PORTSMOUTH: James – Johnson, Distin, Campbell, Hreidarsson – Davis, Mullins, Hughes, Belhadj, Nugent (Pennant 46) – Crouch Avbytare: Begovic, Pennant, Pamarot, Utaka, Cranie, Kanu, Basinas

Varningar: –

MANCHESTER UNITED: Van der Sar – Neville (O’Shea 13) (Rafael 52) Vidic, Evans, Evra – Scholes, Fletcher, Anderson (Carrick 76), Ronaldo, Giggs – Rooney
Avbytare: Kuszczak, Berbatov, Carrick, Nani, Rafael, O’Shea, Tevez

Varningar: Vidic

Gästande Portsmouth har mest boll i början av matchen och kontrollerar händelserna. Den kvicke Belhadj prövar också på matchens första skott men bollen går högt över till femte våningen. Det första halvfarliga läge United skapar är när Giggs ger ett inlägg från vänsterkanten som James har vissa problem med och Rooney är såklart där och snusar direkt. Efter nio minuters spel hittar Anderson med en fin, hög djupledsboll Ryan Giggs som tar ner bollen i farten och hittar Rooney i mitten som har ett lätt jobb att trycka in ledningsmålet, 1-0. Ett fint anfall av hemmalaget trots att Giggs sånär stod i offside men det är vänsterbacken Hreidarsson som står lägre ner än den övriga backlinjen och upphäver där med offsiden.

Kort senare försöker Rooney igen men skottet är svagt och gÃ¥r rakt pÃ¥ James i gästerna mÃ¥l. Sedan hÃ¥ller landslagskeepern att ställa till det ordenligt dÃ¥ han i efter skottet öppnar med ett kast in i mitten och Anderson lyckas stjäla bollen och är nära att skjuta in i den främre hörnet. Sedan är det dags för matchens första byte dÃ¥ Gary Neville tvingas bryta matchen och John O’Shea kommer in.

Ryan Giggs och Wayne Rooney var otroligt aktiva i den första halvleken och duon stÃ¥r för de farligaste situationerna framför mÃ¥l. Efter ett stort spelövertag av United drar Vidic pÃ¥ sig ett gult kort dÃ¥ han rätt sÃ¥ fult sparkar ner David Nugent vid mittplan. För övrigt har Portsmouth inte mycket att komma med och det är hemmalaget som dominerat tillställningen. Efter halvtimmen spelad fÃ¥r United en av flera hörnor och den här gÃ¥ngen blir det riktigt farligt. Ryan Giggs skruvar in hörnar i boxen och inbytte O’Shea nÃ¥r högst och styr den mot bortre hörnet men Belhadj kan rensa undan frÃ¥n mÃ¥llinjen.

Strax efteråt är det åter igen nära mål då Rooney stjäl bollen utanför straffområdet, passar Giggs som avancerar och är helt fri med James men Walesaren skjuter rakt på den utrusande målvakten. Nu börjar hemmalaget skapa ett ordenligt tryck men tyvärr kostar sig ineffektiviten framför mål. Nästa farliga läge kommer efter ungefär 40 minuters spel då Ronaldo kontrar på högerkanten och hittar Ryan Giggs i boxen med en bra passning men Giggs lyftförsök går strax utanför. Firma Rooney & Ronaldo hinner ännu skapa ett läge åt Darren Fletcher men skottens skott går lite förbi den bortre stolpen.

United fortsätter pÃ¥ samma linje i andra halvlek men inga riktigt farliga lägen uppkommer i inledningen av andra halvlek. Inbytte John O’Shea blir utbytt efter en smäll han Ã¥dragit sig och Rafael Da Silva kommer in och ersätter honom i den 52 matchminuten. Ryan Giggs är sedan nära att utöka ledningen dÃ¥ han spelar Rooney i djupled, Wazza spelar tillbaka och Giggs dribblar en back i straffomrÃ¥det men sedan rymmer bollen för lÃ¥ngt och James fÃ¥r tag i den.

Gästernas första farliga situation i andra halvlek uppkommer när Glen Johnson lyckas ta sig förbi på högerkanten och ger ett lågt inlägg som Van Der Sar styr i mitten men Jonny Evans är på plats och rensar undan bollen. En stund senare är det gästerna som hotar igen. Patrice Evra missar en nick på ett högt inlägg och Jermaine Pennant tar ner bollen men inlägget åt Crouch är dåligt och anfallaren som är känd för sin underbara robot dance får ingen ordenligt träff och bollen får till målspark.

Efter en frispark och en lös nick av just Crouch öppnar Van Der Sar med en lÃ¥ng boll som Rooney lyckas “skydda Ã¥t sig” och är ensam igenom med en back i ryggen. Försvararen kan dock störa sÃ¥ pass mycket att Rooney inte fÃ¥r iväg nÃ¥got bra skott och James räddar relativt enkelt. Hemmalaget fortsätter att skapa halvchanser men inga riktigt farliga lägen. Anderson som gjort en bra match byts ut i den 76:e minuten och in springer Michael Carrick. Mittfältseleganten hinner vara pÃ¥ planen i sex minuter innan han förvaltar en fin djupledspass av Paul Scholes pÃ¥ bästa möjliga sätt och skjuter den lÃ¥gt i bortre burgaveln bakom David James, 2-0. Slutet av matchen är sedan mer av en formalitet som bara spelas av trots att Rafael Da Silva är nära att göra kvällens tredje mÃ¥l men backlinjen och James lyckas hindra brassens försök.

Efter två tilläggsminuter blåser Peter Walton av matchen som slutar i en rättvis 2-0 seger för hemmalaget som nu är tre poäng före Liverpool i tabelltoppen.

Sammanfattning & Spelarkritik

Ett otroligt aktivt men ineffektivt United dominerade matchen i stort sätt hur de ville men hade svårt att som sagt förvalta sina målchanser. Gästerna hade inte i princip en enda klar målchans vilket talar sitt tydliga språk. Hemmalaget hade bra kontroll över matchen trots några få farligheter från gästernas sida men borde absolut ha gjort fler mål. Speciellt Giggs hade ett par gyllene lägen att att göra mål men Walesaren lyckades inte överlista David James.

Trots att det avgörande målet kom först i den 82:a minuten av Michael Carrick hade United inte någon större panik och såg bekväma ut matchen igenom. Ineffektive Ryan Giggs tillsammans med Wayne Rooney, Anderson och Nemanja Vidic utmärkte sig bäst och får bra betyg för sina prestationer. En som dock hade en mindre bra dag var portugisen Cristiano Ronaldo som inte riktigt fick något att stämma. Flera slarviga felbeslut av Ronaldo och ett oavbrutet gnällas på domaren är inte det vi förväntar oss av världens bästa fotbollsspelare.

Sammanfattningsvis gör hemmalaget en stabil match och vinner rätt så enkelt med 2-0. Gästerna hade svårt att hota United och de röda djävlarna borde absolut ha fått in några till mål för att förbättra målskillnaden, men vinsten var dagens stora glädjeämne. United är nu tre poäng före Liverpool i tabelltoppen med en match mindre spelad och på lördagen möter man Tottenham åter igen hemma på Old Trafford. En vinst då och ligatiteln är ett steg närmare, igen.

Avslutningsvis vill jag ännu hylla Paul Scholes som ikväll gjorde sitt 600:e framträdande i Unitedtröjan och tacka Arsene Wengers Arsenal och David Moyes Everton som verkligen hjälpte oss i jakten på den tredje raka ligatiteln. Du tystade mig Andrej Arshavin.