Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Utan given vinnare finns hopp om guld

United har sålt Ronaldo. Owen ska bära nummer sju. Tévez spelar i City. Vi känns inte som en vinnare i år. Men å andra sidan gör ingen annan heller det. Det blir vår chans. Vår enda chans?

Pessimisten skulle säga att det redan är över. Att ligaguldet rann United ur händerna i samband med försäljningen av Cristiano Ronaldo. Optimisten skulle påstå att det blir en nystart, att fler spelare kommer ta ansvar och kliva fram. Att United fortfarande har den vassaste och bredaste truppen.

Själv befinner jag mig någonstans mittemellan. Det kan gå precis hur som helst. Det som talar mest för United är att Premier League egentligen inte har någon uttalad vinnare. Liverpool saknar vinnarmentalitet, har en tränare som verkar göra allt fel när det går som bäst och nyligen sålt av sin mittfältsmotor. Arsenal har inte imponerat på Silly Season och kanske blir förlusterna av Adebayor och Touré mer sårbara än vad man kan tro? Chelsea är i mina ögon det vassaste laget. De har den bästa offensiven och dess defensiv är tillräckligt stabil för att överleva världens bästa liga.

18 times and that’s a fact,
18 times and that’s a fact,
18 times and that’s a fact..

Det kan bli en mellansäsong i år. Men jag tvivlar inte på att vi kommer slåss i toppen. Vi kan fortfarande prestera en bra och underhållande fotboll. Men det vi inte kommer att kunna, det vi kommer att sakna, det är de oväntade, det magiska, det otroliga. Alla de fantastiska prestationer Ronaldo faktiskt gjorde i lägen där allt såg mörkt ut. Ta bara målet mot Porto eller uppvisningen mot Arsenal. Frisparkarna han dunkade in från höger och vänster. Det kommer inte att finnas i samma utsträckning.

Det måste bli Rooneys år. Berbatovs år. Nanis år. Andersons år. Valencias år.

Blir det så är jag övertygad om att vi åter ståtar med Premier League-pokalen. Defensiven behöver vi inte oroa oss för. Vi har den bästa. Den är så att säga; solid as a rock.

Det har varit en galen sommar. En sommar där världens bästa fotbollsspelare har lämnat Manchester United. Där publikfavoriten Carlos Tévez nobbade United’s bud (även om jag tycker United från början felbehandlade Tévez) och hamnade i City. En sommar där Gareth Barry plötsligt blev bättre betald än samtliga United-spelare och där Real Madrid lånat miljarder för att värva ihop ett lag som fortfarande är sämre än Barcelona. Och till råga på allt, United har värvat Liverpool-legenden, nummer sju(!), Michael Owen. Det är skruvat. Allt ihop.

Rooney är en spelare av yppersta världsklass. Det är bara en sak som fattas för att han ska få sitt verkliga erkännande. Nämligen att han måste bli mer effektiv och göra fler mål. Framför allt håller det inte att han, ett par gånger varje säsong, har en lång svacka där han inte producerar.

Berbatov var bitvis lysande ifjol. Särskilt viktig var han under den tunga perioden kring jul där han avgjorde flera viktiga bataljer. Mer sådant efterlyses dock. När Berba från början inhandlades såg jag honom inte som en skyttekung. Det gör jag fortfarande inte. Men är du anfallare i Manchester United ökar kraven omedelbart och i år krävs det en ökad målskörd från bulgarens sida.

Dimitar,
Berbatov,
One look at City and he said fuck off

Både Nani och Anderson kritiserades ifjol. Själv tror jag fortfarande att dessa spelare kan tillföra en hel del. Om Ando får vara skadefri kan han direkt utmana om en plats från start och i sinom tid bli en rättmätig ersättare till Paul Scholes. Nani kommer aldrig bli lika bra som Ronaldo. Men potentialen att bli en stor spelare finns där. Han har egentligen all material. Bara han värderar situationen på ett bättre sätt kommer vi till fullo kunna njuta av den tekniska och vindsnabba portugisen.

Jag är redan övertygad om att Antonio Valencia kommer att göra succé. Killen är hur bra som helst och kommer dominera högerkanten i så gott som varje match han spelar. Det vi kan önska oss är såklart att ecuadorianen får igång sitt målskytte. Det samma gäller Darren Fletcher. Skotten har utvecklats enormt de senaste en, två säsongerna. I dagsläget finns det få mittfältare som kan klassas som bättre än Fletch. Utvecklingen har lett till att han, utan diskussion, rättmätigt fått bära epitetet tvåvägsspelare. Men även här kräver vi fler mål och assist för att Fletcher på allvar kan tituleras en ny storstjärna. Michael Carrick är navet på United’s mittfält och denne har varit en viktig ingrediens sedan han anlände från Spurs. På tre säsonger har Carrick vunnit tre ligatitlar. Tre mer än Gerrard. En mer än Lampard.

He can pass, tackle, head,
Michael Carrick is a Red.

Gerrard, Lampard, Fabregas,
Your not fit to wipe his arse!

Jag blev något förvånad när Fergie deklarerade att han värvat klart i och med övergången av Obertan (Diouf tillkom förvisso senare). Jag hade gärna sett Ribéry, Villa eller Benzema klädd i rött. Men när allt kommer omkring har vi ett lag som fortfarande är bra, men givetvis inte lika bra. Möjligen blir Rooney en annan spelare utan Ronaldo och kanske kan han komma upp i de där 25 målen som han så gärna önskar. Vi ska aldrig glömma bort att det var mycket tack vare Rooneys uppoffrande spel och exceptionella rörelsemönster som Ronaldo var så utomjordiskt bra säsongen 07/08. Han kommer inte lyckas lika bra i Madrid, om jag får säga mitt. Den säsongen, 07/08, kan i och för sig ha varit den främsta individuella prestationen någonsin. Så jämn, så bra!

När det diskuterades lämpliga ersättare till portugisen var det ofta Ribérys namn som nämndes. Själv ansåg jag att han var det bästa valet, men för den sakens skull inte en rättmätig sådan. Jag är inte ens övertygad om att Messi skulle kunnat prestera lika bra fotboll som Ronaldo gjort i Premier League, med tanke på Ronaldos vassare fysik. Kanske finns den verkliga ersättaren redan i truppen. Wayne Rooney har nämligen potentialen och ambitionen att bli den störste.

I saw my mate the other day,
He said to me he’d seen the white Pele,
So I asked who is he, he goes by the name of Wayne Rooney..

Inget vore mer underbart än att ta sig till finalen på Santiago Bernabeu och få möta Real. Att besegra Perez miljardbygge vore lika underbart som att vinna titel nummer 19. Om vi lyckas med båda? Jag övergår inte till nån optimist, men låt det i alla fall bli en dröm.

Min dröm.