Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarpresentation: Anderson

[ORIGINALTEXT 2009-08-31, REDIGERAD 2010-06-29.]
Anderson Luis de Abreu Oliviera – eller kort och gott Anderson, som han är känd som i fotbollsvärlden – föddes i brasilianska Porto Alegre den 13 april 1988. Han inledde sin fotbollskarriär i den lokala storklubben Gremio och fick göra a-lagsdebut redan som 16-åring. Hans stora stund i Gremio kom i en 1-0-seger mot Nautico. Anderson gjorde segermålet men inte nog med det, när han gjorde målet hade Gremio endast sju spelare på planen och motståndarna hade dessutom missat en straff precis innan målet.

I oktober 2005 var han en del av det brasilianska U17-landslag som kom tvåa i U17-VM. Anderson gjorde en mycket bra turnering och utsågs till turneringens bästa spelare. Flytten till Europa var oundviklig och i december samma år skrev han på för den portugisiska storklubben Porto. Han debuterade i den portugisiska ligan i mars 2006. Säsongen efter spelade han regelbundet i a-laget och hjälpte Porto att vinna ligan. Ett benbrott höll honom dock bort från fotbollen i fem månader.

Den 30 maj 2007 meddelade Manchester United att man hade signerat den unga brasilianaren. Övergången till United kom mycket överraskande och föregicks nästan inte av någon mediespekulation alls. Enligt rapporterna kostade det 18 miljoner pund för United att signera Anderson. Efter att ha beviljats arbetstillstånd i England blev Anderson formellt en Unitedspelare den 1 juli 2007.

Efter en svag debut i Premier League, mot Sunderland den 1 september, där Anderson blev utbytt i halvtid växte han så småningom in i Unitedkostymen. Han blev snabbt en supporterfavorit på Old Trafford. Framför allt imponerade han i bortamatcherna mot Arsenal och Liverpool där han vann mittfältskampen mot Fabregas respektive Gerrard. Han balanserade på gränsen till en plats i Uniteds förstaelva och även om han – föga överraskande för en så pass ung spelare – tappade formen i slutet av säsongen gjorde han en bra debutsäsong i United, som ju som bekant vann både Premier League och Champions League. I Champions League-finalen blev han inbytt i förlängningens sista minut som tilltänkt straffskytt. Han satte sedan planenligt Uniteds sjätte straff i mål i den avgörande straffläggningen.

Anderson missade säsongsinledningen 2008/09 p.g.a. att han spelade OS med Brasilien. När han kom tillbaka till United hade han svårt att hitta tillbaka till den fina formen från 2007/08. Han fick förvisso göra fler matcher från start i sin andra säsong men han fick betydligt mindre speltid i Premier League än säsongen innan. Han gjorde dock en bra säsongsavslutning och fick spela från start i Champions League-finalen mot Barcelona. Hans mål i straffläggningen avgjorde ligacupfinalen och han vann sin andra Premier League-titel.

Formkurvan fortsatte emellertid att peka neråt under säsongen 2009/10. Anderson fick sällan spela i de viktigare matcherna och när det så i februari såg ut som att han kanske skulle kunna hitta en väg tillbaka så blev han skadad – en skada som höll honom borta resten av säsongen.

Anderson landslagsdebuterade i Copa America 2007 – efter att ha skrivit på för United men innan han debuterat för United. Han gjorde ett inhopp mot Mexiko och spelade från start mot Chile men fick sedan sitta på bänken hela slutspelet. Brasilien vann turneringen och Anderson är därmed den enda spelaren i dagens United som har vunnit en stor landslagsturnering. Han var också med i det brasilianska lag som vann brons i OS 2008. Idag har han gjort åtta landskamper, det var dock länge sedan han tog plats i truppen.

Andersons bästa position är… Ja, vad är egentligen Andersons bästa position? Ingen verkar veta, inte ens Sir Alex Ferguson eller Anderson själv. Han har spelat centralt på mittfältet, både offensivt och defensivt, och som vänstermittfältare. Han är en energisk och ”rivig” spelare med bra teknik. Han är snabb med boll och bra på skydda bollen när han har den. Han bör dock förbättra sin uthållighet och frågan är om hans spelsinne är tillräckligt bra. Han har ett bra skott men har ändå bara gjort ett enda spelmål för United.

Idag är han definitivt mer en oslipad diamant än en färdig världsklasspelare. Potentialen finns där, det gäller bara för United att lyckas utnyttja honom på rätt sätt. Framtiden är osäker, mediaspekulation har länkat honom med flytt från United och vill han fortsätta spela i United gäller det att han gör en plats i laget till sin egen.
______________________________________________________________________

MUSS SPELARBETYG 2009/10
Anderson hade det inte lätt denna säsong och 2009/2010 vill han nog mest bara glömma och gå vidare från. Han fick göra sitt första mål för United, men det lossnade inte för brassen ändå. Han kritiserades, petades och åkte hem till Brasilien. Tidningarna spekulerade i en eventuell flytt från Manchester. Han kom tillbaka och visade god form, men ådrog sig direkt en knäskada som satte stopp för resten av säsongen. Nej Anderson får inte godkänt denna gång. Men jag tror att han har mer att ge och hoppas att han kommer tillbaka nästa säsong, frisk och revanschsugen. [MA]
Betyg: 5,3

______________________________________________________________________

Andra texter om Anderson på MUSS.
______________________________________________________________________

ANDERSON [MITTFÄLTARE 2007- | 99 MATCHER/1 MÅL]
FAKTA OCH STATISTIK
namnAnderson Luís de Abreu Oliveira
positioncentral mittfältare
född1988-04-13 i Porto Alegre (Brasilien)
längd/vikt176 cm/69 kg
till United2007-07-01 från Porto (£18 000 000)
debut2007-09-01 mot Sunderland (h)
seniorkarriärGrêmio [Brasilien] (2004-2005, 19 ligamatcher/6 mål)
Porto (2005-2007, 18/2)
Manchester United (2007-)
titlarengelsk mästare två gånger (2008 och 2009)
Champions League en gång (2008)
ligacupen en gång (2009)
VM för klubblag en gång (2008)
sydamerikansk mästare en gång (2007)
portugisisk mästare en gång (2007)
# Titlar i kursiv stil med United, övriga titlar med andra klubbar eller med Brasiliens landslag.
meriter8 landskamper/0 mål för Brasilien
SÄSONGTOTLIGAFACLCEURÖVR
2007/08251301680220100630000
2008/0929901160300510720300
2009/1019411041100300500000
TOTALT73261371816209101850300
# Ligaspel: Premier League samtliga säsonger. Europacupspel: UEFA Champions League samtliga säsonger.
# För varje turnering visas: [matcher från start | inhopp | gjorda mål].
# -: United deltog inte i turneringen aktuell säsong, EUR: Europacupspel, FAC: FA Challenge Cup, LC: Football League Cup, LIGA: ligaspel, TOT: totalt, ÖVR: övriga turneringar (inkluderar FA Charity Shield/FA Community Shield, European/South American Cup (Intercontinental Cup), FIFA Club World Cup/FIFA Club World Championship, Test Matches och UEFA Super Cup).
# Korrekt per 2010-06-19, uppdateras efter varje avslutad säsong. Välj ”spelarstatistik” under ”United” i menyn för uppdaterad statistik den här säsongen.