Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man Utd – Arsenal (CL)

Champions Leaguespelet är nu framme vid semifinalerna och den engelska klubbfotbollens dominans är på nytt markant. Tre av fyra lag är engelska och ett av dem är självklart United. I morgondagens match på Old Trafford ska nu formstarka Arsenal tas emot. Förhoppningsvis kan United få med sig ett bättre utgångsläge inför returen, än de fick i semifinalen mot Porto.

Det är dags för ärkerivalerna att drabba samman. Ett av fotbollens mest prestigefyllda möten. Båda lagen leds av riktigt listiga rävar och båda har varit med länge. Tillräckligt länge för att veta vad som står på spel. Frågan är bara vem av dem som vågar mest för att nå en av de så åtråvärda platserna i finalen.

Matchen mot Arsenal känns betydligt mer öppen på förhand än semifinalen mot Porto gjorde. Med all respekt för det portugisiska laget, men det kändes som om vi skulle avgöra mötet redan efter hemmamatchen. Vi vet alla hur det slutade.

Efter många matcher försvann Uniteds hysteriska form och laget började istället uppträda allt mer mänskligt. Kanske till mångas lycka?
Det som mest oroade var hur svårt vi verkade ha att hålla nollan. Det som så framgångsrikt gjorts tidigare. Trots två nya insläppta mål mot Tottenham, känns det som att United är på väg att mer och mer hitta tillbaka till den vägvinnande defensiven.

Det ska bli väldigt intressant att se hur Sir Alex Ferguson mönstrar startelvan efter de senaste 90 minuterna. Underläget med två mål kändes inte omöjligt att vända på, trots att det såg mörkt ut. Den andra halvleken var sedan bara ett nytt exempel på hur attraktiv och effektiv fotboll laget kan prestera.

Med den nyinsatte, argentinske terriern Tevez i spetsen, blev förändringen total och gästerna stod som frågetecken. Förvisso fick vi mycket hjälp av domare Webbs feldömda straff, som också påverkade fortsättningen av matchen. Att segern i slutändan var rättvis, är inget jag tycker ska diskuteras.

Jag tror dock på en betydligt mer avvaktande match än helgens. Båda lagen vill nog inte riskera att lämna planen med ett allt för dåligt resultat inför returen. Däremot tror jag att fördelen av hemmaplan inte kommer att spela lika stor roll, som den annars brukar göra.
United siktar på att vinna matchen och själklart också hålla nollan. Oavsett motståndare är reglerna lika. Mål på bortaplan är så viktigt.

Mötet är helengelskt och lagen kan varandra utan och innan. Kanske är det just det tränarna kan använda för att göra det oväntade?
Det kommer ändå att krävas minst 90 minuter i returen innan vi vet vilka som tar den ena finalplatsen i Rom.

United:
Om den starka defensiven varit ett riktigt segervapen i flera matcher, var det ändå den bländande offensiven som avgjorde till Uniteds fördel i lördags. Offensiven var nästan extrem, utan att för den delen vara överdriven.

Jag hoppas vi på nytt kan se fram emot en match med ett högt bolltempo och en sprudlande offensiv. Om SAF bjuder på några överraskningar i startelvan återstår att se. United är näst intill skadefritt. Den senaste skadan på Gary Neville och långtidsskadan på Hargreaves är de enda avbräcken. Det var länge sedan Sir Alex förfogade över en sådan intakt trupp att välja från.

Van Der Sar är självskriven i mål. Lika säkra känns Evra på västerbacken och mittlåset med Ferdinand och Vidic. Jag hoppas att kommunikationen backarna emellan är lika säker. På vänsterbacken tror jag O´Shea kommer att spela, trots den smäll han fick mot Portsmouth. Skulle han inte komma till start tas nog platsen av Rafael. Trots att Wes Brown är tillbaka och skadefri, behöver han nog ett bättre matchtempo innan han är redo för att starta.

På mittfältet känns Ronaldo gjuten på den ena kanten. Jag tror att den andra kanten kommer att tas av Giggs. Giggs som nyligen erhöll utmärkelsen PFA Players´ Player of the Year, kommer i sådana fall att göra sitt 800:e framträdande i den röda tröjan. Imponerande!

De centrala platserna tror jag är vigda för Scholes och Carrick, trots att de kanske inte direkt imponerat i sina senaste matcher. Erfarenheten hos Giggs och Scholes tror jag SAF värderar högt.

