Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Burnley – Man Utd 1-0

Nej, nej, nej

Kvällen då ingenting fungerade. United skulle bara resa hem med tre poäng, men åker istället hem med svansen mellan benen. Efter en usel insats stod nykomlingarna som vinnare i sin första hemmamatch i den högsta ligan på 33 år.

Vad ska jag skriva?
Ju längre matchrapporten blir, desto mer elände kommer den bara att innehålla. Det här var bland de sämsta insatser jag någonsin sett United göra under Fergusons ledning. Vi snackar om 23 år.

Båda lagen var skadedrabbade och det var främst backlinjen som var drabbad.
United ställde upp med Foster i mål. I backlinjen var Evans glädjande med från start och bildade mittbackspar med Brown. Kanterna tog O´Shea och Evra hand om.

På mitten startade Park, Giggs, Carrick och Anderson. Längst fram blev det Owen och Rooney som fick starta tillsammans.

Vad hjälpte det?

Hemmalaget hade en väntad startelva utifrån nyförvärv och skador. Det senaste köpet från Reading, Bikey, tog plats i mittlåset. Manager Owen Coyle förvånade mig när han ställde upp med två forwards och Blake tog istället en av platserna på mittfältet.

1:a halvlek:
Visst, de tre, fyra första minuterna av matchen var ganska lovande. Evra sprintade för full maskin längs vänsterkanten och en feltajmad Owen visade sig vara på hugget. United har mer boll än hemmalaget men har väldigt svårt att skapa några farliga chanser.

Det ser istället nästan ut som om det är någon slags passningsövning under en träning, där det är viktigare att alla ska vara delaktiga, mer än att bollinnehavet ska omsättas till rena chanser.

Det tar inte lång tid innan Burnley får mer och mer boll och är också det lag som skapar chanser som är värda att anteckna. Kanske ska man tacka vissa spelares oförmåga att vara kyliga och distinkta, då de låter många fina lägen och möjligheter mer eller mindre rinna ut i sanden.

Vad spelar det för roll när Robbie Blake otagbart dundrar in ledningsmålet efter 19 minuter? Målet föregås av Patersons friläge med Foster. Anfallaren väntar alldeles för länge och det fina läget för en chipp försvinner. Foster är följsam i sidled och gör en fin räddning. Backlinjen rensar pinsamt illa och en lyra lyfts in i straffområdet. Evra går upp i en höjdduell, som han vinner, tyvärr. Rätt in i straffområdet nickar han och där dyker Blake upp. En perfekt träff och bollen sitter otagbart bakom en chanslös Foster.

Den följande knappa halvtimmen är riktigt pinsam. United har ett alldeles för lågt bolltempo, ingen vidare rörelse med sina löpningar, många passningar till spelare som är stillastående och diverse missförstånd. Bollmottagningar och bollbehandlingar hittas inte i någon instruktionsbok direkt.

United har boll, men skapar ingenting. Burnley har knappt boll men känns ändå farligare. De har ett spel som inte är lika omständligt. Det är mer rakt på efter snabba omställningar. United har lägen att trycka på och skapa mer i djupled. Inga löpningar tas och hemmalaget hinner alltid hem med alla sina spelare på rätt sida av bollen.

Ur ingenting dyker så chansen att målmässigt komma in i matchen. Evra chippar sig snyggt förbi en klumpig Blake, som sopar omkull honom i straffområdet. Domaren pekar på straffpunkten och fram kliver Carrick.

Han slår en ganska okej straff. Hård men inte tillräckligt ut mot stolpen. Den vite Hulken dyker imponerande och enhandsräddar.

2:a halvlek:
Jag har nästan ingenting antecknat från dessa 45 minuter. Det säger väl allt egentligen. United fortsätter att ha mycket boll men har fortsatt lika svårt att omsätta något till farliga chanser.
En kvart in i halvleken kommer Valencia in. Tio minuter senare är alla byten gjorda, då också Berbatov och Neville kommit in.

