Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarpresentation: Gabriel Obertan

[ORIGINALTEXT 2009-07-15, REDIGERAD 2010-06-29.]
Gabriel Obertan blev Unitedspelare den 8 juli 2009 och fick en hel fotbollsvärld att undra: ”Vem är det?” Han hämtades från den franska klubben Bordeaux även om han avslutade säsongen 2008/09 utlånad till Lorient.

Obertan föddes i Parisförorten Pantin, den 26 februari 1989. Hans fotbollskarriär började i den lokala klubben Pantin. Han flyttade sedan vidare till Paris FC och sedermera, 2002, till storklubben PSG. Därefter flyttade han, som i stort sett alla franska talanger, till den berömda fotbollsskolan Clairefontaine. Det var här som han första gången upptäcktes av scouter från Bordeaux och efter endast ett år i Clairfontaine bar flyttlasset av till Bordeaux.

Efter ett år i Bordeaux reservlag skrev han så på sitt första proffskontrakt 2006, 17 år gammal. Han flyttades upp till Bordeaux a-lagstrupp och debuterade i den franska ligan den 30 september 2006. Under två säsonger spelade han 43 matcher, majoriteten av dessa som inhoppare, och gjorde två mål.

Säsongen 2008/09 fick han fortsatt sparsamt med speltid i Bordeaux. Hans manager, den förre Unitedspelaren, Laurent Blanc valde att låna ut spelaren till Lorient i den franska ligan, där Blanc trodde att Obertans chans till speltid och utveckling skulle vara bättre.

Sommaren 2009 värvades så Obertan överraskande av United. Han anlände skadad till United och fick sparsamt med speltid under sin första säsong i klubben. Om han har någon framtid i klubben återstår att se.

Internationellt har Obertan representerat samtliga franska ungdomslandslag, inklusive U21-landslaget, där han bland annat har gjort mål mot England.

Obertan är en snabb och teknisk spelare med ett bra inlägg. Han säger själv att han gillar att ”dribbla och ha bollen man mot man i anfall”. Han är högerfotad och spelar primärt som högerytter men han lika gärna används på andra kanten och i centrala offensiva positioner.
______________________________________________________________________

MUSS SPELARBETYG 2009/10
Fransmannen Gabriel Obertan, 21, gjorde sin första säsong i United och visade att han är ett intressant löfte för framtiden. Han blev till sist endast delaktig i endast 13 matcher, men visade däremellan fina takter i reservlaget. Med sin snabbhet, teknik och spelsinne har han alla förutsättningar att ta steget till att bli en spelare av mycket hög klass. Men han måste spela mer för att få rutin, och slipa på de lama avsluten. Trots flera lysande chanser blev det inget mål av Obertan under denna första säsong. [MA]
Betyg: 5,4

______________________________________________________________________

Andra texter om Gabriel Obertan på MUSS.
______________________________________________________________________

GABRIEL OBERTAN [MITTFÄLTARE 2009- | 13 MATCHER/0 MÅL]
FAKTA OCH STATISTIK
namnGabriel Obertan
positionyttermittfältare, central mittfältare, anfallare
född1989-02-26 i Pantin, Paris (Frankrike)
längd/vikt186 cm/79 kg
till United2009-07-08 från Girondins de Bordeaux (£3 000 000)
debut2009-10-27 mot Barnsley (b)
seniorkarriärGirondins de Bordeaux (2005-2009, 54 ligamatcher/3 mål)
¤ Lorient (lån, 2009, 15/1)
Manchester United (2009-)
titlarfransk mästare en gång (2009)
# Samtliga titlar med andra klubbar än United.
meriter
SÄSONGTOTLIGAFACLCEURÖVR
2009/10580160100200120000
TOTALT580160100200120000
# Ligaspel: Premier League samtliga säsonger. Europacupspel: UEFA Champions League samtliga säsonger.
# För varje turnering visas: [matcher från start | inhopp | gjorda mål].
# -: United deltog inte i turneringen aktuell säsong, EUR: Europacupspel, FAC: FA Challenge Cup, LC: Football League Cup, LIGA: ligaspel, TOT: totalt, ÖVR: övriga turneringar (inkluderar FA Charity Shield/FA Community Shield, European/South American Cup (Intercontinental Cup), FIFA Club World Cup/FIFA Club World Championship, Test Matches och UEFA Super Cup).
# Korrekt per 2010-06-23, uppdateras efter varje avslutad säsong. Välj ”spelarstatistik” under ”United” i menyn för uppdaterad statistik den här säsongen.