Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man Utd – Arsenal

Old Trafford är uppdukat för titelfirande när Arsenal under lördagen kommer på besök för säsongens näst sista ligamatch. Manchester United behöver endast en poäng för att kunna titulera sig Premier League-mästare – för tredje året i rad. Om United undviker förlust mot Arsenal blir det första gången sedan trippel-säsongen 98/99 som laget får fira ett ligaguld inför hemmafansen på Old Trafford.

Säsongen går mot sitt slut för the Red Devils. Förutom lördagens tidiga match (avspark 13.45, svensk tid) mot Arsenal har man endast Hull borta i ligan samt Barcelona i Champions League-finalen kvar att möta innan vi kan summera säsongen 2008/09. Tre matcher kvar att spela, tre matcher som kan genera de två tyngsta titlarna som går att vinna för ett klubblag. Snacka om en härlig avslutning på säsongen.


Manchester United

Även om man aldrig vet med Sir Alex när det kommer till laguttagningar så kan vi vara tämligen säkra på att SAF kommer att ställa starkaste möjliga startelva på planen. En poäng räcker alltså för att ta hem Premier League-titeln, men Ferguson och United kommer definitivt att gå för vinst. Nästa match är heller inte förrän nästa söndag (Hull borta), så det finns verkligen ingen anledning till att vila spelare i morgondagens match.

Owen Hargreaves och Wes Brown är sedan tidigare borta ur bilden (det ska bli underbart att ha dessa klasspelare tillbaka nästa säsong!) och det är ännu oklart huruvida Rio Ferdinand kan spela eller inte, SAF vill nog inte chansa med Rio inför Champions League-finalen, men Rio själv kommer att vara desperat efter speltid imorgon. I övrigt finns inga rapporterade skador i truppen och Ferguson har således väldigt många bra spelare att välja på.

Någon preliminär trupp ligger inte uppe än, men jag tror och hoppas på följande startelva imorgon:

Van der Sar

O´Shea – Ferdinand – Vidic – Evra

Fletcher – Carrick – Giggs

Ronaldo – Tevez – Rooney

Bänk: Kuszczak, Rafael, Evans, Scholes, Anderson, Park, Berbatov

Som vanligt är det väldigt svårt att lista ut hur Sir Alex resonerar, men det här känns som en möjlig startelva, som även kan omformeras till en 4-4-2 uppställning. Ferdinand är som sagt ett frågetecken och hur SAF gör med Tevez/Berbatov (han startar aldrig alla fyra superstars samtidigt) återstår att se. Efter Tevez insatser den senaste tiden (Tottenham, Man City, Wigan) ska de väldigt mycket till om argentinaren inte får starta.

Arsenal
Almunia, Gallas, Clichy och Eduardo missar samtliga lördagens match. Tomas Rosicky är tillbaka i träning men lär inte vara aktuell för spel. Arshavin, som varit däckad av ett virus, är tillbaka i truppen och väntas spela. I övrigt inga skador hos Wengers Arsenal som givetvis kommer göra allt för att hindra United från att fira titeln runt 16.00 imorgon.

Tongångarna mellan Arsene Wenger och Ferguson har ju blivit mildare och mildare de senaste åren och det är i riktigt vänlig ton som Wenger inför matchen har gått ut och sagt att ”United utan tvekan varit bättre än oss under hela säsongen”. Stort av ”fönstertittaren” Wenger. Kan ni tänka er samma kommentar från Arsenes sida för fyra-fem år sedan?

Möjlig startelva:

Fabianski

Sagna – Toure – Silvestre – Gibbs

Walcott – Song – Fabregas – Nasri – Arshavin

Van Persie

Möjligtvis kan Eboue och/eller Djorou gå in i backlinjen, där i så fall Silvestre och Gibbs kan ligga pyrt till. Återstår att se om Adebayor, som Wenger tydligen funderar på att sälja till Chelsea i sommar, petas eller ej. Bendtner kan möjligtvis få en startplats även han, dansken smyger ju in mål på något vänster varje gång han spelare känns det som.


Historik

Historiskt sett är det ganska jämnt mellan United och Arsenal, även om United har något fler segrar. Totalt har de spelat 206 tävlingsmatcher mot varandra genom åren där United har 84 segrar mot Arsenals 77 och där 45 matcher slutat oavgjort. I Premier League har lagen mötts 33 gånger, United har varit något starkare över åren med 13 segrar mot Arsenals 10, där resterande 10 matcher alltså slutat oavgjort.

Den här säsongen har lagen mötts tre gånger. Första matchen spelades på Emirates i november, Nasri blev tvåmålsskytt och Arsenal vann med 2-1 efter en match präglad av högklassig fotboll. United har efter det slagit ut Arsenal ur Champions League, efter att ha vunnit båda matcherna i semifinalspelet, 1-0 hemma och 3-1 borta.


Förutsättningar

Seger eller oavgjort och Manchester United kan titulera sig Premier League-mästare säsongen 2008/2009 med efterföljande segerfirande på Old Trafford direkt efter matchen. United är i mycket bra form för tillfället och man lär ha ett litet psykologiskt övertag på Arsenal efter överkörningen i Champions League (totalt 4-1 över två matcher). Arsenals form däremot, är minst sagt sviktande. Efter en fin vårsäsong har man 2-7 i målskillnad på de två senaste matcherna, hemma mot United och Chelsea.

United lär vara heltaggat på lördag och eftersom både motivationen och klassen är högre hos hemmalaget kan jag inte tro på något annat än seger. Möjligtvis kan det bli  en målrik historia då inget av lagen lär komma med någon defensiv inställning till matchen. Arsenals backlinje saknar även trio Almunia, Gallas och Clichy enormt mycket och i de tre senaste matcherna mot de övriga lagen i the Big Four har man släppt in hela 11 mål.

Man Utd – Arsenal
Old Trafford
Tid: 13.45 (svensk tid)
Tips: 3-1 (Rooney, Tévez, Ronaldo)


Matchen sänds på Canal + Sport 1 imorgon med sändningsstart 13.30

Bring the title home lads!