Efter 70 minuter har Park ett bra läge och får på ett fint skott utanför straffområdet. Den vita Hulken dyker åt andra hållet och räddar på ett lika imponerande sätt. På Valencias försök till inlägg tar bollen klart och tydligt på Bikeys arm och det finns nog många som anser att det var tillräckligt för att blåsa straff. Så blev nu inte fallet.

Rooney vill mycket men tar många desperata avslutningsförsök. De flesta träffar inte ens mål. Han lyckas istället med två finna väggspel. Det ena med Giggs och det andra med Berbatov. Ingen av dem har varken kyla eller precision i sina avslut.

Hela tiden matchen fortgår, känns det ändå som om det kommer att ordna sig. Inte för att United direkt är värda det, men det brukar ju oftast lösa sig på ett eller annat sätt. Det gör det inte denna gång och Burnely, ganska rättvist, kniper alla tre poäng.

Sammanfattning:
Jag är riktigt besviken efter kvällens prestation. Giggs tycker jag ändå förtjänar att lämna arenan med hedern i behåll. Han springer mer än bara i slutet av matchen och jobbar bra åt båda håll.

Foster kan inte lastas för målet. Det är helt otagbart. Han gör det han ska. Evras första halvlek var också ganska bra. Fransmannen försvinner mer och mer i andra halvlek. Mest beror det på att United spel mer och mer förflyttas till högerkanten efter Valencias inhopp.

Rooney vill mycket, som vanligt. Det är bra, men den här gången lyste det mest frustration över honom. Inhopparna förtjänar ingen kritik, även om inhoppen inte kommer att fastna i historieböckerna.

Sedan är det nattsvart. Totalt mörker. Anderson, Carrick och Brown… det kanske är fel att hänga ut dem för mycket, men det var under all kritik. Och det fanns fler. Park?! Vad hände egentligen?

Nej, glöm detta nu. Hur det nu ska var möjligt?
Jag kan ta att vi faktiskt får stryk av nykomlingarna på bortaplan i den andra omgången. Desto svårare är det att ta sättet vi förlorar på. Det oroar mycket mer än förlusten i sig. Förluster kommer förr eller senare.

Inget ska heller tas från det vilt krigande hemmalaget, som förtjänar all respeket efter kvällens 90 minuter.

Kanske var det säsongens mentala kollaps som vi nyss bevittnade? Jag hoppas det. Spelet måste bli avsevärt mycket bättre. Annars kommer vi inte ens att vara topp tre i år. Trots kvällens insats, tror jag ändå att Ferguson skäller ut dem tillräckligt mycket för att de ska komma ut som ett nytt lag på lördag.

Då är det dags för Wigan. Lika överraskande som att de i premiären borta besegrade Aston Villa, lika överraskande var det att de förlorade hemma mot nykomlingarna Wolverhampton igår kväll. Det är alltså två revanschsugna gäng som kommer att drabba samman.

United är det lag som kommer att vinna!

/ Daniel Eriksson

2009-08-19 | 20.45 | Premier League
BURNLEY – MANCHESTER UNITED 1-0 (1-0)
1-019 min.BLAKE
BURNLEY
Jensen – Mears, Bikey, Carlisle, Jordan – Elliott, Alexander (Gudjonsson 73), McCann, Blake – Paterson (Eagles 73) – Fletcher (Thompson 82)
Avbytare: Penny, Kalvenes, McDonald, Guerrero
Varningar: Paterson, Blake
MANCHESTER UNITED
Foster – O’Shea, Brown (Neville 71), Evans, Evra – Park, Carrick, Giggs, Anderson (Valencia 59) – Rooney, Owen (Berbatov 63)
Avbytare: Kuszczak, De Laet, Gibson, Scholes
Varningar: Rooney
Domare: Alan Wiley (godkänd) | Arena: Turf Moor (Burnley) | Publik: 20 872

[poll id=”14″]