Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Besiktas – Man Utd 0-1

United gjorde precis vad som krävdes i den besvärliga öppningsmatchen i Champions League borta i Istanbul. Besiktas visade sig bli en tuff nöt att knäcka och inte förrän i den 77e minuten lyckas United genom Pauls Scholes ordna matchens enda mål.

Lagen:
Besiktas ställde upp i en 4-5-1 uppställning där lagets enda stjärna, Nihat Kahveci, fick inleda på bänken. Två andra bekanta namn; Rustu Recber (bänken) och Erkan Zengin (läktaren) saknades också i startelvan.

Sir Alex valde att forma en variant av 4-5-1 som han ofta använder sig av vid bortamatcher i CL. Rio Ferdinand saknades i startelvan p.g.a. ljumskproblem och mittbacken är nu ett frågetecken inför derbyt. Gary Neville var tillbaka i laget och startade till höger i backlinjen där Evans kom in som ersättare för Rio. Carrick, Anderson och Scholes (avstängd i derbyt) startade centralt på mitten, flankerade av Antonio Valencia samt Nani. Wayne Rooney startade ensam på topp vilket innebar att både Berbatov och Owen var bänkade.

Första halvleken:
Stämningen var elektrisk på Inönü Stadium när Nicola Rizzoli blåste igång matchen. Bägge lagen öppnade försiktigt och tog det några minuter innan United fick kontroll på spelet och kunde sätta igång med sitt överlägsna passningsspel. Det märktes tidigt att United var flera klasser vassare än sina motståndare, men en blandning av Uniteds sedvanliga försiktighet på bortaplan i CL-matcher samt det faktum att derbyt mot City väntar på söndag fick United att avstå den högsta växeln.

Michael Carrick ordnade matchens första skott på mål då han testade Hakan Arikan från 25 meter, men det var på en hörna strax därpå det blev riktigt farligt för första gången. Nanis inåtskruvade hörna styrdes av Valencia på första stolpen och ställde till stora problem för Arikan i målet som fick hjälp av en försvarsspelare att rensa undan bollen. Antonio Valencia var väldigt pigg i inledningen och ecuadorianen kom flera gånger förbi sin motståndare vilket resulterade i fina inläggsförsök. Besiktas var sedan nära att ta ledningen i den 26e minuten då Serdar Özkan fick tid på sig att ladda utanför straffområdet. Skottet träffade Jonny Evans och ställde sånär Ben Foster i målet, men som tur var för engelsmannen seglade bollen tätt över ribban. Målchanserna var dock få i den första halvleken och det mest anmärkningsvärda de sista 20 minuterna var att Tabata undkom gult kort efter en ful tackling på Patrice Evra.

Andra halvleken:
De första 45 minuterna saknade tempo, målchanser och bra passningsspel från bägge lagen men direkt efter paus skruvades matchen upp ett snäpp. Carrick fick ett jätteläge omgående men lyckades inte få någon vettig träff på bollen. United föll sedan tillbaka i en tio minuters period och Sir Alex agerade omgående då han bytte in Berbatov och Michael Owen och ändrade om till ett 4-4-2. En mycket blev Michael Carrick (vad har hänt) och en frustrerad Wayne Rooney byttes ut. Den taktiska förändringen gav resultat nästan omedelbart. Michael Owen löpte fint och blev rånad på ett friläge då den assisterande domaren helt felaktigt blåste av för offside trots att Owen var flera meter på rätt sida. Strax därpå var Valencia nära att fixa 1-0 på egen hand, men hans pressade skott smet strax utanför den bortre stolpen.

United började sedan trycka upp laget allt mer från den 70e minuten och det extra trycket från gästerna blev för mycket för Besiktas-spelarna. I den 77e minuten lyckades Nani ta sig förbi sin försvarare och avlossa ett tungt skott som Arikan inte klarade av att hålla och Pauls Scholes skruvade tillbaka tiden då han lobbnickade in bollen över den hjälplöse Arikan. United lyckades sedan stänga matchen på ett mycket bra sätt. Enda farligheten uppstod då Holosko (giftigt matchen igenom) bröt igenom i straffområdet men en utmärkt Patrice Evra rädda upp situationen med en perfekt glidtackling.

Sammanfattning:
Vissa kanske är besvikna på att United inte riktigt kom upp i normal standard igår, men faktum är att man gjorde precis vad man ska göra en match som denna. När man spelar runt 60 matcher per säsong går det inte att ta ut sig till 100% och göra 3-4 mål i varje match. En oerhört viktig match väntar på söndag (City hemma) och Fergie formerade sitt lag efter det. En 4-5-1-uppställning föredrogs framför den 4-4-2-uppställning som ofta används i ligaspelet, för att säkra upp defensiven vilket fungerade klockrent. Att gå ut och fixa 1-0-segrar som denna på beställning är en fantastisk egenskap att besitta och vi har sett hur långt det har tagit oss de senaste två-tre säsongerna. I´m pleased.

Besiktas fanatiska supportrat måste få några rader i den här matchrapporten. Att de skulle hålla igång med ett otroligt tryck i merparten av matchens 90 minuter hade jag väntat mig, men att det skulle vara så otroligt synkade hade jag inte en aning om. Hörde ni? Kolla in länken nedan. Det är inte från matchen igår, men precis så här såg det ut och precis så här lät det. Amazing.

http://www.youtube.com/watch?v=fotmpIa0-EQ

Nästa match är på söndag 20/9 då United tar emot City hemma på Old Trafford. Canal + Sport 1 med kick-off 14.30.

2009-09-15 | 20.45 | Champions League
BESIKTAS – MANCHESTER UNITED 0-1 (0-0)
0-177:e min.Scholes
BESIKTAS
Arikan – Kas, Sivok, Ferrari, Uzelmez – Ernst, Dag – Holosko (Nihat 84), Tabata (Tello 69), Özkan (Simsek 59) – Nobre
Avbytare: Rustu, Köybasi, Fink, Inceman
Varningar: Sivok, Nobre
MANCHESTER UNITED
Foster – Neville, Evans, Vidic, Evra – Valencia (Park 84), Scholes, Carrick (Berbatov 63), Anderson, Nani – Rooney (Owen 64)
Avbytare: Kuszczak, Brown, Fabio, Gibson
Varningar: Vidic