Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Barcelona – Man Utd

När de regerande mästarna från Manchester påbörjade sitt europaäventyr efter succén i Moskva var de flesta av den åsikten att United, trots ett mäktigt lagbygge, inte kommer att lyckas “förnya” titeln. Nu står vi dock här, inför den sista matchen med ett gott självtroende och en otroligt lågt väg bakom oss. Motståndarna som går bredvid oss in på Stadio Olimpico i Rom på onsdagskvällen kommer från Barcelona. Mäktiga Barcá skall liksom United försöka sig på trippeln i år, och efter en offensivt sätt näst intill perfekt säsong har man en god chans till detta. På onsdagen möts inte bara världens kanske två bästa lag, utan även världens kanske två bästa spelare. Det lär bli något stort. 

Historik
United och Barcelona har mötts nio gånger under historien. I de nio matcherna har United tagit tre vinster, fyra oavgjorda och så har man förlorat två gånger med målskillnaden 14-15. De mest kända matcherna lagen emellan är kanske från gruppspelet säsongen 98/99 där båda matcherna slutade 3-3. Förra gången lagen möttes var underlaget det gröna gräset på Old Trafford och slutresultatet, efter en mäktig kanon av Paul Scholes, 1-0 till United. Den största förlusten mot finalmotståndarna inkasserades säsongen 94/95 när ett starkt Barcelona slog United med hela 4-0 på Camp Nou inför 114273 åskådare. 

Barcelona

Road to Rome: Lyon (6-3), Bayern München (5-1), Chelsea (1-1, bortamål) 

Truppen: Valdés, Pinto, Piqué, Puyol, Cáceres, Sylvinho, Botía, Muniesa, Xavi, Yaya Touré, Busquets, Keita, Gudjohnsen, Iniesta, Pedro, Messi, Eto’o, Henry, Bojan, Hleb 

Skador/Avstängningar: Abidal, Alves, Jorquera, Militon, Márquez, Victor Sánchez 

Pep Guardiola har verkligen något att vara nöjd över efter säsongen. Barcelona har redan tagit en dubbel i form av en säker ligatitel och Copa Del Rey där man slog Athletic Bilbao med 4-1. Guardiola har dock påpekat inför finalen att om man redan är tillfredsställd kommer laget att förlora och det är onödigt att kliva in på planen. Man måste visa hungern enligt Pep, något som ju självklart är sant. 

Barcelona går till finalen som en liten underdog eftersom man saknar två viktiga spelare i Eric Abidal och Dani Alves. Förutom dessa två herrar är målvakten Jorquera, Milito, Márquez och Victor Sánchez borta från spel mot United. På senare tid har det också varit spekulationer kring Iniestas och Henrys medverkan i finalen, men enligt de senaste rapporterna kommer duon att kunna spela i finalen. 

Guardiola får ta sig an ett mindre angenämt problem då han skall formera öppningselvan. Barcelona har trots allt relativt goda reserver som kan stiga in men det lär bli intressant att se hur Pep mönstrar laget, speciellt i defensiven. Mattias Klint på Barcelona-redaktionen tror på att Yaya Touré tar steget ner bredvid Piqué medan kapten Puyol och Sylvinho tar hand om höger respektive vänsterbackspositionerna. 

På mittfältet lär Sergio Busquets kliva in och ackompanjera Xavi och Iniesta medan vi i anfallet med stor sannolikhet hittar trion Thierry Henry, Samuel Eto’o och Lionel Messi. Personligen tror jag att Busquets kommer att spela en stor roll eftersom han har ett stort hål att fylla. Om han inte lyckas med detta är sannolikheten stor att United får ett grepp om mittfältet, något som kan komma att vara avgörande i finalen. 

