Spelarpresentation: Jonny Evans

Jonathan Grant Evans föddes den 2/1 1988 i Belfast på Nordirland, han har en yngre bror, Corry, som spelar i United’s akademi.
I december 2007 arresterades han anklagad för våldtäckt som påstods ha ägt rum i samband med United’s julfest. I mars 2008 friades han utan att några som helst bevis hade kunnats läggas fram för att styrka ”våldtäckten”.

Evans började sin fotbollskarriär i Greenisland FC innan han 2004 flyttade till Manchester, vars scouter hade upptäckt talangen redan som 9-åring. Han spenderade 2 säsonger i juniorlaget innan han sommaren 2006 flyttades upp till reservlaget och skrev på proffskontrakt. Den första säsongen tillbringade han till hälften på lån i United’s samarbetsklubb Antwerpen, tillsammans med Gibson, Campbell och Simpson. Andra hälften spenderade han på lån i Sunderland, där tog han en fast plats i laget, hjälpte klubben till uppflyttning och blev utsedd till ”bäste unge spelare”. 3 mål på 32 matcher blev det sammanlagt den säsongen.
Säsongen 2007/2008 började han i United men fick bara spela 3 matcher under hösten, konkurrensen med Ferdinand, Vidic, Brown och Pique blev för tuff. Istället lånades han åter ut till Sunderland i januari, där tog han åter en given plats i laget och hjälpte dom att hålla sig kvar i serien.

Förra säsongen skulle bli Evans stora genombrott. Han ligadebuterade bredvid Ferdinand på ett mycket imponerande sätt mot Chelsea i september 2008 när Vidic var avstängd. P.g.a skadeproblem på framför allt Ferdinand så blev det hela 17 ligamatcher och 34 matcher totalt under säsongen, på dessa 17 matcher så släppte United bara in 9 mål. Han deltog bl.a i 5 av matcherna då United hade sin fantastiska svit av matcher då man höll nollan i december – februari.

Evans har redan gjort 16 landskamper (1 mål) för sitt Nordirland. Debuten kom som vänsterback mot Spanien i september 2006, då var han bäst på plan i den minnesvärda vinstmatchen. Idag är han given som mittback i laget.

Jonny Evans kan klassas lite som ett mellanting mellan Ferdinand och Vidic. Han läser spelet bra, är bra på huvudet och en fullgod tacklare. Passningsspelet och den riktiga snabbheten kan dock förbättras, med andra ord så ligger han lite närmre åt Vidic’s håll än åt Ferdinand’s. Evans måste idag räknas som en av ligans bättre mittbackar om man skall gå efter hans fantastiska säsong ifjol. Han tillhör definitivt toppskiktet av mittbackar ”som inte är ordinarie i sitt klubblag” i alla fall.
______________________________________________________________________

MUSS SPELARBETYG 2009/10
Att Ferdinand och Vidic spenderade mer tid i sjukstugan än på fotbollsplanen gav Evans extra speltid. Allt var dock inte positivt för nordirländaren som själv missade många matcher p.g.a. skada (skador verkar vara obligatoriskt för backar i United) och faktum är att han gjorde fler matcher förra säsongen. Han är en framtida storback som redan idag spelar försvarsspel på hög nivå. Frågan är inte om utan när Jonny spelar sig till en ordinarie plats i United. Dessutom har Jonny Evans licens att sparka Drogba. [MÖ]
Betyg: 6,8

______________________________________________________________________

Andra texter om Jonny Evans på MUSS.
______________________________________________________________________

JONNY EVANS [FÖRSVARARE 2004- | 65 MATCHER/0 MÅL]
FAKTA OCH STATISTIK
namn Jonathan Grant Evans
position mittback, ytterback
född 1988-01-02 i Belfast (Nordirland)
längd/vikt 188 cm/77 kg
till United 2004-07-01, egen junior
debut 2007-09-26 mot Coventry City (h)
seniorkarriär Manchester United (2004-)
¤ Royal Antwerp (lån, 2006, 14 ligamatcher/2 mål)
¤ Sunderland (lån, 2007, 18/1)
¤ Sunderland (lån, 2008, 15/0)
titlar engelsk mästare en gång (2009)
ligacupen två gånger (2009 och 2010)
VM för klubblag en gång (2008)
# Samtliga titlar med United.
meriter 19 landskamper/1 mål för Nordirland
SÄSONG TOT LIGA FAC LC EUR ÖVR
2007/08 2 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 1 1 0 0 0 0
2008/09 29 5 0 16 1 0 2 1 0 5 0 0 6 1 0 0 2 0
2009/10 28 0 0 18 0 0 1 0 0 5 0 0 3 0 0 1 0 0
TOTALT 59 6 0 34 1 0 3 1 0 11 0 0 10 2 0 1 2 0
# Ligaspel: Premier League samtliga säsonger. Europacupspel: UEFA Champions League samtliga säsonger.
# För varje turnering visas: [matcher från start | inhopp | gjorda mål].
# -: United deltog inte i turneringen aktuell säsong, EUR: Europacupspel, FAC: FA Challenge Cup, LC: Football League Cup, LIGA: ligaspel, TOT: totalt, ÖVR: övriga turneringar (inkluderar FA Charity Shield/FA Community Shield, European/South American Cup (Intercontinental Cup), FIFA Club World Cup/FIFA Club World Championship, Test Matches och UEFA Super Cup).
# Korrekt per 2010-06-19, uppdateras efter varje avslutad säsong. Välj ”spelarstatistik” under ”United” i menyn för uppdaterad statistik den här säsongen.

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS