarande tvingas stå över. Ji-Sung Park är en given starter enligt Sir Alex och enligt skotten kan även Giggsy vara aktuell trots 90 minuter mot Villa. Annars är öppningselvan rätt så given och den lär väl bli som följande.

Van Der Sar vakta målet medan han framför sig har Jonny Evans och Nemanja Vidic. På kanterna tror jag John O’Shea får förtroendet till höger medan Patrice Evra fortsätter till vänster. Det bör nämnas att United inte har något stort urval (för tillfället) då det gäller backpositioner. Ferdinand, Rafael och Brown är samtliga skadade medan Neville efter 90 minuter senast knappast är aktuell till spel.

På mittfältet börjar Scholes med 99% säkerher, troligtvis tillsammans med Michael Carrick, men eftersom Darren Fletcher gjort en riktigt bra match senast mot Villa är det svårt att gissa sig för hur Sir Alex tänker. På kanterna huserar dock portugisen Cristiano Ronaldo och syd-koreanen Ji-Sung Park, som är redo att springa åttor runt Portoförsvararna.

I anfallet finner vi Wayne Rooney, tillsammans med vem? Carlos Tévez jobbade och slet mot Villa men fick inte något uträttat och frågan är om han hunnit återhämta sig efter senast. Om han gjort det är han en given starter men om inte, kan Ferguson möjligtvis lyfta upp Ronaldo i banan och börja med både Fletcher och Carrick samt Scholes på mittfältet. Det återstår att se.

 Vad gäller själva matchen lär vi få se ett taggat United som efter den senaste vinsten säkerligen fått en rejäl boost vad kommer till självförtroendet. Men Sir Alex har nog troligtvis poängterat att Porto är ett riktigt bra lag, och trots att man kanske infinner sig i glädjerus och harmoni, betyder inte att man kör över gästerna på tisdagskvällen. Hårt jobb krävs för att mala ner Portugiserna och med fräscha spelare som Rooney, Scholes, Vidic och Park förväntar jag mig en riktigt rörlig offensiv kryddar med effektivitet framför mål.

Och med Vidic tillbaka i backlinjen hoppas vi på en förbättrad defensiv insats än senast. Tillsammans med Evans skall han försöka hålla succémannen Hulk och skytteligaledaren Lisandro i styr och ifall man lyckas göra det samtidigt som man pangar in några bollar bakom Helton så vore det en minst sagt utmärkt situation att utgå ifrån i returmötet.

Men avslutningsvis bjuder jag ännu på en klishé i form av att bollen är rund och vad som helst kan hända. Men med Wayne Rooney tillbaka i laget och med ett förbättrat självförtroende tror jag vi kör över Porto på tisdagskvällen.

 

Manchester United – Porto

Old Trafford

Tid: 20.45 (svensk tid)

Tips: 3-0 (Rooney 2, Ronaldo)

 

BRING ON THE HULK!