Manchester United 

Road to Rome: Inter (2-0), Porto (3-2), Arsenal (4-1) 

Truppen: (inte publicerad) 

Skador/Avstängningar: Fletcher, Foster, Hargreaves

Sir Alex Ferguson står inför en svårt uppgift, liksom sin kollega i Barcá, när han skall försöka lista ut vem eller vilka som skall spela på onsdagskvällen. Jag lägger dock mina spänn på att mästertränaren redan i förhand gjort upp startelvan och vet precis vilka som kommer att medverka i finalen. Det finns egentligen inte så många “alternativ” att ändra på något inför finalen, den enda frågan är väl vem av Giggs/Scholes spelar. Det mest sannolika är att Giggsy börjar eftersom Scholes inte börjar i en enda stormatch i år. 

Målet vaktas dock av den rutinerade holländaren Edwin Van Der Sar. Framför sig har han med säkerhet Nemanja Vidic och Rio Ferdinand. På vänsterbackspositionen hittar vi Patrice Evra som ställs mot Lionel Messi medan John O’Shea på högerbackspostionen får möta fransmannen Thierry Henry, om han är i spelskick. 

Mittfältet lär i princip vara samma som mot Arsenal på Emirates med enda undantag att Giggs hoppar in istället för avstängde Fletcher. Anderson lär bli otroligt viktig mot Xavi och Iniesta och på onsdagskvällen behöver vi verkligen brassens energi för att stoppa superduon. Michael Carrick står liksom flera andra i rampljuset och med hans fina passningsspel kan han bidra mycket till att United – förhoppningsvis – får grepp om mittfältet. Wayne Rooney är mer eller mindre given till vänster, som uppgift att hjälpa till defensivt (läs stoppa Messi). Till höger startar Park Ji-Sung som även han har en stor uppgift i att hjälpa O’Shea hålla koll på Henry. 

Cristiano Ronaldo lär få den ensamma rollen att börja på topp eftersom hans insats mot Arsenal senast i semifinalen var fantastisk. Om portugisen kan prestera på lika hög nivå mot Barcá är jag mer än bara hoppfull. 

Domare
Finalen på onsdagen döms av Massimo Busacca som är född i Schweiz och är för tillfället bosatt i det italienska området Monte Carasso. Bussacca har varit domare i den schweiziska ligan sedan 1996 och FIFA-domare sedan 1999. Busacca har för övrigt dömt UEFA Cup-finalen 2007 på Hampden Park mellan Espanoyl och Sevilla och semifinalmatchen mellan Turkiet och Tyskland i EM 2008. Säsongen 05/06 var Busacca involverad i en skandalmatch i Schweiz när Basel och Zürich drabbade samman. Hemmalaget (Basel) behövde endast ett oavgjort resultat för att säkra titeln men på stopptid gjorde gästernas Filipescu mål vilket innebar att Zürich blev mästare. Direkt efter att Basel satt igång spelet efter målet visslade Busacca av matchen, något som inte precis gillades av hemmalagets supportrar. Stort bråk utbröd på stadion.

Matchen
Med en sårbar defensiv förväntas Barcelona inleda matchen utan att tokanfalla, liksom United. Lagen känner varandra väl efter förra årets möten i semifinalerna och minsta lilla taktik och spelare har satts under förstoringsglaset. Många förväntar sig en liknande matchbild som när United gästade Camp Nou senast. En mycket tät defensiv kryddat med giftiga kontringar, vilket är mycket möjligt. Det är också något som Sir Alex säkerligen satt bakom örat, eftersom det var Carlos Queiroz som var taktikgeniet bakom förra årets succé. Skotten vet att man absolut inte kan öppna upp sig mot ett lag som Barcelona som i sina bästa dagar kör slalom förbi vilket försvar som helst. Som Sir Alex tidigare sade tror han inte att finalen kommer att göra dessa miljontals människor som bevakar matchen besvikna. Det tror inte jag heller. United är en liten favorit inför morgondagen, och jag tror stenhårt på att vi kommer att göra mål på Stadio Olimpico. Det är upp till försvaret att hålla tätt. 

Barcelona – Man Utd
Stadio Olimpico
Tid: 20.45 (svensk tid)
Tips: 1-2 (Ronaldo, Berbatov)

LET’S ROAR THE REDS TO GLORY!