Alternativt kanske Sir Alex väljer Fletcher eller Park till en av kanterna och spelar Giggs mer centralt i stället för Scholes. Jag tror dock att både skotten och Duracellkaninen startar på bänken.

Längst fram ser vi nog med största säkerhet Berbatov och Rooney, som båda var mycket bra i helgen. Extra tryggt känns med formen hos Tevez, som troligtvis också han startar på bänken. Säkerligen känns det extra tungt för honom att allt som oftast bli sidsteppad till de viktigaste matcherna. Jag tror att han ännu inte har startat någon av slutspelsmatcherna i CL. Trots det, ger han alltid allt när han väl får chansen.

Arsenal:
Formen är god. Bara en förlust på de tio senaste matcherna. Arsenal fick en dag kortare vila, då man tog emot Middlesbrough i helgens ligaspel. Utan att förta sig allt för mycket, skrevs segersiffrorna till säkra 2-0. Förvisso hade gästerna världens läge att kvittera till 1-1 i den andra halvleken när Aliadiere stormade fram i fritt läge. I stället avgjorde Fabregas när han satte sitt och matchens andra mål.

Arsenal har större skadebekymmer än vi. Rosicky och Gallas är sedan tidigare borta för resten av säsongen. Van Persie och Clichy saknas även om de kan vara tillbaka till returen. Dessutom är också välbekante Silvestre småskadad, då han klev av i halvtid mot Middlesbrough och ersattes av Djourou.

På pluskontot finns just Djourou, som av vissa källor förväntas spela från start i stället för Silvestre. Jag tror dock att den sistnämnde startar om han bara får klartecken för spel. Tillsammans med Toure kommer någon av dem att bilda mittlås. På kanterna ser vi säkert Gibbs, ynglingen som imponerat stort, och Sagna.

Målvakten Almunia var också tillbaka i den senaste matchen och det är väl ingen vågad gissning att han också startar denna match. Samma sak gäller Adebayor, som jag tror blir den anfallare som startar på topp.

Trots att många inte verkar vilja se Fabregas som släpande forward, spelade han ändå där i helgen och avgjorde matchen med sina två mål. Jag tror att det kommer att se likadant ut i morgon. Bakom sig på de centrala platserna tror jag att Denilson och Song spelar, medan Walcott och Nasri tar han om kanterna.

Den kanske mest formstarke spelaren av de alla, ryssen Arshavin, får inte spela då han tidigare representerat FC Zenit. Det kanske vi ska tacka för? Fråga Liverpool.

Inbördes möten:
Inför matchen kan berättas att United är obesegrade i 23 raka matcher i CL. Den senaste förlusten kom i maj 2007, då Milan vann i semifinalen. Vi är också obesegrade i 20 raka hemmamatcher. Det blir något för Arsenal att försöka knäcka.

Statistiken lagen emellan är larvigt jämn. För kalenderbitarna kan berättas att vi mött 204 gånger tidigare. Statistiken är mycket jämn. Vi har några fler segrar än Arsenal. 82 mot 77 medan 45 matcher har slutat oavgjort. På hemmaplan har vi dock 55 segrar mot endast 17 förluster.

Sir Alex Ferguson och Arsene Wenger är de tränare som suttit längst om man ser till lagen i engelska ligan. Ferguson sedan 1986 och Wenger 1996. 37 gånger har de båda mött varandra som tränare. Wenger har 14 segrar mot 13 för Sir Alex. 10 matcher har slutat oavgjort.

Nästan all statistik man kan hitta är jämn. Till och med om man läser kring målskillnad i årets Champions League, gjorda mål, skott på mål, bollinnehav i procent räknat. Som larvigt exempel kan sägas att båda lagen skapat 70 hörnor var.

Statistiken kommer inte att avgöra morgondagens match. Det gör spelarna.
Efter fem mål mot Tottenham är jag fylld av förhoppningar och förväntningar. I väntan på match är det bara att ta för sig av förrätten, Barcelona-Chelsea.

Man Utd – Arsenal
Old Trafford
Tid: 20.45 (svensk tid)
Tips: 2-0 (Rooney, Giggs)

Matchen sänds på Viasat Fotboll med start 20.45 (sändningsstart 20.00)